КАКО СУ БРИТАНЦИ ПОКУШАЛИ ДА УКРАДУ НОВАКА? Ђоковић је остао веран себи и Србији!

Novosti online

03. 03. 2021. у 18:40

КАКО СУ БРИТАНЦИ ПОКУШАЛИ ДА УКРАДУ НОВАКА? Ђоковић је остао веран себи и Србији!

Фото: ЕПА

НЕ може да постоји никаква сумња у то да је Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, суштински повезан са Србијом, а најбољи доказ свега је страст са којом он брани боје своје државе на сваком кораку, чак иако она никада заправо није њему пружила стварну подршку.

Најбољи извозни производ Србије, свих времена, зар не? Мада, како рећи „извозни“, када Новак никада није напуштао Србију?

А могао је и било му је нуђено – 2006. године је Велика Британија изразила жељу да породицу Ђоковић пресели из матичне државе, да Новаку додели своје држављанство и све привилегије које иду уз то.

Тада је на велику сцену ступио Енди Мари, шкотски тенисер, Новаков пријатељ из јуниорских дана и момак иза кога је стало цело Краљевство, желећи да коначно добије свог шампиона, пошто се Тим Хенман испоставио као промашена инвестиција.

Британци су рачунали и на моменат у ком је Југославија, у својој последњој фази називана Србијом и Црном Гором престала да постоји – то је био разлог за офанзиву и помисао да би момак рођен у београдском насељу Бањица могао да постане Британац.

- Лоптица је у њиховом дворишту, ми не можемо ништа без њихове одлуке - рекао је први човек британског тениса Роџер Дрејпер 2006. године.

Његов план је био јасан – желео је да под својом заставом има два најталентованија тенисера генерације, Марија и Ђоковића, с намером да британски тенис коначно подигне на највиши ниво у светским оквирима.

Новак је одбио, породица Ђоковић такође – новац и привилегије нису били довољни да се одрекне домовине која није могла апсолутно ништа да му понуди због разноразних разлога и хроничне кризе на свим нивоима.

-Британија ми је много нудила, али мени није био потребан новац. Требало ми је само да имам за путовања. Ја сам Србин, поносан сам на то што сам Србин, нисам желео да то упропастим само зато што бих на другом месту имао боље услове. Не бих осећао припадност. Одлука је била моја - истакао је Ђоковић 2009. године.

(СПУТЊИК) 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)