ЂОКОВИЋ ЈЕ У ФИНАЛУ РОЛАН ГАРОСА! Алкараз ће морати још да порасте, Новак против ветра, публике...

А. Илић

09. 06. 2023. у 18:27 >> 18:27

НОВАК Ђоковић се пласирао у финале Ролан Гароса. Србин је у невероватном мечу савладао Карлоса Алкараза 3:1 (3:6, 7:5, 6:1, 6:1), Србин и Шпанац у прва два сета исцртавали су по шљаци Филип Шатријеа тениску уметност, док је у трећем Шпанац задобио неугодну повреду ноге. Није хтео да предаје Карлитос, те је невероватан меч успео да приведе крају.

ЂОКОВИЋ ЈЕ У ФИНАЛУ РОЛАН ГАРОСА! Алкараз ће морати још да порасте, Новак против ветра, публике...

Танјуг/АП

Од самог почетка меча гледали су навијачи врхунски тенис, те нема сумње да је оправдао епитет "финала пре финала". Висок темпо, јаки ударци и атрактивни поени обележили су читав ток меча. Одржавао је корак са Новаком Алкараз све до четвртог гема када је први пут испољио нервозу направио је тада две неизнуђене грешке, а Новак је дошао до брејк лопте коју је напослетку и искористио...

Последњи поен у том гему дуго ће се препричавати. Прво је Србин послао скраћену лопту, одговорио је ривал дијагоналом, а невероватно је изгледало, стигао је Ноле и то и тако повео 3:1. У наредном гему потврдио је брејк и био на добром путу да поведе 1:0 у сетовима.

Чули су се поново звиждуци са трибина у петом гему, али они нису овога пута били упућени Новаку Ђоковићу, већ организаторима. Наиме, уследио је кратак прекид због техничких проблема, али то није омело Србина.

Шпанац је у седмом гему успео да притисне ривала и уведе гем у изједначење.

Направио је Ноле дуплу сервис грешку и Алкараз је ниоткуда добио и прилику за брејк. Уследила је тада велика борба, Шпанац је пропустио четири брејк лопти у гему који је трајао 14 минута. У неколико наврата толико га је Новак бравурама излуђивао да је од немоћи урлао на некога у својој ложи, а Србин је сет, након велике борбе привео крају и након 57 минута беспоштедне игре, добио га је 6:3.

Танјуг/АП

Други је настављен у истом темпу. Играо се трећи гем када је поново двојац на терену одушевио јавност. Србин је одиграо скраћену лопту, стигао је то ривал, вратио на Новакову страну, а потом је успео са мреже да се врати скоро до сервис линије и да из немогуће ситуације поентира. Освјач 22 гренд слема је у тим тренуцима само подигао руке у вис и насмејао се.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШАМПИОН БОДРИ ШАМПИОНА: Спортска громада са "Шатријеа" прати Ђоковића на Ролан Гаросу (ФОТО)

Чували су обојица свој сервис, а навијаче српског тенисера забринула је одлука да пред почетак осмог гема затражи медицински тајм-аут. Физиотерапеут је Новаку помогао око повреде руке.

Искористио је то Алкараз и направио брејк за 5:3, недуго потом. И, то као да је наљутило Србина који невероватном игром долази до изједначења. У 10. гему губио је 40:0, али је успео да преокрене. За више у другом сету снаге није имао.

Танјуг/АП

Велика драма виђена је на старту трећег сета. Карлос Алкараз је при резултату 1:1 остао да непомично стоји крај терена, затражио је медицински тајм-аут а, с обзиром на правила и чињеницу да играч нема права да на парним гемовима захтева медицинску помоћ, Ђоковић је без борбе повео 2:1 јер је ривал ипак инсистирао да му се помоћ укаже.

У наставку се тешко кретао Карлос Алкараз, те је Србин трећи сет добио резултатом 6:1.

На старту четвртог сета мучио је Новака сервис, те је ослабљени Алкараз имао две брејк лопте, али је прорадио сервис када је било најпотребније. Везао је девет гемова Србин за 4:0 у четвртом сету, а за пласман у велико финале Ролан Гароса на крају му је требало 3 часа и 22 минута игре.

Танјуг/АП

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЂОКОВИЋ БЕЗ ОДИГРАНОГ ПОЕНА ОДУЗЕО СЕРВУ АЛКАРАЗУ: Карлитос због медицинског тајм-аута претрпео брејк (ФОТО)

У данашњем мечу Ђоковић је третиран као негативац, сваки потез нашег играча део публике пропратио је звиждуцима, добио их је након медицинског тајм-аута, када се Алкараз повредио, а готово сваки његов потез и прослава поена пропраћен је гласним реакцијама дела трибина на стадиону Филип Шатрије.

Ђоковић у финалу чека бољег из меча Каспер Руд - Александар Зверев

ЂОКОВИЋ -  АЛКАРАЗ  6:3, 5:7, 6:1, 6:1

5:1 - Освојио је Алкараз први гем након десет изгубљених.

5:0 - Ђоковић је ривалу дозволио да изједначи, али ништа више од тога. Сервира Алкараз за останак у трећем сету и мечу.

4:0 - Сваки потез Ђоковића део публике прати звиждуцима. То га не омета много, уписао је још један гем.

3:0 - Лош тајминг на ударцима имао је Алкараз, те Ђоковић добија и девети гем у низу.

2:0 - Стојички подноси налете Ђоковића повређени Шпанац, али нема милости Ђоковић.

1:0 - Опоравио се за нијансу Алкараз, дошао је до брејк лопте, али Ђоковић је успео да је спасе и на крају уз доста проблема са сервисом поведе у четвртом сету.

Танјуг/АП

ТРЕЋИ СЕТ 6:1

6:1 - Најчуднији сет на овогодишњем Ролан Гаросу добио је Ђоковић. Готово без борбе.

5:1 - Попио је лек против Болова Алкараз, али се још отежано креће.

4:1 - Морао је Шпанац да одигра још један гем пре него што још једном може да затражи медицински тајм-аут.

Танјуг/АП

3:1 - Добио је Ђоковић без много борбе гем. Ривал је имао доста проблема са кретањем.

2:1 - Без борбе је добио гем Ђоковић. Шпанцу се указивала помоћ, а правила су таква да играч не може да затражи медицинску помоћ на парним гемовима.

1:1 - Остао је након гема крај терена згрчен Карлос Алкараз, пришао му је судија, као и  Новак Ђоковић.  Затражио је медицински тајм-аут Алкараз.

0:1 - Покушао је Новак да дође до брејка. Одолео је притиску ривал.

ДРУГИ СЕТ 5:7

5:7 - Опет је Алкараз дошао до 0:40, а сада Ђоковић није имао снаге да одговори, те је Шпанац изједначио 1:1 у сетовима.

5:6 - Упалио је "у пету" Ђоковић. Сјајни, оштри, јаки ударци погађају линије, одличним ритернима мучи ривала,  имао је прилику да дође до гем лопте, али је још једном погодио врх мреже - 40:30 за шпанског тениског бисера, али је Србин дошао ипак до изједначења у наредном поену. Велика драма је уследила а радовао се Алкараз.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МАЕСТРАЛАН ПОЕН ЂОКОВИЋА: Овако је Новак вратио брејк у другом сету (ВИДЕО)

5:5 - Нестварно! Ђоковић је ривалу дао 40:0, па онда он везао три поена за изједначење и на крају нови гем

4:5 - Ђоковић не би био то што јесте да није фуриозно одговорио. Имао је две прилике за брејк, другу је искористио, а разјарени Шпанац је у немоћи бацио рекет

3:5 - Пуца Алкараз из свих оружја. Имао је три прилике из смеча, нападао је и на крају повео 30:15. Након изједначења дошао је Шпанац до две брејк лопте у осмом гему искористио је другу.

Није добро, између гемова Ђоковић је затражио медицински тајм-аут. Мучи Србина повреда руке.

3:4 - Сада је Шпанац дошао лако до сервис гема. Новаку је дозволио само један поен да добије.

3:3 - Чува Ноле сервис. Није дозволио ривалу ни да се нада могућности за брејк.

Горан Иванишевић је под великим стресом, те је добио масажу у ложи. За опуштање Новаковог тренера био је задужен Едуардо Аталди.

Танјуг/АП

2:3 - Чувају обојица свој сервис у овим тренуцима. Пао је на шљаку након једног поена Шпанац, али се брзо подигао и освојио гем.

2:2 - Страшан тенис гледају навијачи у овим тренуцима, који свакако оправдава епитет финала пре финала.

Танјуг/АП

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: И ЂОКОВИЋ ЈЕ У ЧУДУ: Нестваран поен Алкараза због ког је и Новак подиграо руке (ВИДЕО)

 2:1- Нестваран поен одиграо је Карлос Алкараз, стигао је неухватљиво, а колико је то било невероватно најбоље говори и реакција Новака Ђоковића, који је само подигао руке и насмејао се. Добио је наредни гем тренутно најбољи тенисер света.

1:1 - Без драме је завршен и наредни гем. Лако га је добио Ђоковић.

0:1 - Три гем лопте имао је Алкараз у првом гему другог сета, добио га је "нулом".

ПРВИ СЕТ 6:3

6:3 - Још једном брејк лопту је имао први тенисер света, Ђоковић се зналачки одбранио сервисима, а потом дошао до гем лопте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВАКОВИ НАВИЈАЧИ НА РОЛАН ГАРОСУ: Ђоковић има велику подршку у полуфиналу (ФОТО)

5:3 - Ђоковић је ношен одличном игром из претходног гема наставио у истом ритму. Поново је дошао до брејк лопте, а овога пута смогао је снаге Алкараз да је спасе.

5:2 - Битан је био седми гем за обојицу. Покушавао је Алкараз да натера ривала на грешку, повео је 30:15, а онда и сам погрешио - дошао је Шпанац до изједначења. Дуплу сервис грешку направио је Новак, није брејк прилику искористио Алкараз. Нису навијачи имали пуно прилика да Карлоса Алкараза на терену виде бесног до данас. У неколико наврата урлао је, и расправљао са неким у својој ложи, а како и да не буде нервозан када је у овом гему пропусито четири брејк лопте.

Танјуг/АП

4:2 - Притискао је ривала поново Новак, али је успео да сачува Шпанац сервис овога пута.

4:1 - Освојио је Алкараз до сада 38 посто поена на први сервис а 100 процената на други. Новак је поново повео 40:15, уследиле су две гем лопте, а потом и дупла сервис грешка. Њој је претходио мини прекид због техничких проблема, а то је покренуло публику која је судији упутила звиждуке. Потврдио је након тога Новак Ђоковић брејк.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СТРАШАН ТЕНИС, МАГИЈА НА "ШАТРИЈЕУ": Новак Ђоковић и Карлос Алкараз одиграли нестваран поен (ВИДЕО)

3:1 - Био је ово први гем у ком смо видели нервозу Карлоса Алкараза, дошао је Новак Ђоковић до прве брејк лопте у мечу. Невероватан поен одиграли су Ноле и Карлитос. Скраћену је спустио Новак, дијагоналом одговорио Алкараз, а на крају је и то успео да врати освајач 22 гренд слем турнира, те је дошао до брејка!

2:1 - Јак ритам у трећем гему. Узео је два поена Карлос, али је невероватно шта је Ђоковић успевао да врати. Иако Шпанац има младост на својој страни, зна се где је искуство.

1:1 - На исти начин, одговорио је и Карлос Алкараз. Снажним ударцима након шест минута дошао је до изједначења.

1:0 - Први на сервису био је Новак Ђоковић који је брзо и лако дошао до 40:0. Успео је Шпанац да добије само један поен.

ТАНЈУГ/АП

УОЧИ МЕЧА ЂОКОВИЋ - АЛКАРАЗ

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АЛКАРАЗ ЗАПАМТИО НОЛЕТОВУ МОТИВАЦИОНУ ПОРУКУ: Шпанац се огласио пред историјски дуел са Ђоковићем (ФОТО)

14.57 - Млада нада тениса Карлос Алкараз је овако дочекан од стране навијача.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШАТРИЈЕ ЋЕ ДА "ГРМИ": Новак Ђоковић има невероватну подршку против Карлоса Алкараза

14.54 - Новак Ђоковић изашао је на терен, овацијама је испраћен.

14.40 - Велику подршку навијача из Србије имаће Новак Ђоковић на Филип Шатријеу. Популарни "НолеФам", навијачи српског тенисера биће му велики ветар у леђа.

13.17 - Нови напади на Новака Ђоковића. Србин је из Украјине добио жестоке критике.

Новак Ђоковић ће играти 45. полуфинале на гренд слем турниру, своје осмо на Ролан Гаросу. У случају да савлада Алкараза, бориће се за трећу титулу у Паризу и 23. гренд слем у каријери.

Србин и Шпанац су до полуфинала изгубили само по један сет. Новак од Карена Хачанова у четвртфиналу, а Карлос Алкараз у другом колу од Таро Данијела.

Српски тенисер је на старту турнира тријумфовао над Александром Ковачевићем, затим редом је побеђивао Мартина Фучовича, Алехандра Давидовича Фокину и Хуана Пабла Вариљаса и поменутог Хачанова.

С друге стране Шпанац је био бољи од Флавија Коболија, Данијела, Дениса Шаповалова, Лоренца Музетија и Стефаноса Циципаса.

Алкараз је до сада освојио десет титула у каријери и само један гренд слем - Ју-Ес опен 2022. године, а најбољи пласман на Ролан Гаросу му је прошлогодишње четвртфинале.

Најбољи тенисер света један је од ретких против кога Ђоковић има негативан скор у међусобним дуелима. Ђоковић и Алкараз су једини меч одиграли у полуфиналу мастерса у Мадриду 2022. године, а Шпанац је био бољи.

НАВИЈАЧЕ ЧЕКА СПЕКТАКЛ - ФИНАЛЕ ПРЕ ФИНАЛА

Дуел између Ђоковића и Алкараза биће финале пре финала на Ролан Гаросу.

Новак је ове године провео 14 недеља као први на АТП листи, док је Алкараз имао девет седмица на првој позицији.

У досадашњем делу турнира Новак предњачи када је реч о статистичким подацима. Српски тенисер је укупно убележио 188 винер поена и 31 након ас ударца.

Алкараз је остварио 176 поена из винера, а 17 након ас сервиса. Међутим, Шпанац је укупно провео мање времена на терену од српског тенисера, безмало 12 сати играња је имао Алкараз до сада, а Ђоковић 14 и по сати.

Но, полуфинале Ролан Гароса доноси посебну драж и нема сумње да ће до краја тенисери бити фокусирани на терену.

Победник овог дуела играће у финалу Ролан Гароса против бољег из дуела - Александер Зверев и Каспер Руд.

БОНУС ВИДЕО: Алекс Кореча за Новости о "великој тројци": Оно што су урадили равно је чуду

БОНУС САДРЖАЈ

Да ли сте знали да је Новак Ђоковић у својој књизи изнео план како да за само четрнаест дана трансформишете и тело и живот? Уз недељни јеловник, корисне савете за побољшање варења и изврсне рецепте који се лако припремају, лако ћете се ослободити вишка килограма и побољшати здравље. Новак вам открива и лаке вежбе за разгибавање, исте оне које и он ради пре сваког меча.

Наручите ОВДЕ свој примерак књиге "Сервирај за победу" и крените стопама најбољег на свету.

Такође, још једна књига о нашем асу која је изазвала велику пажњу носи назив "Новак, париске приче". Прођите уз Новака све његове емотивне тренутке у упознајте га у једном потпуно другом светлу. На 320 страница, илустрованих до сада невиђеним фотографијама, представљен је живот славног тенисера.

Кликните ОВДЕ и поручите још данас ово ремек-дело које ће вас одвести на најславније тениске терене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

НЕМА СВАДБЕ Огласио се отац Немање Гудеља: Нико неће одлучивати о принципима нашег живота