ДОМ ПОСЛЕ 25 ГОДИНА: Изградња 14 станова за породице присиљене на егзодус из Хрватске и БиХ

З. Рајић

25. 05. 2021. у 18:27

У ВРБАСУ је ове седмице почела изградња објекта са 14 станова за породице које су 1995. присиљене на егзодус из Хрватске и БиХ.

ДОМ ПОСЛЕ 25 ГОДИНА: Изградња 14 станова за породице присиљене на егзодус из Хрватске и БиХ

Фото А. С.

Стамбена зграда ниче у Улици Јосифа Панчића, у насељу Виногради, преко моста на Великом бачком каналу.

- Конкурс за доделу ових станова је расписан још пре три године, а строга процедура и контрола, касније и пандемија короне, спречили су да зграда буде завршена до 2020, како је првобитно било планирано. Изливање темеља је коначно почело, а зграда би требало да буде готова у јануару 2022. - рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа, задужена за социјална питања и избегла и расељена лица.

За станове је конкурисало 28 избегличких породица, од којих је општинска комисија, у сарадњи с Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, изабрала половину стамбено најугроженијих. Зграда ће имати приземље и два спрата, укупне површине 1.100 квадратних метара. За самце и породице од два члана станови ће бити од 20 квадратних метара, а повећаваће се за по 10 квадрата за сваког наредног члана домаћинства.

- Са онима који су добили станове биће закључени уговори о закупу на шест месеци, после чега ће моћи да их откупе по упола нижој цени од тржишне. Новац од продаје станова ићи ће на наменски рачун Општине и биће трошен искључиво за унапређење социјалне заштите - истакла је Илићева.

Фото Општинска управа Врбаса

Изглед будуће зграде за избелице

Општина је комунално опремила плац, на којем ће зграду подићи предузећа "Кеј" из Ваљева и "Југоградња" из Београда. За изградњу станова пола милиона евра одобрила је Банка за развој Савета Европе. Програм заједнички спроводе Србија, БиХ, ЦГ и Хрватска, са циљем трајног стамбеног збрињавања најугроженијих избегличких породица из ове четири земље.

У СРБИЈИ 133 СТАНА

У ОКВИРУ регионалног програма, којим у Србији руководи Комесаријат за избеглице и миграције, у партнерству са Јединицом за управљање пројектима у јавном сектору (ЈУП), у нашој земљи биће изграђена 133 стана - 14 у Врбасу, 25 у Чачку и 94 у Новом Саду. Укупна процењена вредност радова је 5,4 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)