НЕМАТЕРИЈАЛНО НАСЛЕЂЕ: Министарство културе подржало пројекте пиротског Музеја "Понишавље"

В.Ћ.

25. 05. 2021. у 19:26

МИНИСТАРСТВО културе Републике Србије, подржало је пројекте са којима је пиротски Музеј "Понишавље" конкурисао код ове институције.

НЕМАТЕРИЈАЛНО НАСЛЕЂЕ: Министарство културе подржало пројекте пиротског Музеја Понишавље

Фото: В. Ћирић

Према речима Саше Јовановића, директора Музеја, реч је о пројектима који су веома значајни за проучавање наслеђа овог краја.

- Задовољни смо што је Министарство имало разумевање за наше идеје. Први пројекат из области нематеријаног културног наслеђа добиће 400.000 динара. Реч је о пројекту "Сакрална топографија Горњег и Средњег Висока", који ће радити кустос археолог Милица Игић и кустос етнолог Александар Репеџић. Циљ пројекта јесте да се код становника у овом делу Старе планине, прикупе легенде, веровња, обичаји топоними за конкретне локације и да се комплетна грађа обради у видео, фото и аудио форматима - каже Јовановић.

Други пројекат, наводи он, односи се на кућу "Бела Мачка" једно од најстаријих здања у Пироту, који ће добити 434 хиљада динара.

Радиће га виши кустос и историчар Мила Панајотовић, а циљ је да се објави публикација о кући подигнутој 1848 године, која ће након комплетне реконструкције постати музеј ћилимарства.

У Последњих десетак година пројекти пиротском Музеја имају подршку надлежног минисртва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)