РАСТУ ШАНСЕ ДА ЂОКОВИЋ ЗАИГРА НА РОЛАН ГАРОСУ: Корона кроји списак учесника у Паризу

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

20. 01. 2022. у 20:58

ШАНСА да Новак Ђоковић заигра и на Ролан Гаросу без вакцине постаје све реалнија. Иако вакцинална пропусница у Француској ступа на снагу тек од понедељка, премијер ове земље Жан Кастекс је најавио да постоји могућност да у догледно време буде суспендована та одлука.

РАСТУ ШАНСЕ ДА ЂОКОВИЋ ЗАИГРА НА РОЛАН ГАРОСУ: Корона кроји списак учесника у Паризу

ФОТО: АП/Тањуг

- Одлука може да буде суспендована ако се епидемиолошки, а нарочито болнички притисак буде смањио, значајно и на дуже стазе – казао је Кастекс.

Шта то конкретно значи, имајући у виду да нису постављени никакви лимити за укидање, објаснио је министар здравља Оливије Веран који је такође присуствовао конференцији за медије, после одржаног здраственог безбедносног савета.

Веран је истакао да је за то потребно да ситуација у болницама буде таква да више не буде одложених операција, а као пример је навео стање у болицама у августу, када је било испод хиљаду људи на реанимацији. Данас их има око 3.800, али је њихов број већ почео да се смањује.

ФОТО: АП/Тањуг

- Примењиваћемо вакциналну пропусницу док год то буде било потребно, али не дуже од тога – казао је министар.

Занимљиво је да су мере олакшане, али да је истовремено уведена вакцинална пропусница, што многи коментаришу као контрадикторни и закаснели потез, када је реч о овом таласу. То што број болесника у француским болницама опада и што је сој омикрон много мање опаснији од делте, даје оправдану наду да би до краја маја, када се одржава Ролан Гарос, могло да се дође до прихватљиве ситуације. Тим пре што већина епидемиолога сматра да ће већ средином марта стање бити близу нормалног.

ФОТО: АП/Тањуг

Још једна олакшавајућа околност је то што је, представљајући вакциналну пропусницу, премијер Кастекс у четвртак навео и услове под којима ће она да важи, почев од 24. јануара. То су потпуна вакцинација, са три дозе (трећа доза примљена седам месеци после друге, а од 15. фебруара, четири месеца после друге), али и потврда о прележаној болести или сертификат о контраиндикацијама на вакцину, уз шта ће бити потребан негативан тест.

БОНУС ВИДЕО: Новак Ђоковић није међу троје тенисера с највећом зарадом у 2021.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

ИСТОРИЈА СЕ ПИШЕ У „ГРАДУ СВЕТЛОСТИ“ Ево какве су шансе да Новак Ђоковић одбрани титулу на Ролан Гаросу!