НЕБОЈША ЧОВИЋ ЗА "НОВОСТИ" О НОВАКУ: "Ђоковић - симбол слободног света!"

В. ПРЕРАДОВИЋ

17. 01. 2022. у 10:00

ПОРАЗ је некад велика победа. Новак Ђоковић је изгубио формално-правно, али из свега излази као велики морални победник. Постаје светионик и симбол слободног света - каже за "Новости" председник КК Црвена звезда Небојша Човић у анализи борбе светова на примеру најбољег светског тенисера.

НЕБОЈША ЧОВИЋ ЗА НОВОСТИ О НОВАКУ: Ђоковић - симбол слободног света!

Фото: Танјуг/Милица Николић

Истиче да верује да је сада свима јасно да одлука о депортацији спортисте превазилази спорт, па и аустралијску унутрашњу политику.

- Сто одсто сам сигуран да је све отишло на глобални ниво. У спорту је постало важно само да имате спектакл и профит. Спортисти, главне звезде, у таквом систему губе своју личност и постају слуге тог глобалног спорта. Новак Ђоковић не спада у ту групу људи. Тенис је перјаница најбогатијег слоја, те елите која покушава да господари читавим светом.

Као пројектоване перјанице глобализма види Ђоковићеве највеће ривале.

- Један пројекат је Федерер, који је у потпуности из њихове матрице. Углађен, леп, образован, говори неколико језика, за њега се лепе највеће глобалне компаније. Да не би био усамљен, пројектован је и Надал. Тиме добијамо сукоб бирократског пребогатог естаблишмента са популусом, провинцијом у коју се уклапа Надал. Ствари су им се измакле контроли појавом Ђоковића, који не припада овим групацијама. Игра феноменално, најбољи је на свету, држи до себе, до своје традиције и свог порекла, такође говори више језика, културно се понаша и руши њихов концепт. Помаже другима, формира асоцијацију која помаже сиромашним играчима и тиме им гура прст дубоко у око.

Истиче да смо на Новаковом случају могли да видимо све пипке те хоботнице.

- Политику, покушаје да пониште његове резултате. Запрепашћен сам и згрожен ентузијазмом којим су се многи медији, па и они релеватни и угледни, утркивали да ликују над оним што се дешавало Ђоковићу. Згрожен сам квалификацијама које су употребљавали. Осведочени србомрсци, лобисти за независно Косово и бошњачку хегемонију у Босни, први су острашћено напали Новака. То показује колико је Ђоковић променом перцепције Србије у свету пореметио њихове планове.

Човића највише боле напади на Новака из његове Србије.

- Овде су кренуле приче о фалсификату теста, о осмишљеној превари у коју је, наводно, укључена и држава. То је неодговорно, тужно, понижавајуће. Случајно знам целу генезу. Новак је био 14. децембра на утакмици Звезде и Барселоне, дан касније објављено је да у шпанском тиму има заражених, међу њима и неких који су се сликали са Новаком. Урадио је брзи антигенски тест и био негативан, 16. децембра у поподневним сатима урадио је ПЦР тест. Сутрадан ујутру, док још није добио резултат, поново је урадио антигенски. Био је негативан и отишао је на свечаност у Тениском савезу. Тог дана у поподневним сатима добио је позитиван резултат ПЦР теста. У чему је проблем што је 18. децембра отишао на интервју са париским новинарима? Хоћете да кажете да у аустралијским студијима или на утакмицама нема заражених? Па, како се онда преноси вирус?

Ово сматра другим примером рушења међународног права.

- Брутално је срушено 1999. агресијом на нашу земљу. Међународно право појединца, грађанско право, срушено је на примеру Ђоковића. Аустралија оваквим понашањем клизи у апартхејд, тужитељи који би требало да буду људи од правде лагали су да је у Србији испод 50 одсто вакцинисаних. Светска здравствена организација каже да, ако сте прележали корону, не би требало да примате вакцину у наредних 30 до 90 дана. То је сушта истина, ако је некоме потребна истина. Силом можете да одлучите да је ноћ када је дан. Аустралија је толико права ускратила својим грађанима током пандемије да је то клизање ка диктатури и фашизму.

Сетите се брода "Тампа"

ПРЕДСЕДНИК Звезде подсећа на случај норвешког теретног брода "Тампа" из 2001. године.

- Догодила се узбуна у аустралијским водама, јер је брод са више од 400 избеглица из Авганистана почео да тоне. Норвешки брод их је пребацио код себе и тиме се преоптеретио. По међународним правилима, дужни сте да идете у најближу луку да сместите те људе. Аустралија то није дозволила. Претили су капетану да ће га ухапсити, на крају је ушао у аустралијску луку, а онда су специјалци САС заузели брод и избеглице пребацили у логоре по аустралијским острвима.

Страшна изјава Морисона

ЧОВИЋ каже да је срећан што је Новак културно и достојанствено одреаговао на ову огромну неправду.

- Наравно, биће провокација. Прва је изјава аустралијског премијера Скота Морисона, који је рекао да су границе сада безбедне. То је страшно, требало би да се погледа у огледало и види колики је циник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

ИСТОРИЈА СЕ ПИШЕ У „ГРАДУ СВЕТЛОСТИ“ Ево какве су шансе да Новак Ђоковић одбрани титулу на Ролан Гаросу!