"ЂОКОВИЋ ЈЕ ХРВАТСКИ ТЕНИСЕР": Сраман потез комшија, доносе закон којим присвајају Новака

Новости онлине

21. 01. 2022. у 12:26

БЕЗОБРАЗЛУК у комшилуку нема границу. Нису ретке ситуације када присвајају Николу Теслу, али сада су почели и Новака Ђоковића. Невероватно, али истинито.

ЂОКОВИЋ ЈЕ ХРВАТСКИ ТЕНИСЕР: Сраман потез комшија, доносе закон којим присвајају Новака

ФОТО: ТСС/Неда Милетић

Наиме, хрватски академик Ранко Матасовић, професор на Одсеку за лингвистику загребачког Филозофског факултета, предложио је да Хрватска под хитно донесе "закон о спортском наслеђу" и присвоји Новака Ђоковића.

- Новак је старо хрватско име, а Ђоковићеви деда и баба су из Винковаца - "објаснио" је Матасовић, преноси вечерњи.хр.

Ово је замишљено као одговор на доношење "Закона о културном наслеђу", због чега је Хрватска тужила Србију Европској унији. 

Комшије не могу да се помире са чињеницом да су у Хрватској вековима живели католички Срби и да њихова дела припадају и српском културном наслеђу.

Миодраг Линта, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, каже за "Информер" да је загребачки филолог Ранко Матасовић изнео веома неозбиљан коментар да је Ђоковић "хрватски тенисер".

- Од доласка ХДЗ на власт 1990. године траје убрзани процес отимања свега што је српско. Тако су ојкаче, врличко коло и бећарац, иако су чиста српска културна баштина, уписани у Унескову листу као део културне баштине Хрватске. Што се тиче Закона о културној баштини, слажем се са ставом САНУ и Матице српске, који дубровачку књижевност сматрају заједничком баштином јер је штокавско наречје основа савременог српског језика. Чињеница је да је српски језик присутан у Дубровачкој републици од њеног оснивања. Штампарије у Дубровнику су књиге штампале на ћирилици. Српски трагови у култури и књижевности Дубровника јесу веома стари и континуирано их је било у свим вековима њенога постојања, до првих година 19. века. О старини присуства српских трагова говори и чињеница да је један део територије Дубровачке републике све до четрдесетих година 14. века припадао српској држави - каже Линта.

Све у свему, нова неболуза у комшилуку, која нема везе са истином. Ноле је милион пута показао колико воли Србију и српски народ.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

ВЕЛИКИ УДАРАЦ ЗА ТЕНИС: АТП донео одлуку - нема бодова на Вимблдону