ШПАНЦУ ПРЕТИ ДОПИНГ СКАНДАЛ: "Контролисати Рафаела Надала је злочин против височанства"

Novosti online

14. 04. 2021. у 21:31

ЈЕДНА од највећих мистерија савременог тениса јесте да ли се Рафаел Надал, један од најбољих играча свих времена, допингује или не.

ШПАНЦУ ПРЕТИ ДОПИНГ СКАНДАЛ: Контролисати Рафаела Надала је злочин против височанства

FOTO: AP

О тој теми је прогоровио и Жан-Пјер Верди, некадашњи председник Анти-допинг агенције Француске. Он је за лист "Екип" причао о периоду 2006-2015, док је боравио на тој позицији.

- Контролисање њега је као злочин против височанства. Само су нам током 2009. године дозволили да вршимо контроле изненада. У Берсију смо могли да то урадимо са седморицом играча: три Француза, три Немца и једног Шпанца. Са Французима и Немцима нисмо имали проблем, а онда је на ред дошао Шпанац. Од првог тренутка са доктором Самиром Месбахијем, Надал и његова околина били су веома непријатељски настројени. Тони Надал ме је вређао на добром француском јер сам захтевао контролу. Викао је: Ово је скандал, објаснио је Верди.

О овој теми почетком прошле године је говорио Фриц Зоргел, допинг стручњак са Института за биомедицинска и фармацеутска истраживања у Нирнбергу. За њега нема дилеме.

- Анаболички стероиди су класика у тенису. Тако да нисам изненађен. Деценијама пратим дешавања и имам јасну слику свега. Тенис спада међу топ четири спорта када је реч о допингу, поред зимских спортова и бициклизма. Рафаел Надал показује знаке абнормалности. Имам сталну сумњу. Имајући у виду сав његов атлетицизам. Такође, он долази из Шпаније, земље која није позната по томе да адекватно "прати" своје хероје, рекао је тада Зоргел.

Хакерска група "Елегантни медведи", за коју се верује да је из Русије објавила је низ података о олимпијцима из Рија, а на списку се нашло и име Надала.

Они су тврдили да је Надал у септембру 2009. године добио дозволу да наступа уз коришћење недозвољеног бетаметазона, док је од јула до августа 2012. године користио тетракостацид.

Ту је и чувени скандал из 2013. године, када га је тадашња министарка здравља и спорта Француске Росалина Башело оптужила да је користио допинг. Није ухваћен у допингу, по њеном објашњењу, јер је имао "чувену повреду" због које није играо седам месеци.

О Рафи и допингу писао је и Жил Симон, француски тенисер. Он је у својој аутобиографији открио повезаност Надала и доктора Еуфемијана Фуентеса, који има дебео досије када је допинг у питању.

(Курир спорт)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vatro Marx

26.04.2021. 10:36

Francuzi ne podnose Nadala u cijelini francuzi i spanjolci se ne podnose, postoji neko ljubomorstvo. Rafa Nadal ne upitrebljava nikakvi doping. Mallorquín je deportista za primer svima, borac nikoga ne ponizava i kada izgubi priznaje svoj poraz korektno.

CRNOGORAC

05.05.2021. 11:11

AKO VEC NE UPOTREBLJAVA DOPING PREPARATE I ZABRANJENE STEREOIDE A STO NEDA DA SE SE TESTIRA I KO JE ON DA TO NEDA -AJDE NA KONTROLU I ONDA TRCI U TVOJIM GODINAMA TAKO !SVE JE TO FEDEREOVE KLAPE MASLO SAMO DA NOLE IZ JEDNE MALE ZEMLJE NEMOZE BAS UVEK DA IM GA _::::