МАРИЈАН ВАЈДА ЗА "НОВОСТИ": Бићу са Новаком док не обори све рекорде

Од сталног дописника из Париза - Горан Чворовић

16. 10. 2020. у 12:00

МАРИЈАН ВАЈДА ЗА НОВОСТИ: Бићу са Новаком док не обори све рекорде

ФОТО: М. Вукадиновић

УЧТИВ, лепо расположен, увек спреман на дружење и разговор. Готово сваки одговор зачини гласним смехом на крају.

Такав је Маријан Вајда (55), тренер Новака Ђоковића с којим је најбољи тенисер на свету постигао своје највеће успехе. Сада је постао и деда, има и других обавеза, али с једнаким жаром прати сваки Новаков потез, трудећи се да шампион остане на врху, тамо где му је и место.

Колико дуго ћете остати с Новаком?

- Надам се дотле док не буде потукао све рекорде. Хајде, за почетак, да освојимо заједно више од 20 гренд слемова!

Шта бисте рекли неким будућим тренерима који траже чаробну формулу у односима са играчима, у чему је тајна између Новака и вас?

- Дуг однос! Ако имате тако дугачко пријатељство с њим као и ја, толики низ година, онда ће вам то поћи за руком! Ми смо као породица. А чаробна реч је - компромис. Увек мора да га буде. Других тајни нема. На почетку, док сам био веома млад тренер, с Новаком није било лако. И он и његова породица су желели да буде најбољи на свету. Морао сам, дакле, да будем изузетно добар тренер да бих испунио његове и породичне снове. Био сам усредсређен од првог дана и нисам смео да правим грешке. И, изгледа да их нисам пуно направио! Временом сам постао не само тренер, већ и добар пријатељ.

ОДМАРА ОЧИ НА ЈЕЗЕРУ

СВАКИ слободан тренутак, када није на тениском терену или са породицом, Маријан Вајда искористи да оде у природу.

- Имам обичај да одем на језеро у близини места где живим. Припада Дунаву. Тамо проводим лепо време, пецам и одмарам очи - каже Вајда.

Шта вас највише спаја?

- Волим Новаков менталитет. Та црта је веома слична код вас Срба, и нас Словака. Имамо идентичан однос према хумору, исте вицеве, гледамо много тога на подударан начин.

Није, дакле, све у тренингу?

- Сада је, чак, то много више рад с личношћу, него тренирање. Увек ми је веровао, и увек сам му веровао. Реч је о међусобном уважавању. Свакога дана разговарамо о свему, спорту, али и о приватном животу.

Нема, дакле, посебне дефиниције, речи, ствари, које чине да све то тако перфектно функционише између вас двојице?

- Нажалост, с моје позиције не могу да их дефинишем. Не могу да изађем из себе и погледам са стране да бих видео шта то радим добро! Радим оно што сам увек чинио. Никада се нисам жалио. Такав ми је карактер. Не преиспитујем се да ли сам нешто добро или лоше урадио. Увек сам давао све од себе. И, очигледно, Новак је тиме задовољан.

ЉУДИ ЖЕЛЕ ДА БУДУ СЛОБОДНИ

ЈEСТЕ ли се уморили од ове пандемије, после толико месеци. Није ли време да се коначно на све ово стави тачка?

- Потпуно сам уморан, и физички, и ментално. Страшно је све ово што се догађа. Не знам када и како ће се ова ситуација променити. Нико више не жели да живи овако. Људи не воле рестрикције, желе да буду слободни. А морамо да се штитимо. Надам се да ће се ускоро наћи решење.

Која је то магична реч или покрет, гестикулација између вас, која све решава, када је то потребно на терену?

- Има их неколико. Али, никада нисмо имали "пасворд". Разумемо се погледом. Можда је баш тај поглед формула која све говори.

Како сте успели да га вратите на прави пут после онога што се десило у Њујорку?

- У таквим моментима не можете много тога рећи. Можете само да га подржите, као тренер, али и као пријатељ. Цео тим и породица су стали иза њега, и то му је било најважније. Знамо се, прошли смо много тога заједно. У потпуности знам кроз шта пролази. Био сам веома срећан када је, после свега што се десило, све прихватио на позитиван начин. Било је страхова шта ће се догађати после Ју-Ес опена, али је он само потврдио да је шампион. То је најбољи доказ.

Шта се то догодило недавно у Риму, када се са терена љутито окренуо према вама?

- Хтео сам да му кажем да остане у дугој размени лопте. Да буде стрпљив. Рекао сам му "одиграј с њим", мислећи да не жури. А он је мислио да сам хтео да му кажем да одигра одређени ударац. Па ме је питао шта му то говорим да одигра. Словачки и српски језик су блиски, али понекад није све баш потпуно јасно. Жао ми је, није ме добро разумео. Више заправо не знам да ли сам тада то рекао на словачком или српском!

БРОДОМ ДУНАВОМ У КОВАЧИЦУ

КАДА ћете испунити давно обећање и отићи у Ковачицу, место које спаја Словаке и Србе?

- Једва чекам! Због великих обавеза, то је и даље, нажалост, остало неиспуњено обећање, још од 2012. Ево, сада се обавезујем да ћу то урадити бродом, Дунавом! Проверићу докле могу да се приближим. Биће то можда и много пре него што би могло да се помисли.

Али, на крају је пред камерама целог света изјавио да сте најбољи тренер на свету. То сигурно годи, зар не?

- Хвала му, то су дивне речи. Шта да кажем? Испуњен ми је его (смех).

Такође је рекао и да сте најгори играч карата?

- Последњи пут пре финала у Риму сам, истина, изгубио партију "уна", али није споменуо да сам га пре тога победио четири пута заредом! Рачуна само кад победи!

Како проводите време на турнирима, нарочито сада током пандемије, када не може нигде да се иде?

- Играмо карте и различите друштвене игре. То је једини начин на који можете да убијете време у оваквим приликама. Наравно, анализирамо мечеве, Новакову игру, припремамо се. Новак је веома усредсређен на припрему. Перфектан је у томе.

Једноставно, али у исто време и компликовано питање: шта Новака чини другачијим од осталих играча?

- Његова апсолутна одлучност да буде најбољи! Зна свој циљ и како да иде ка њему. Такође, однос према обавезама. Перфектно и професионално их свакога дана испуњава. Није први без разлога. Свакога дана напорно ради.

И други то чине?

- Да, али његов менталитет и приступ су изузетни. Када овлада техником, тактиком, или нечим другим, добија на самопоуздању. Такав је, на чему год да ради, сваког дана.

ПРЕДАХ Вајда на Дунаву/ФОТО: Приватна архива

Да ли је у неком периоду своје каријере играо боље?

- Мислим да је данас најбољи. Што је зрелији, то је јачи. С годинама мора да ради можда мало више да би био у форми него када је био млађи, али сада је конзистентнији. Искуство му је много донело. А и даље има страст за играњем.

Колико је пораз у финалу Ролан Гароса покварио тај утисак?

- Био је то један од лоших Новакових дана и најбољи дан за Надала. Свака част Надалу, успео је да то искористи до краја. Али, Новак и даље остаје шампион и први је на свету. Наш тим је поносан на његове сјајне резултате ове године и срећан је што ради с њим, јер и даље има мотивацију да се усаврши у свим областима и да буде најбољи играч у историји!

Они који га познају, кажу да ће престићи Федерера, по броју титула и недеља на првом месту?

- То је његов циљ и веома верујем да ће се то и догодити. Може да потуче све рекорде. И тако је близу да то уради. Здрав је, још је млад у поређењу с Федерером, и сви га подржавамо у томе.

Неки су га саветовали да поново почне да једе месо. Јесте ли му и ви давали такве савете?

- Таман посла! Не мешам се, наравно, у његов избор. Сам одређује своју исхрану и приступ животу. И одлично то ради. Зна шта жели, здрав је, осећа се одлично и сјајно игра. Уосталом, на њега други не могу да утичу. И добро је што је тако. Воли тај пут који је изабрао.

Коју српску реч највише волите?

- Много их је. Има и неких које не бих баш сад да изговорим! Доста их је сличних у српском и словачком. Свиђају ми се српске речи. После их понекад и сам користим. Скоро сам, на пример, научио реч "маказе". Понекад Новаку кажем "кукови" и "ноге". Јер, тенис играмо и ногама.

Слушате ли српску музику?

- Новак и физиотерапеут Миљан воле да слушају српске песме, тако да их и ја слушам с њима. Другачије су од словачких, али их баш волим. И народне, и модерне. И није реч само о музици, ту су и лепе речи, које погађају директно у срце...

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Realno

17.10.2020. 11:03

Vajda je pravi trener za Noleta, šteta što ne može sada svuda da ga prati. Setite se Bekera koji mu ni do kolena nije(sada izjavljuje stvari i protiv Noleta). Vajda, kad budeš u penziji, svrati ma roštilj i u Novi Sad(samo se najavi preko medija). Vodimo te na pecanje.