ЂОКОВИЋ ПРИЧАО О НАЈТЕЖЕМ ПЕРИОДУ У КАРИЈЕРИ: Годину и по нисам могао да станем на ноге, а за све је крив Ролан Гарос

Новости онлине

12. 05. 2021. у 10:31

ЈЕДНА од тема за Новака Ђоковића после прве победе на Мастерсу у Риму био је - Ролан Гарос.

ЂОКОВИЋ ПРИЧАО О НАЈТЕЖЕМ ПЕРИОДУ У КАРИЈЕРИ: Годину и по нисам могао да станем на ноге, а за све је крив Ролан Гарос

Фото: АП

Бранилац пехара на "Форо Италику" морао је да се суочава са питањима о својој игри, прошлости, а осврнуо се и на тај период када је 2016. године освојио свој, за сада, једини трофеј у Булоњској шуми.

На питање колико је тешко да усаврши игру како би побеђивао на свим подлогама, Новак је дао управо тај пример са Ролан Гароса.

"У том смислу, мени је далеко лакше увек било да нађем мотивацију. Имао сам много мотива када сам желео да тријумфујем у Паризу, да стигнем и до тога да имам сва четири гренд слема. Три пута сам стао на последњем степенику, губећи у дугим финалима, посебно против Надала и 2015. од Вавринке. Када сам освојио титулу 2016. године, био је случај да освојим сва четири турнира заредом и имао сам неколико финала. Било је то најбољих 15 месеци у мојој каријери, зенит моје каријере, што се тиче резултата, како сам се осећао на терену и како сам играо", признао је Новак.

Каже да је тада било предвидети оно што долази.

"Тада нисам веровао да ћу после тога имати проблема да плану мотивације. Мислио сам да никад неће бити тако, али ми се то догодило. Јасно је да сам научио нешто ново, то је био процес који ме је много исцрпео. Био сам упоран и пренапет у тој жељи да освојим гренд слем на шљаци. Била је тоситуација када је све постало више ментално него физички, тај период када сам стизао до финала у четири или пет година, а нисам успевао да победим. Био ми је потребан тај последњи корак, да подигнем трофеј и то ми је дало мотив и глад сваке сезоне", додао је Ђоковић.

А онда се десило да се просто издувао, попут балона, а дошле су и повреде.

"Када сам успео у томе, осетио сам невероватну срећу и олакшање, али сам био и исцрпљен. Дао сам много од себе. На емотивном нивоу, требало ми је годину и по да се опоравим. Имао сам проблема и са раменом. Све до 2018. нисам успео да станем ваљано на ноге. У том смислу, мислим да је тенис јединствен спорт: стално морате да будете флексибилни и да се прилагођавате новим условима и подлогама, напољу, унутра, по јаком ветру, поветарцу, игрању током дана или под рефлекторима. Толико је све то различито, да ако желите да будете кандидат за највише позиције на листи, морате да играте добро на свим теренима и под свим условима. Ако не можете, онда то не функционише. Нови тениса сада је веома висок.

Открио је и шта тенисери обично раде када имају слободно време.

"Играли смо једну друштвену игру. Није био уно, била је друга игра, парћизи, коју играмо ових дана. У оваквим условима не знаш када ћеш и да ли ћеш се вратити на терен јер се проверава све на пола сата и мораш да пазиш да ли ћеш можда да једеш, одмараш, спаваш.. Ако заспиш потребно ти је време да се разбудиш. Био сам будан, слушао сам музику, разговарао сам са тренером о мечу, причао сам са децом.. Увек има нешто да се ради, дефинитивно ми није било досадно“, рекао је Новак.

Ђоковић је најавио да би након краја каријере могли да га видимо у две улоге. Не само као тренера и ментора, улоге коју већ обавља на академији у Србији, већ и једне помало неочекиване  – да буде спортски коментатор.

"Немам аспирације да будем коментатор, али вероватно ћу бити на неком од гренд слемова. Што да не, опробаћу се. Али немам жељу да то радим у континуитету. Волео бих наравно некога из наше земље, можда Хамада Међедовића који је млад и надамо се да може да се пробије. А што се тиче момака који су већ ту – па сви су сјајни, ја гледам тенис са уживањем. Гледам и дивим се многим тенисерима како изводе одређене ударце. Наравно да ја то на наеки начин анализирам када гледам, али исто тако и уживам јер волим да гледам овај спорт. Што се тиче улоге ментора и тренера то већ обављам на неки начин у нашем тениском центру, рекао сам неколико пута да смо у процесу подизања модела тениске академије. Није то још у потпуности спремно и надам се да ће бити до краја године. Директно учествујем и у тренерском и у менторском послу и у осмишљавању стратегије са тимом људи који су ту. У оквиру те будуће академије већ видим себе у томе. То је логично и природно. Немам проблем да то радим и у току каријере, већ сам то радио. Када сам то радио у децембру и са Олгом Даниловићи и са Хамадом и са осталим тенисерима и тенисеркама који су били ту за време кампа осећао сам се испуњено да будем на терену и као да сам нешто ново научио о самом спорту и применио сам то касније и на моју игру и стварно је било тако. И у неком наредном периоду када не будем имао турнире бићу посвећен млађим тенисерима јер њима је увек потребан подрстрек и савет, а ја сам увек ту за њих“, рекао је Новак.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)