НОВАК СЕ РАЗГОРОПАДИО! Уз "рат" са публиком, Ђоковић преко маратонца до четвртфинала Ролан Гароса!

Новости онлине

04. 06. 2023. у 16:41 >> 16:42

НОВАК Ђоковић је наставио поход на титулу Ролан Гароса, пласиравши се у четвртфинале након што је у занимљивом мечу победио 94. тенисера света, Хуана Пабла Вариљаса. Иако је Србин за ривала имао Перуанца који је претходно избацио 19. и 13. са АТП листе, резултат је био више него убедљив - 6:3, 6:2, 6:2.

НОВАК СЕ РАЗГОРОПАДИО! Уз рат са публиком, Ђоковић преко маратонца до четвртфинала Ролан Гароса!

FOTO: Tanjug/AP

После она два антологијска уводна сета против Алехандра Давидовича Фокине, а сваки од њих је трајао по сат и 25 минута, овога пута је први сегмент дуела трајао двоструко краће. Али, није био ништа мање занимљив. Напротив.

Уз два рана брејка Ноле је повео са 4:0 и деловао незаустављиво јер му је сервис "прорадио" за разлику одмеча са Шпанцем, али се потом, посве неочекивано, наметнуо Вариљас. "Опустио" је руку, па поентирао и на "директне начине", али и слајсовима терао Нолета на грешке. Српски ас је ипак смирено привео сет крају у своју корист, а заправо, то "смирено" било је само у играчком смислу. У оном чисто емотивном, било је прилично бурно на моменте.

Нарочито када је део публике погрешно протумачио Новаково незадовољство због тога што је после ударца Вариљаса ветар скренуо лоптицу - право на линију. Неки навијачи су мислили да Ђоковић има шта да замери линијском судији, па су му чак и звиждали, а након што је он минут касније освојио тај гем, уз руку покрај увета "позвао" је публику да још више буде против њега. Наравно, одмах потом се насмејао, знајући врло добро да је само мали део гледалаца против њега.

Новак Ђоковић у краткотрајном "рату" са публиком на Ролан Гаросу током меча са Вариљасом у осмини финала / TV Eurosport

Уз само један освојени поен од својих шест других сервиса у првом сету, Ноле је "додао гас" у другом. Решен да не дозволи Перуанцу да се додатно размахне, Ђоковић је на најбољи начин искористио привремено одсуство досадног ветра и загосподарио тереном како је то и навикао љубитеље тениса. Ређали су се његови добри потези, ређали се и нови брејкови, па је уз серије од десет освојених поена од 11 одиграних, а савршених 14/14 када се ради о учинку после доброг првог сервиса, Србин кренуо по убедљив тријумф.

Хуан Пабло Ваирљас је у прва два кола овог турнира успео да надокнади два сета заостатка, најпре против Кинеза Шанга, затим и против Шпанца Баутисте Агута, али против овог и овако разгираног фаворита, и није имао неке нарочите шансе за такав подвиг. Нарочито када је Новак брејком повео са 2:1 на старту трећег сегмента игре, што је, испоставило се, била одлучујућа предност, како резултатска, тако и психолошка. 

Наредни Нолетов ривал биће Рус Карен Хачанов, од кога је Ноле изгубио једном и то финале у Паризу, али на тврдој подлози, јер се радило о мастерсу 2018. Након тога је Србин остварио седам узастопних тријумфа и води са 8:1.

КРАЈ! Ђоковић - Вариљас 6:3, 6:2, 6:2

5:2 - После пет изгубљених гемова у низу, Перуанац се опет "дописао" на семафор. Али, наредни сервира Ноле. За тријумф.

5:1 - Фантастично игра Ноле. Фантастично. Дроп шот којим је освојио гем је за уџбенике био... Још гем до победе!

4:1 - Брејк Ђоковића! Како господари тереном српски тенисер! Повео је Вариљас на старту трећег сета, а онда четири гема заредом освојио Ноле, и то "очас посла", као да се једино он и пита који ће резултат да се појављује на семафору. Потпуна доминација...

Новак Ђоковић током меча са Вариљасом на Ролан Гаросу 2023 / FOTO: Tanjug/AP

3:1 - Одлична је ствар што Новака и даље веома, веома добро служи сервис. После 17 минута игре у трећој деоници, уз гем окончан асом (и само један изгубљен поен), Ноле је опет изградио два гема предности, што је имао и у оба претходна сета.

2:1 - Брејк Ђоковића! - Четири од седам је била реализација Нолетових брејк шанси у досадашњем току меча. А сада је 4/10, јер је у гему у коме је Ђоковић често успевао да надмудри ривала лукавим ударцима Вариљас погађањем линије анулирао прву брејк лопту коју је изградио Ноле, а потом је сам Србин погрешио код друге, али спаса за Перуанца није било код треће!

1:1 - Није Ноле дозволио ривалу ни да помисли да може до брејка. Само један изгубљени поен Ђоковића на његове сервисе, уз два нова аса (а шест укупно) и - резултат је нерешен на старту треће деонице.

0:1 - Први пут мечу, Перуанац води. Освојио је сервис гем на старту трећег сета, после чега Ноле нешто бурно говори свом стручном штабу. Нешто везано за проблеме које му прави ветар...

16.07 - У првом колу, против Кинеза Шанга, и у другом, против Шпанца Баутисте Агута, Вариљас је изгубио уводна два сета. И онда победио. Да ли ће се "пробудити" и сада?

Анкета

Може ли Вариљас да смањи предност Нолета у сетовима?

6:2 - Сет за Ђоковића! После само 33 минута игре!

5:2 - Ђоковић пропустио сет лопту. Као да се наљутио Новак након што је после 4:0 у првом сету дозволио себи да аутсајдер у овом мечу направи један брејк, а има онда и брејк шансу за друго "одузимање" сервиса освајачу 22 гренд слем титуле. Заиграо је после освајања уводне деонице Србин као у најбољим данима, дошао после само 31 минута до брејк/сет лопте, али се Перуанац извукао из незгодне ситуације, освојивши "свој" гем. Сервираће Ноле за 2:0 у сетовима...

5:1 - Како игра Ноле...Уз десет освојених поена од последњих 11 одиграних, на "нули" је оставио ривала и увећао предност на четири разлике.

Хуан Пабло Вариљас током меча са Новаком Ђоковићем на Ролан Гаросу 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:1 - Брејк Ђоковића! Наставља да бриљира Новак. Уз освајање најдужег поена до сада (24 размењена ударца), и то погађањем линије, преузео је вођство у гему у коме је сервирао његов супарник, а након тих 15:30 и два наредна поена је Србин освојио - оба неизнуђеним грешкама Вариљаса.

ОВО НИЈЕ ХТЕО ДА ИМ ОПРОСТИ: Зато је Новак Ђоковић "ратовао" са публиком на Ролан Гаросу (ВИДЕО)

3:1 - Не посустаје Новак. После тачно сат времена, уз само један изгубљени поен у засад последњем сервис-гему, дошао је изнова до "два разлике" у другом сету.

2:1 - "Распуцао" се сада Хуан Пабло Вариљас и за тили час освојио "свој" гем. Али, има брејк заостатка у другом сету...

2:0 - Савршена "потврда" брејка. Без изгубљеног поена. Поново, као на почетку меча, перуански тенисер уопште нема одговор на Нолетове сервисе.

1:0 - Брејк Ђоковића! Изврсно је почео другу деоницу Ноле! Мајсторски је одговарао на почетне ударце супарника, одмах постајао он играч који "јури" освајање поена, а не бави се само дефанзивом, те је уз свега један изгубљени поен (и то када му је рекет малтене испао из руке) направио брејк.

Новак Ђоковић током меча са Хуаном Паблом Вариљасом на Ролан Гаросу 2023 / FOTO: Tanjug/AP

6:3, СЕТ ЗА ЂОКОВИЋА! Није давао Ноле много наде супарнику да може до другог брејка на овом мечу - брзо освојеним поенима (уз једну сопствену, "за милиметар" грешку - која га је коштала изгубљеног поена), Ђоковић је освојио уводну деоницу за 43 минута. У њој је, подсетимо, уз два рана брејка повео са 4:0, потом се мало разгоропадио Вариљас ("опустио" је руку, па поентирао и на "директне начине" и слајсовима терао Нолета на грешке), но српски ас је ипак смирено привео сет крају у своју корист, задржавши половину оне почетне предности.

5:3 - Перуански тенисер, који је драстично подигао ниво своје игре након што је први пут освојио гем на овом мечу, одлично је (уз лукаво коришћење "слајса") контролисао ритам у овом сервис гему, у коме је Ноле и поред приличног труда освојио само поен. А после 39 минута од почетка, Србин ће сервирати за освајање сета.

Новак Ђоковић у "рату" с навијачима на Ролан Гаросу током меча са Хуаном Паблом Вариљасом / TV Eurosport

5:2 - Умало брејк, а онда - "рат" са навијачима! У неочекиваним проблемима нашао се Ноле. Ем је почео да греши, ем његов супарник да погађа баш оне делове терена које жели, ем се публика окренула против Србина. Део ње, тачније. Наиме, на 30:30, Ђоковић је гласно прокоментарисао како "не може да верује" шта ветар ради - што је део гледалаца схватио као да виче на свој стручни штаб, па су почели Србину да звижде. Он је успео да анулира брејк шансу ривала, а онда са два изврсна поена освоји гем, после чега је ставио руку код уха, у стилу "Не чујем вас!". Све је то зачинио и смехом, схватајући да је само део, и то мањи део, гледалаца био против њега у поменутој ситуацији.

4:2 - Иако је Вариљас значајно подигао ниво своје игре, "претио" је Ноле могућим новим брејком, но када је са 10:3 повео у директним поенима, било је то за 40:40, после чега је Перуанац са два аса освојио "свој" гем. Нервирао се Новак током овог гема јер је ветар почео да му прави проблеме, а и једно "брдашце" шљаке о које је лоптица одскочила при резултату 30:30, променила путању и није успео да је стигне...

Новак

Новак Ђоковић се "баца" не би ли стигао лоптицу која је неочекивано почела да "бежи" од њега / TV Eurosport

4:1 - Брејк Вариљаса! Закомпликовао је Ноле сам себи ситуацију. На 30:15 је превише лежено одиграо бекхенд волеј на мрежи, уверен да ће поентирати, а лоптицу је послао у аут. Перуанац је потом двема бекхенд паралелама дошао до свог првог гема, чиме је преполовио број брејкова које би да надокнади.

4:0 - Брејк Ђоковића! - Петнаест минута од почетка, а Ноле има четири разлике, уз два освојена гема на сервисе ривала. Овај други брејк направио је уз само један изгубљен поен, али и сјајне форхенде, као и један дропшот којим је погодио линију. Бунио се Перуанац код тог поена, али узалуд. Фантастично делује Новак. После она два уводна сета против Фокине, када је сваки трајао по сат и 25 минута, ово је потпуно друга прича

3:0 - После десет минута игре, и то прилично спектакуларне у његовом другом сервис гему, Ноле води са три разлике. Маестрално је контролисао збивања на терену у претходна два минута, у две, три, а највише четири размене освајао би директан поен. Перунац делује као да баш и не зна шта га је снашло...

2:0 - Брејк Ђоковића! - На крилима изврсних сервиса којима је решио први гем у своју корист, Новак се "размахао" и у другом. Одмах је преузимао иницијативу после почетних удараца ривала, то му је и донело 15:40, пре него што је Вариљас одличномо форхенд дијагоналом освојио директан поен и спасао прву брејк шансу Србина. Другу, међутим, није - лоптицу је послао далеко ван поља и изгубио "свој" гем.

1:0 - Интересатан гем! Ас којим је Ноле "отворио" овај дуел није био "залет" који га је за тили час довео до жељеног, брзог освајања гема. Напротив. Јер, у следећој размени је лоптицу ударио рамом рекета и послао је у аут, а потом направио двоструку сервис грешку. Иако је "тропотезним матом" изједначио на 30:30, први директан поен Перуанца донео је брејк лопту Вариљасу, а ас је њу одмах анулирао. Још један разоран сервис (брзина лоптице била је 207 километара на сат) онемогућио је Новаковог супарника да узврати ударац, а све је Ђоковић зачинио још једним асом. После очајних сервирања у претхдном, трећем колу, овај "другачији Ноле" - обећава.

14.44 - Меч је почео, и то сервисима Новака Ђоковића!

14.41 - САД ЈЕ РЕД НА ЂОКОВИЋА: Рус одрадио што је до њега и пласирао се у четвртфинале Ролан Гароса

14.40 - Почело је загревање. За неколико минута ће и меч

14.36 - Тениски стадион "Филип Шатрије" је дочекао и излазак Новака Ђоковића на игралиште.

Новак Ђоковић долази до своје "клупе" пред меч са Вариљасом / TV Eurosport

14.36 - Хуан Пабло Вариљас први излази на терен.

14.32 - Но, да се вратимо Нолету, чији је меч коначно дошао на ред...

14.24 - Пављученкова, наравно, није "тек тако, било ко" у женском тенису, играча је финале Ролан Гароса 2021, али је прошле сезоне чак седам месеци одсуствовала са такмичења због проблема са коленом и овај тријумф је потврда да се заиста "вратила", тим пре што јој је у питању трећа победа над играчицом из Топ 30 ВТА листе, и то после сета заостатка.

14.22 - И, коначно је, после чак три сата и шест минута, завршен руско-белгијски дуел на централном терену Ролан Гароса, па ће Ноле моћи да изађе на игралиште. А поменути дуел је завршен изненађењем - Рускиња Анастасија Пављученкова, тек на 333. ВТА листи, после преокрета је победила Белгијанку Елизу Мертенс, 28. играчицу света, са 3:6, 7:6(3), 6:3.

Уочи меча

Обично би Ноле у завршницама гренд слемова играо против тенисера из самог врха АТП листе, али - овога пута то није случај. Јер, пред њим је једна од сензација Отвореног првенства Француске.

Перуанац Вариљас је, наиме, прекјуче направио изненађење елиминисавши 14. играча света, Хуберта Хуркача, са 3:6, 6:3, 7:6(3), 4:6, 6:2.

Овај 27-годишњак из Лиме је тако постао први тенисер из поменуте јужноамеричке земље који се домогао осмине финала гренд слема након 1994. године и Хаимеа Изаге.

Хуан Пабло Вариљас/Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT

Најбољи пласман на АТП листи био му је 76. место до кога је стигао у марту ове године, а тренутно је 94. на свету и нема сумње да му је меч са Ђоковићем круна досадашње каријере.

Занимљиво је то да је Вариљас у досадашња три меча на Ролан Гаросу сваки пут играо пет сетова и победио је Јунченга Шанга, Робаерта Баутисту Агута и поменутог Хуберта Хуркача.

Парови осмине финала Ролан Гароса - тенисери

Карлос Алараз (1. носилац) - Лоренцо Мусети (17.)

Стефанос Циципас (5.) - Себастјан Офнер
Новак Ђоковић (3.) - Хуан Пабло Вариљас
Карен Хачанов (11.) - Лоренцо Сонего
Холгер Руне (6.) - Франсиско Серундоло (23.)
Каспер Руд (4.) - Николас Хари
Григор Димитров (28.) - Александер Зверев (22.)
Јошихито Нишиока (27.) - Томас Мартин Ечевери

БОНУС ВИДЕО: СРБИН И РУС У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ: Новак Ђоковић и Данил Медведев заједно на Ролан Гаросу

БОНУС САДРЖАЈ

Да ли сте знали да је Новак Ђоковић у својој књизи изнео план како да за само четрнаест дана трансформишете и тело и живот? Уз недељни јеловник, корисне савете за побољшање варења и изврсне рецепте који се лако припремају, лако ћете се ослободити вишка килограма и побољшати здравље. Новак вам открива и лаке вежбе за разгибавање, исте оне које и он ради пре сваког меча.

Наручите ОВДЕ свој примерак књиге "Сервирај за победу" и крените стопама најбољег на свету.

Такође, још једна књига о нашем асу која је изазвала велику пажњу носи назив "Новак, париске приче". Прођите уз Новака све његове емотивне тренутке у упознајте га у једном потпуно другом светлу. На 320 страница, илустрованих до сада невиђеним фотографијама, представљен је живот славног тенисера.

Кликните ОВДЕ и поручите још данас ово ремек-дело које ће вас одвести на најславније тениске терене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЕДАМДЕСЕТ ПОСТО СИРОВА ХРАНА Јелена Ђоковић: Постала веган из страха од болести, а то је најгори разлог