РОБОТИ ИЗБАЦУЈУ СУДИЈЕ: Инцидент са Новаком је запечатио судбину линијских арбитара

Ј. Јевремовић

15. 09. 2020. у 21:00

ЧИЈЕ око је боље? Судијско или соколово? Ако питате играче, они ће увек гласати за компјутер.

РОБОТИ ИЗБАЦУЈУ СУДИЈЕ: Инцидент са Новаком је запечатио судбину линијских арбитара

Фото: EPA-EFE/JASON SZENES

Нема челенџа, расправе, дилеме, спорних одлука... Ипак, шта ако усред Ју-Ес опена технологија закаже? Тиме су се водили и организатори њујоршког слема, који су ове године због короне драстично смањили број линијских судија, али их се нису сасвим одрекли. На највећим теренима се, једноставно, нису усудили.

Да су, као за Синсинатијев мастерс који је одржан на теренима "Били Џин Кинг" комплекса, указали поверење хок-ај систему, Ђоковић не би доживео најнепријатнији тренутак у каријери - дисквалификацију због случајног ударања линијског судије лоптицом.

Избацивање најбољег тенисера планете и првог фаворита опет је покренуло питање колико су белом спорту неопходни људи иза основне линије. Поготово на тврдој подлози, где је често потребан челенџ.

- Не могу да обећам да ми се ово неће поновити - рекао је Новак, а британски "Телеграф" сматра да је шанса за репризу несрећног догађаја једна у милион.

Нарочито због тога што се линијске судије сматрају "угроженом врстом".

- Наши извори тврде да је овај Ју-Ес опен запечатио њихову судбину на највећим догађајима. Остаће судије у столици, супервизори и главне судије - наводи се у тексту "Телеграфа". - Ако се узме у обзир инцидент са Ђоковићем и очигледна надмоћ робота над човеком, онда није чудо што су линијске судије у Њујорку међу собом говориле да треба да уживају у том послу док још могу.

Према инсајдерским информацијама овог листа, осећао се мир на теренима где је била технологија, а мечеви су се брже одвијали. Ипак, на "Артур Ешу" и "Армстронгу" се видело да и хок-ај систем има мане.

- Сетите се само неправде према Медведеву у полуфиналу против Тима...

Могуће је да ће технологија заменити судије само на тврдој подлози, где је и најпотребнија.

- Терени на шљаци засада одолевају соколовом оку и ослањају се на траг од лоптице који се лако може уочити, док Вимблдон, по обичају, држи до традиције - закључује се у тексту "Телеграфа".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)