ЂОКОВИЋ ЗАБРИНУО НАВИЈАЧЕ, НАКРАТКО: Новак тријумфом "отворио" Вимблдон

Ч. В.

27. 06. 2022. у 13:30

НОВАК Ђоковић пласирао се у друго коло Вимблдона након победе над Сунву Квоном са 6:3, 3:6, 6:3, 6:4. Србин је у једном моменту након проклизавања пао на траву, забринуо је навијаче, ипак све је прошло безопасно пошто је одмах устао и наставио меч.

ЂОКОВИЋ ЗАБРИНУО НАВИЈАЧЕ, НАКРАТКО: Новак тријумфом отворио Вимблдон

ФОТО: АП

Није трећи тенисер света играо онако како зна, али прва кола на свим гренд слемовима знају да буду тешка. На крају је успео да пронађе кључеве за игру надахнутог момка из Јужне Кореје.

Ова не баш блистава партија не треба да брине, ако се зна да је шестоструки освајач Вимблдона идентично почео турнир и прошле године, само што је тада изгубио први сет од Џека Дрејпера.

Најважније је да је Ђоковић успешно кренуо ка четвртој узастопној круни у Лондону. Уколико дође до ње изједначиће се са Питом Сампрасом, Бјерном Боргом и Роџером Федерером, јединим тенисерима који су четири пута узастопно освајали Вимблдон.

Треба похвалити и Квона који је током целог меча приказао одличан ниво тениса, али Новак је био прави онда када је то било најпотребније.

Занимљиво је то да Ђоковић никада у каријери није изгубио прво коло на овом турниру, али није никада изгубио од неког које овако ниско рангиран (81. на АТП листи).

Невероватно звучи податак да је Ноле једини играч у историји тениса који је уписао 80 и више победа на сваком гренд слему.

Србин ће у другом колу играти против победника меча Танаси Кокинакис (Аустралија) - Камил Мајхшак (Пољска).

Четврти сет: Ђоковић - Квон 6:3, 3:6, 6:3, 6:4

6:4 - Крај меча! Опет без изгубљеног поена (19 везаних) је окончао гем, а сусрет са 15 асова.

5:4 - Квон је продужио меч бар за још један гем. Ђоковић има прилику да на сопстевни сервис реши меч и оде у друго коло.

5:3 - Једну серију Квон још увек није прекинуо. Ноле је везао чак 15 поена на свој сервис, од брејк лопте 81. играча света добио је сваки поен када је сервирао.

4:3 - Прекида Јужнокорејац серију Ђоковића. Ипак, свестан је да заостаје за ривалом и мораће да врати брејк уколико жели да продужи меч.

4:2 - Трећи везани гем и низ од 12 поена заредом за српског тенисра. Дефинитивно је шестоструки освајач Вимблдона у кључним моментима подигао ниво игре.

Новак Ђоковић/ФОТО: АП

3:2 - Брејк са нулом и серија од осам везаних поена. Сада Ноле држи све у својим рукама и друго коло је веома близу.

2:2 - Овако лаких гемова је много више било потребно током меча. Ђоковић је одлично сервирао, није се много потрошио и можда је права прилика да у наредном нападне сервис Квона.

1:2 - Фуриозан гем Квона - са нулом. За сада Корејац боље изгледа у четвртом сету. Но, ово је тек почетак и Новак ће сигурно покушати што пре да угрози противника.

1:1 - Спасао је чак три брејк лопте Ђоковић, али онда је показао мајсторство. На фанстастичан начин је лобовао ривала и то је дефинитивно најлепши поен досадашњег тока меча.

0:1 - Велика прилика је пропуштена да се брејком почне трећи сет. Ипак, Квон је успео да нађе начин да се извуче и добије уводно гем у надамо се последњем сету на овом сусрету.

Трећи сет: Ђоковић - Квон 6:3, 3:6, 6:3

6:3 - Добро је! Успео је Ноле да врати прендност и сада је на корак од пласмана у друго коло Вимблдона. Десетим асом је окончао трећи сет.

5:3 - Ово се чекало. Дошао је Ђоковић до брејка. Служио је ритерн, лоптице су биле дубоке и Корејац је морао да капитулира. Србин у наредном гему сервира за сет.

4:3 - Тешко иде за Нолета на овом мечу, но констатно је у предности у трећем сету. Ривал је тај који јури предност, али то му до сада није представљало проблем.

Новак Ђоковић/ФОТО: АП

3:3 - Не пада Корејац. Има више винера и мање грешака Квон и његов ниво тениса је изузетно висок. Мало ко је очекивао да ће играти овако добро.

3:2 - Ау како је Ноле спасао брејк лопту. Одсервирао је веома јако и рискантно други сервис и то му је на крају омогућило да добије гем и поново врати предност на своју страну.

2:2 - Тенис као у трансу игра момак из Јужне Кореје. Удара из све снаге и пролази. За сада у трећем сету нема прилика за брејк.

2:1 - Исправио се шампионски. Два прелепа волеја је одиграо у овом гему, уз један форхенд винер. То је било довољно да се добије гем.

Новак Ђоковић/ФОТО: АП

1:1 - Какву прилику је пропустио Ђоковић да дође до брејка.Имао је два лагана смеча да претвори у поен. Први је Квон вратио, а други је завршио из граница терена. Несвојствене грешке за једног од најбољих у историји ове игре.

1:0 - Успешно се освајач 20 гренд слем титула опоравио од неочекиваног губитка сета и без много проблема је добио уводни гем у трећем. Иначе, сервис се нешто што прави доста проблема трећем рекету света на овом сусрету.

Други сет: Ђоковић - Квон 6:3, 3:6

3:6 - Штета за овај гем. Имао је Новак 0:30, али је пропусто велику прилику да поведе са 2:0, па је сада Квон успео да изједначи и практично смо поново на почетку. Нема сумње да је ово мало ко очекивао.

3:5 - Није се много Корејац трудио да запрети ривалу. Новак је добио експресно гем са нулом и сада мора да игра на све или ништа како би овај сет био продужен.

2:5 - Не пада Квон у другом сету. Новак је пао након проклизавања током једног поена, но на срећу никаквих проблема није било. Ђоковић ће ако добије свој сервис гем имати само још једно шансу да врати брејк у овом делу сусрета.

Новак Ђоковић/ФОТО: АП

2:4 - Добро је да је Србин прекинуо серију ривала и смањио је предност. Опет је сервис тај који је мало боље служио него у претходном периоду. Остаје још да се врати брејк.

1:4 - Има Новак за чим да жали у овом гему. Имао је Ноле чак три брејк прилике, али није успео да искористи ниједну и Квон је успео да потврди брејку и сада га два гема деле од изједначења.

1:3 - Ужасан гем Ђоковића. Сунву са нулом долази до брејка и ово је понавља се први сет. Момак из Јужне Кореје има исту предност као и на старту дуела.

1:2 - Неда за сада Квон ривалу да дође до брејк прилика. Добио је два лака гема и опет је он тај који има предност у другом делу меча. Ипак, само се чека када ће Ђоковић убацити у брзину више и доћи до прилика да одузме сервис 81. на АТП листи. Некоме је на трибинама позлило, због тога што је терен прекривен и нема много ваздуха. Ипак, све се добро завршило и прекид који је због тога настао није дуго трајао.

1:1 - Много је лакше када служи сервис. Новаку до сада није радио најбоље, но чини се да се поправља и тај сегмент.

Новка Ђоковић/ФОТО: АП

0:1 - Успео је Квон да прекине серију Србина од пет везаних гемова, али какав је поен одграо Србин. Корејанац је скратио лопту, Ноле је то стигао и милиметарски прецизно је послао у поље ривала. Ипак, то је било све од актуелног шампион Вимблдона у уводном гему другог сегмента.

Први сет: Ђоковић - Квон 6:3

6:3 - Ђоковић добио први сет. Када је било битно 35-годишњак из Београда је био најбољи и сада га још два корака деле до другог кола.

5:3 - Одлилан тенис игра Новак у овим моментима, мало греши, добија дуге размене и сада има прилику да својим сервисом оконча први део меча.

4:3 - Осваја српски ас трећи везани гем и сада је он тај који је ближи освајању првог сета, иако то није био случај пре пет минута.

3:3 - То је то. Додао је Новак мало гас и вратио изгубљено. Сада се креће испочетка и све је у рукама трећег рекета планете.

2:3 - Смањио је Ђоковић предност противника. Опет је добрим сервисима решио гем. Већ је стигао до пет асова. Ипак, мора да пронађе начин да врати брејк.

1:3 - Експресно Квон стиже до потврде брејка. Дозволио је ривалу само један поен и то тако што је лопту послао у мрежу. За сада је Новак у грчу и што пре мора да се пробуди или ће за први сет бити касно.

Сунву Квон/ФОТО: АП

1:2 - Није добро. Направио је брејк момак из Јужне Кореје. Опустио је руку и забележио два невероватна форхенд винера што му је омогућило да одузме серис првом носиоцу. Но, сада мора да потврди стечену предност.

1:1 - Баш као и Новак и Квон није тако лако добио гем. Играло и сада на разлику, Србин је имао 15:30, но до брејка није могао. Ипак, доћи ће и та прилика, с обзиром на то да 81. играчу света сервис није толико јако оружје.

1:0 - Било је мало проблема, али бранилац титуле је уводни гем решио у своју корист и то са два везана, а укупно три аса. Новак је убацио шест од осам првих сервиса. Јако је битно да почетни ударац добро служи. Иначе, гем се играо на разлику, но Јужнокорејац није дошао до брејк прилике.

Први је на сервису српски тенисер.

Уочи меча:

Српски ас је на трећем гренд слему постављен за првог носиоца и многи га виде као главног фаворита да седми пут, а четврти узастопно освоји трофеј у Лондону.

Прва препрека Новаку не би требала да представља проблем. Квон (81. на АТП листи) је пре Вимблдона одиграо два меча на трави и оба је изгубио. Он и Ђоковић су се до сада састали само јендом. Било је то прошле године у Београду када је трећи рекет планете славио са убедљивих 6:1, 6:3.

Сигурно да освајачу 20 гренд слем титула у прилог иде и то што момак из Јужне Кореје нема сервис као моћно оружје, па би Ноле из ритерна могао да му направи много проблема.

Квон је у лошој форми стигао на терене Ол Ингланд клаба. У последњих седам мечева победио је само Аљажа Беденеа, док су све остало били порази.

Победник овог сусрета у другом колу играће против бољег из меча Танаси Кокинакис (Аустралија) - Камил Мајхржак (Пољска).

БОНУС ВИДЕО: Порука румунске тенисерке Андрее Присакариу читаоцима "Новости"

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)