"НОВИ ЂОКОВИЋ" ДОЛАЗИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: "Има његов надахњујући ентузијазам и енергију" (ФОТО)

Novosti online

15. 04. 2021. у 16:14

ИМА ли међу слатководним пужевима врхунских тенисера? Од данас има! Ударање лоптице можда не спада у свакодневне активности новооткривене врсте из црногорских крашких речица, али име је више него звучно у свету тениса - Травунијана Ђоковић!

НОВИ ЂОКОВИЋ ДОЛАЗИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Има његов надахњујући ентузијазам и енергију (ФОТО)

Фото: Аваз.ба

Словачки биоспелеолог Јозеф Грего и црногорски зоолог са Универзитета Црне Горе Владимир Пешић открили су новог пужа у крашком извору у близини Подгорице. Њихов научни чланак објављен је у часопису Сабтерениан Бајолоџи, а двојац научника каже да су га назвали по Ђоковићу (Травунијана Ђоковић -  Т. ђоковици) како би одали признање Нолетовом надахњујућем ентузијазму и енергији.

- Да бисте открили неке од најређих животиња на свету које насељавају јединствена подземна станишта динарског крша, да бисте дошли до неприступачних пећинских и пролећних станишта и за миран рад током обраде прикупљеног материјала, потребна вам је Новакова енергија и ентузијазам. Т. дјоковици је једна од најинтерсантнијих врста која насељава подземна станишта крашког подручја Црне Горе и једна од најређих врста на светском нивоу! Јединствена као и Новак - објашњавају истраживачи.

Кућица врсте Т. ђоковици ФОТО: Ј. Грего

 

Т. Дјоковици има млечно-белу шкољку у облику издуженог конуса и прилагођен је за живот у подземним стаништима динарског крша. Део је Хидробиидае, врло разнолике породице малих до ситних пужева, познатих и као "пужеви из блата". Настањују свежу или бочасту воду, укључујући пећине и подземна станишта.

Ово је први члан рода Травунијана до сада откривен у сливу Скадарског језера и једини пронађен изван слива реке Требишњице у Херцеговини, што указује на загонетни распон ових пужева по динарским подземним стаништима. Одакле су и како дошли, остаје мистерија. Због малог ареала простирања, Т. Дјоковици се срстава у рањиве врсте према црвеној листи угрожених врста.

Локација на којој је "пронађен" Ђоковић ФОТО: Ј. Грего

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)