ОТКРИВЕНО ЗАШТО ЈЕ ЂОКОВИЋ ДЕПОРТОВАН: Федерални суд Аустралије објавио разлоге

Новости онлине

20. 01. 2022. у 06:46

НА ово се чекало данима... Црно на бело зашто је Новак Ђоковић депортован из Мелбурна и избачен са Аустралијан опена.

ОТКРИВЕНО ЗАШТО ЈЕ ЂОКОВИЋ ДЕПОРТОВАН: Федерални суд Аустралије објавио разлоге

ФОТО: Тањуг

Федерални суд се огласио и саопштио зашто је Србин избачен из Аустралије.

Наиме, Ђоковић је на другом суђењу само сазнао коначну одлуку трочланог већа којем је председавао Џејмс Алсоп, а који је тада поручио да ће у наредним данима образложити зашто су Новаку забранили да остане у земљи и игра на Аустралијан опену.

И то се десило баш јутрос. Федерални суд је саопштио све детаље суђења и детаљно је образложио коначну одлуку, док је главни разлог тај што наводно угрожава здравствену сигурност, уз напомену да није прекршио никакав закон Аустралије.

- Водила се велика дебата о томе како приступити министровој изјави о разлозима у овом случају. Не сматрамо да је разрешење те дебате неопходно да бисмо дошли до ставова које имамо. Министар није био дужан да наводи разлоге за одбијање визе, али је то учинио. Очигледно су пажљиво састављени - наводи се између осталог у саопштењу суда и додаје:

- Суд нема сумње да је у вези са питањем од високог јавног значаја посвећена пажња формулисању разлога у четири дана у којима је министар требало да размотри ствар и доврши и достави разлоге. Ипак, треба дати одређену тежину чињеници да није било обавезе давања разлога. Постојала је јасна међусобна повезаност свих делова министрових разлога. Теме охрабрења и опонашања спортског хероја и иконе провлаче се кроз разлоге забринутости за здравље и ред, јавни интерес.

ФОТО: Тањуг

 

Парламент је јасно ставио до знања у члану 116 да министар може да поништи визу ако сматра да присуство њеног носиоца у Аустралији може да представља ризик по здравље или ред аустралијске заједнице, додаје се.

- Министар овај став има по основама за које се не може рећи да су ирационалне или нелогичне или да нису засноване на релевантном материјалу.

Српски играч је, подсетимо, депортован из Аустралије, пошто су му аустралијске власти укинуле визу због тога што се није вакцинисао против коронавируса, иако је Ђоковић имао медицинско изузеће

Цео случај је отишао на Савезни суд, који је потврдио одлуку министра за имиграције Алекса Хока о поништавању Новакове визе. По завршетку незапамћеног случаја у свету тениса, Ђоковић је напустио Мелбурн и тренутно је у Београду.

Подсетимо, у међувремену се појавила и вест да ће Ђоковић тужити Владу Аустралије и тражити одштету од 3,8 милиона евра због лошег третмана.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

СЈАЈНА ОЛГА: Даниловићева се пласирала у последње коло квалификација Ролан Гароса!