ГОДИШЊИЦА НАРОДНОГ МУЗЕЈА У ВРАЊУ: У знаку научног скупа и новог броја Врањског гласника

Ј. С.

27. 05. 2021. у 14:30

ПОВОДОМ 60 година Народног музеја у Врању, у галерији ове установе одржан је научни скуп под слоганом ,,Историјска и културна баштина југа Србије кроз времена''.

ГОДИШЊИЦА НАРОДНОГ МУЗЕЈА У ВРАЊУ: У знаку научног скупа и новог броја Врањског гласника

Фото: Ј. С.

Овај научни скуп представља почетак обележавања јубилеја – 60 година рада музеја коме због пандемије изазване ковидом 19, прошле године није посвећена пажња. Добродошлицу је учесницима пожелела заменица градоначелника Зорица Јовића. Честитајући јубилеј запосленима она је истакла да чињеница да је наш град музеј као установу културе добио релативно касно у односу на друге градове у земљи не умањује његов значај. ,,Рад и посвећеност запослених у Народном музеју у Врању годинама су били пример културним посленицима како треба радити не само на очувању културно – историјских вредности, већ и на који начин треба промовисати тај рад. Да је тако потврђује чињеница да је Народни музеј у Врању већ пет година након оснивања, 1965, покренуо своју издавачку делатност, када је и објављен први број Врањског гласника.

Фото: Ј. С.

У то време, а и деценијама касније, Врањски гласник је био једини стручно – научни часопис у Пчињском округу који се бавио темама из области које је покривао Народни музеј. Стручно – научне текстове везане за наш град, али и Пчињски округ, објављивали су најугледнији академици тог времена и врањски интелектуалци. Овај податак говори да су они имали развијену свест о неопходности изучавања не само прошлости и историје, већ и актуелних тема и дешавања, '' истакла је заменица градоначелника Зорица Јовић.

Она је додала да су последњих година, захваљујући граду и ресорном министарству, уложена  велика средства, најпре у реконструкцију и санацију Музеј куће Боре Станковића, а потом и саме зграде Салемлука. ,,Локална самоуправа  ће и у наредном периоду пружати сву неопходну подршку и помоћ  запосленима и руководству  Народног музеја да и у годинама које долазе наставе своју мисију у области заштите уметничко-историјских дела, као и у промоцији сталне поставке и својих збирки: археолошке и нумизматичке, етнолошке, историјске и збирке савременог сликарства,’’ нагласила је заменица градоначеника Јовић.

Фото: Ј. С.

У име организатора Саша Стаменковић, директор Народног музеја, поздравио је учеснике скупа осврнувши се на историјат и развој ове установе културе. У раду скупа учествују еминентни стручњаци образовних, научних и верских институција из Србије, а за ову прилику штампано је и посебно издање Врањског гласника. Скуп је организовао Народни музеј под покровитељством Министарства културе и информисања и Града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)