НОВАК ЂОКОВИЋ, ПРЕСЕДАН КАКАВ СПОРТ НЕ ПАМТИ: Аустралијски адвокати осуђују став Федералне владе

Новости онлине

20. 01. 2022. у 10:20

ГРЕГ Барнс, адвокат Џулијана Асанжа и правни саветник организације Викиликс, рекао је да је образложење аустралијског министра о укидању визе тенисеру Новаку Ђоковићу "изузетно опасан преседан", наводећи и да су политички разлози били део такве одлуке.

НОВАК ЂОКОВИЋ, ПРЕСЕДАН КАКАВ СПОРТ НЕ ПАМТИ: Аустралијски адвокати осуђују став Федералне владе

Foto AP

- Иако се чини да је можда и било административних грешака неколико група и појединаца, то нису били разлози да се Ђоковићу укине виза ни први пут. Напослетку, министар је навео да је виза укинута због Ђоковићевих ставова о вакцинама и због тога што ти ставови могу потенцијално да изазову, пошто је познат, антиваксерско расположење. Што је изузетно опасан преседан - рекао је за Недељник Барнс, који је портпарол Алијансе адвоката Аустралије.

Како је нагласио, "одлука министра је опасна јер у суштини каже - ако неко има ставове о темама које су контроверзне и важне Аустралији, а влади се ти ставови не свиђају, може тој особи да укине визу".

Он је рекао да "забрињава став Федералне владе да не мора да доказује да ће Ђоковић гајити ставове о вакцинацији који су супротни политици владе, већ да једноставно он може да подстакне та осећања".

- Неизбежно је да су политички разлози били део одлуке јер је концепт јавног интереса толико широк да омогућава министру да ефективно узме у обзир политичка разматрања, иако то теоретски не би требало да се ради. Широко дискреционо право које се даје министру за имиграцију у Аустралији значи да политичка разматрања могу довести до одлука које могу озбиљно да утичу на животе људи - указао је Барнс.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

САМО ДА БУДЕМ ЗДРАВА! Олга Даниловић за Новости са Ролан Гароса где је стигла на корак од главног жреба