ФРАНЦУСКИ СТРУЧЊАК ЗА ПРАВО У СПОРТУ: Случај "Ђоковић" жалосно гажење свих принципа

Горан ЧВОРОВИЋ

19. 01. 2022. у 20:54

ЂОКОВИЋ, који није учинио никакав прекршај, не заслужује глобални процес покренут против њега, истиче, под насловом "Новак Ђоковић, погрешни кривац", у дебатној колумни чувеног париског недељника "Поен", француски адвокат и члан париске адвокатске коморе Шарл Амсон, специјалиста за право у спорту.

ФРАНЦУСКИ  СТРУЧЊАК ЗА ПРАВО У СПОРТУ: Случај Ђоковић жалосно гажење свих принципа

Foto AP

Од сталног дописника "Новости" из Париза

У четири тачке експлицитно образлаже елементе којима је у Новаковом случају погажено право, без обзира на то што је српски играч, како каже, очигледно био неспретан у комуникацији.

Адвокат истиче да не треба сметнути с ума да вакцинација против ковида није обавезна ни у Србији ни у Аустралији, осим у одређеним деловима њене територије и за особе које се баве одређеним занимањима као што је медицинско особље.

- Ђоковић зато није направио никакав преступ тиме што се није вакцинисао. Ако неки могу да осуде његов избор на моралном нивоу, то једноставно представља упражњавање његових индивидуалних слобода - каже Амсон.

Истиче и да је нетачно трерати српског играча као антиваксера.

- Као што је то добро подсетио бивши директор Аустралијан опена Пол Мекнејми, Ђоковић је у више наврата препознао корисност вакциналне политике и донирао веома велике суме новца медицинским институцијама који се у његовој земљи боре против ковида. Његов индивидуални избор да се не вакцинише ни на који начин не представља опште преиспитивање политике вакцинације - каже француски адвокат.

С правне тачке гледишта зато истиче:

- Дубоко је шокантно, имајући у виду да је један од елементарних принципа правде да свако буде одговоран само за своје дело, то што је аустралијска влада, током саслушања 15. јануара, своју одлуку да укине визу оправдала потенцијалним утицајем Ђоковићевог присуства у Аустралији на ширење антиваксерског осећања. Ако би ово образложење било укључено у правну праксу, створило би опасан преседан омогућавањем да се некоме не суди на основу објективно осуђујуће природе чињеница које му се стављају на терет, већ на основу субјективно оцењених последица његовог понашања на део становништва.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИСТОРИЈА СЕ ПИШЕ У „ГРАДУ СВЕТЛОСТИ“ Ево какве су шансе да Новак Ђоковић одбрани титулу на Ролан Гаросу!