НАДАЛА НАПАЛА МИСТЕРИОЗНА БОЛЕСТ: Не може да хода, бол се појављује у стопалу, па преноси на колена

Новости онлине

28. 02. 2021. у 13:37

НАДАЛА НАПАЛА МИСТЕРИОЗНА БОЛЕСТ: Не може да хода, бол се појављује у стопалу, па преноси на колена

Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN

Рафаела Надала, како преносе шпански медији, годинама мучи мистериозна болест.

У питању је Милер-Вајсова болест која напада кости стопала, односно средишњи део тог дела тела, а то изазива великим бол при покретима. 

Симптоми се појављују тек у каснијем животном добу, па би због тога у финишу каријере Рафаел Надал могао много теже да се креће.

Шпанац је још давно сазнао да болује од Милер-Вајсове болести, пошто су лекари његове повреде из 2005. године повезали управо са тим.

Ипак, како је он тада био далеко млађи, нису могли да открију то пре него што се болест манифестовала на стопалу славног шпанског тенисера.

''Тешко је закључити да се ради о овој болести док је у раној фази. Доктори постану сигурни тек када она напредује. Бол се појављује у средишњем и задњем делу стопала, ти делови отекну, а бол се затим преноси горе, преко скочног зглоба до колена. Док пацијент хода или трчи, ситуација се погоршава'', причају лекари за шпанске медије.

Мистериозна болест која је дуго присутна, али се касно ''открива'' на примеру из Шпаније углавном погађа домаћице и физичке раднике из руралних средина, мада је приметно и да се велики број оболелих у раној фази живота бавио неким спортом.

Уколико се болест не схвати озбиљно, погоршањем ситуације може доћи и до прелома кости стопала, што захтева дуготрајан опоравак. За ову фазу Надалове каријере то би била катастрофа, јер пред њим нема још много времена у врху светског тениса, па би дуга пауза дала прилику многим младим тенисерима да га престигну на АТП листи.

Као један вид ублажавања болова напомињу се специјално дизајнирана обућа са посебним улошцима који су прилагођени костима стопала, односно њиховом природном положају.

До сада смо имали информације само о Рафиним боловима у колену, али се испоставља да су повреде настале у том зглобу само последица. Надал од детињства има проблеме са стопалима, што се касније пренело, суровим тренинзима, мечевима и константним трчањем по шљаци, на остале делове тела.

Током претходних неколико дана Рафаел Надал је отказао два турнира на којима је требало да учествује, а питање је када ћемо га наредни пут видети на терена. Како се ближи његов омиљени део сезоне, турнири на шљаци, можда ће играти тек за месец дана.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)