ДА НИЈЕ БИЛО ЊЕ НЕ БИ БИЛО НИ НОВАКА: АТП у опширном тексту представио најбољег свих времена, а једна жена има посебно место

Новости онлине

08. 03. 2021. у 09:22

ДА НИЈЕ БИЛО ЊЕ НЕ БИ БИЛО НИ НОВАКА: АТП у опширном тексту представио најбољег свих времена, а једна жена има посебно место

фото: ЕПА

ПАО је рекорд за који се мислило да никада неће, Роџер Федерер више не држи прво место по броју недеља на челу АТП листе, већ је то Новак Ђоковић.

Србин је стигао до 311. недеље на врху, а све је почело у јуну 1992. године. Мршави петогодишњак је тада на Копаонику гледао један јуниорски камп, а Јелена Генчић га је видела како вири преко ограде и позвала га на терен. 

АТП се на свом сајту у великом тексту посвећеном српском тенисеру присетио како је Јелена Генчић увидела таленат и кренула да га бруси како би свету подарила

Она је и раније радила са великим талентима,. "открила" је Монику Селеш, а одмах је знала шта види пред собом. Како наводи Крис Боуерс у својој књизи "Новак Ђоковић: Спортски државник", Јелена Генчић је одмах отишла до ресторана који су држали родитељи будућег светског броја 1! 

"Имате златно дете!", рекла је, а мислила је - буквално! 

"До 17. године биће у Топ 5 на свету", тада им је предвидела Јелена Генчић. 

То се није остварило, јер је Новак са 17 година био 128. на свету. Мало је касније дошао до шампионске форме, а од 2011. године до сада је скупио 311 недеља на месту број 1, а за то време је само једном испао из Топ 5!

Фото: Н.Скендерија

 

"Златно дете" је три деценије касније постало највећи тенисер у историји. Иако предвиђање није било тачно, Новак није постао Топ 5 играч до 17. године,  оно се итекако обистинило. 

Како се наводи у тексту АТП-а, Новак је пре свега стигао до тога јер нико никада на тениском терену није имао такву глад за победом. 

"Исти квалитети које је Генчићева увидела на првом тренингу су они који су му омогућили невероватну каријеру: рад ногу, концентрација, али пре свега глад за победом. Само 26 играча је дошло до првог места АТП листе откада је она уведена 1973. године. Уз дужно поштовање свима, нико није имао такву глад да остане на врху као Новак Ђоковић", истиче АТП у опширном тексту.  


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)