ОРГАНИЗАТОРИ ВИМБЛДОНА НЕ ОДУСТАЈУ: "Руска пропаганда користи успех спортиста, не мењамо одлуку"

Novosti online

20. 05. 2022. у 22:42

АТП је саопштио вечерас да неће доделити бодове на трећем гренд слему у сезони, Вимблдону, уколико организатори не промене одлуку о забрани играња руских и белоруских тенисера. То значи да ће се практично мечеви играти за престиж, без превеликог значаја. Челници трећег гренд слема реаговали су писмено на одлуку која је уздрмала тениски свет.

ОРГАНИЗАТОРИ ВИМБЛДОНА НЕ ОДУСТАЈУ: Руска пропаганда користи успех спортиста, не мењамо одлуку

ФОТО: Тањуг

У саопштењу се наводи да су организатори турнира разочарани одлукама које су ове две тениске асоцијације спровеле, а ово је њихово обраћање у целости.

- У име "Ол Ингланд клаба" и менаџмента турнира пишемо одговор на одлуке донесене од стране АТП-а, ВТА и ИТФ-а да не доделе бодове за Вимблдон 2022. године. Ценимо то што се мишљења разликују у светлу наше одлуке да не дозволимо руским и белоруским спортистима да се такмиче ове године, али дубоко жалимо због последица ове одлуке.

Ипак због позиције Владе Велике Британије да би се смањио глобални утицај Русије, ми остајемо при ставу да смо донели једину могућу одлуку за Вимблдон, који је глобално препознат као британска институција и остајемо при својој одлуци.

Као што смо претходно навели, након пажљиве процене разних фактора ми смо осетили да смо обавезни да делујемо у складу са директним саветима владе Велике Британије и дошли смо до два јасна закључка.

Нисмо били спремни да преузимамо никакве акције које ће угрозити безбедност играча и њихових породица. Такође нисмо спремни да Вимблдон буде искоришћен као пропагандна машина руског режима, кроз њихове медије које чврсто контролише држава која у прошлости има историју коришћења спортских успеха да подржи тријумфалистички наратив руском народу.

Због тога желимо да изразимо дубоко жаљење због одлуке које су донели АТП, ВТА и ИТФ. Верујемо да су ове одлуке у диспропорцији  у контексту екстремне позиције у којој се налазимо. Сматрамо да те одлуке јесу лоше за све такмичаре. 

Размишљамо о нашим опцијама у овом моменту и ревидирамо нашу позицију, имамо и разговоре са колегама са осталих гренд слемова. У међувремену остајемо фокусирани на планове за турнир ове године - наводи се у саопштењу.

Подсетимо коначна пресуда je да се бодови одузимају овогодишњем издању Вимблдона, док Квинс и Истборн остају регуларно бодовани. Ово ће такође довести до тога да Новак изгуби прво место АТП листе, услед освојених 2000 бодова које неће моћи да брани, па тако након Аустралије, ни у Енглеској не може да одбрани поене из прошле сезоне, услед бизарних разлога.

Вимблдон се игра од 27. јуна до 10. јула.

БОНУС ВИДЕО: Новак Ђоковић није међу троје тенисера с највећом зарадом у 2021.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

БАЈАГИНА СУПРУГА: Све песме посветио њој - у браку 40 година