ОДРЖАН ТЕНИСКИ КАМП: Тенис у Прибој стигао три године после Вимблдона

Алем Ровчанин

19. 09. 2020. у 17:34

ОДРЖАН ТЕНИСКИ КАМП: Тенис у Прибој стигао три године после Вимблдона

ФОТО: А. Ровчанин

ЗАХВАЉУЈУЋИ великом шампиону, светском броју један - Новаку Ђоковићу, Србија је годинама земља тениса.

Мечеви нашег Нолета, али и других наших тенисера гледају се са пуном пажњом, али мало је познато да је једна општина на југозападу Србије, Прибој, имала први тениски терен, пуних 12 година пре него што је исти изграђен и у Београду и само три године након што је одржан први Вимблдон.

Да ова светла тачка у прошлости општине на Лиму не буде заборављена и запостављена, у оквиру пројекта "Бели спорт и културно-историјско наслеђе у функцији развоја туризма општина Прибој и Рудо", изграђени су тениски терени код градског стадиона "Митар Мићо Мандић", где је управо окончан тениски камп за 20 девојчица узраста од седам до 15 година.

- Након Берлинског конгреса Аустроугари су правили своје гарнизоне у Прибоју и притом градили касарне, станове, пекаре, али и тениске терене. Први турнир одржан је 1880. и одржавали су се сваког лета до 1929. године, када су аустроугарски официри напустили Прибој, а преко тениских терена прешла је пруга - говори Прибојац Горан Рековић.

ПОМОЋ ЕУ

ПРОЈЕКАТ је финансиран из приступних фондова Европске уније. Реч је о програму Прекограничне сарадње између Србије и Босне и Херцеговине за период 2014-2020.

Овогодишњи тениски камп привукао је велику пажњу деце, а ово је јединствени начин да науче основе белог спорта и покажу своје афинитете. Учествовало је по десет девојчица из Прибоја и Рудог, а последњег дана кампа одржано је и такмичење најуспешнијих полазника којима ће се доделити дипломе.

- Први тениски турнир у Србији одржан је управо у Прибоју и трагом те чињенице желимо бели спорт овде додатно да развијамо. Тениски камп на новоизграђеном терену у Прибоју, код дечјег игралишта у Мраморију, одржан је уз примену свих епидемиолошких мера. За све учеснике била је обезбеђена тениска опрема, смештај, храна, а камп су водили лиценцирани тренери - рекао је Видоје Дидановић, координатор пројекта.

Тениски терен у Прибоју изграђен три године након одржавања првог Вимблдона/ФОТО: АП

Потпредседник Тениског савеза западне Србије Милош Дедић сматра да је изузетно важно да што више деце почне да се бави тенисом од ране младости. Иначе од пре шест месеци обуку тренера са Б лиценцом, успешно је завршило пет Прибојаца.

ВИЗИЈА Милош Дедић, тренер/ФОТО: А. Ровчанин

- Надамо се да ће камп покренути тенис у овом делу земље, а ми из тениског савеза ћемо учинити све да што више помогнемо деци да се окрену спорту, дружењу и здравом начину живота - нагласио је Милош Дедић.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)