ИСПРИЧАЋУ ВАМ КО ЈЕ ИСТИНСКИ ЂОКОВИЋ: Бивши освајач Вимблдона "упознаје" Италијане са Новаком кога је угостио пре 17 година

Милица Остојић

22. 02. 2021. у 17:50

„Они као што је он вољени су и критиковани само зато што имају храбрости да кажу оно што мисле. Мало њих зна шта он чини за своју земљу“

ИСПРИЧАЋУ ВАМ КО ЈЕ ИСТИНСКИ ЂОКОВИЋ: Бивши освајач Вимблдона упознаје Италијане са Новаком кога је угостио пре 17 година

Фото: АП

То су речи Дијега Нарђиза, италијанског тенисера, који прича са огромном радошћу о Ђоковићу за лист „Ла Република“ након девете Србинове победе на Аустралијан опену.

Пре него што му уступимо и ми заслужени простор, поменимо само неке од наслова у италијанским дневним листовима који су посветили нашем шампиону истински велики простор: „Краљ Ђоковић“ („Коријере дело Спорт“), “Ноле слави девету“ („Ла Газета дело спорт“),  „Ђоковић се опоравио и кренуо ка новим рекордима“ („Коријере дела Сера“)...

„У клану Новака Ђоковића који је у недељу победио у финалу АО Данила Медведева има и по који Италијан: Едоардо Арталди и Елена Капеларо“, закључује Ла Република, али има и један „азуро“ који га познаје добро и има потребу да прича, „јер када се сусретну само су пољупци и загрљаји“.

То је Дијего Нарђизо, леворуки Наполитанац који је освајао Вимблдон као јуниор и играо у финалу Дејвис купа 1998. године.

- Радили смо заједно 2004, звао ме је његов менаџер Едоардо Арталди, Новак је био започео пројекат са младим српским талентима где је у почетку био и његов брат Марко.

Моје познанство које је прерасло у пријатељство датира из времена када је Новак имао само 17 година, када је први пут дошао у моју кућу на ручак, сећам се првог сусрета, тај изузетно васпитан момак а јединствене простодушности, симпатичан, пун снаге, имам велику емоцију за њега.

Мало њих зна шта он чини за своју земљу, за своју породицу, он је везан за своје корене иако се млад преселио у Монте Карло, његове фондације су мало познате као и многе иницијативе где помаже младима - прича опширно Нарђизо и додаје:

-  То му је признао и Медведев када је дошао у Монте Карло као млад а Ђоковић га је третирао као себи равном. Та епизода већ говори све.

Да ли се променио по карактеру?

- Не, дечко је постао човек, доживео је промене као и сви а које ти означавају један пут али остајеш увек ти, свој са собом, са по којим ожиљком више. Негде се и очеличио, морао да направи који корак уназад, али дечко који је волео и воли да се шали, да имитира, зато негов тим има једну невероватну радост. Он је број један на свету.

Зашто је критикован?

- Зато што има персоналити, Ноле је човек који воли истину, он не игра само тенис, он се сврстава, јер чини део оних играча тениса који су грађани света и постају личности, неугодне, или по вољи, по томе како желиш да га видиш. Поштујем такве особе јер се не штеде да кажу и без страха да ће им бити због тога просуђивано, без да мисли да ли

ће политички бити коректан или пажљив а да не каже неку реч која није на месту. Лако, не? Много је компликованије борити се за оно у шта верујеш, а публика се увек дели на пола.

Љубав и мржња, или си много вољен или много критикован, али потребна је храброст и преузимање одговорности, како је то и у важним одлукама, одабрати као тренера Горана Иванишевића, Хрвата, а он Србин, закључује Нарђизо.

Сећам се једног кишног дана на Азурној Обали, имали смо муке да нађемо један мали терен где је требало да тренира. Стижемо и налазимо гомилу света, њих 300, Новак после тренинга свима њима потписује аутограм и потписује једну књигу која се продаје у добротворне сврхе. То је Новак, човек који има програм тренирања, све прати, то је Ђоковић, ако вам се допада. И то је разлог што ћу га бранити увек. И желим му много других слемова, с љубављу и поштовањерм поздравља га пријатељ, Наполитанац, тениски другар Дијего Нарђизо.                                                     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)