НОВАК ЂОКОВИЋ БЕЗ ПРЕМЦА У ИСТОРИЈИ! Тениски савез Србије издао саопштење поводом дешавања у Аустралији: "Фарса је завршена"

Novosti online

16. 01. 2022. у 11:38

ПОВОДОМ одлуке Савезног суда Аустралије да одбије жалбу Новака Ђоковића и наложи депортацију најбољег тенисера света, огласио се и национални тениски савез Србије, саопштењем које преносимо у целости:

НОВАК ЂОКОВИЋ БЕЗ ПРЕМЦА У ИСТОРИЈИ! Тениски савез Србије издао саопштење поводом дешавања у Аустралији: Фарса је завршена

Foto AP


Фарса је завршена. Тениски Савез Србије изражава своје огромно разочарење оваквом одлуком Аустралијског суда. Политика је овога пута победила спорт. Деветоструком шампиону Аустралијан опена Новаку Ђоковићу је ускраћено право да заигра на првом грен слему такмичењу сезоне и покуша да на спортском терену, на коме је низао све саме победе, десети јубиларни пут подигне пехар и освоји двадесет прву грен слем титулу.

Најбољи светски тенисер Новак Ђоковић је валидно испунио све прописане захтеве и правила организатора Аустралијан опена и државе домаћина за учешће на турниру, што је потврђено и одлуком суда исте те земље. Међутим, услед политичких притисака, виза му је онемогућена по основу “јавног интереса”. Оваквом одлуком једино је свет остао ускраћен да гледа Новакову борбу за десети Аустралијан опен и двадесет прву грен слем титулу.

Мешање политике у спорта отворило је много горућих питања. Какву поруку шаље Аустралија, као двоструки организатор олимпијских игара, за треће домаћинство 2032.године? Да за најбољег светског тенисера не важи свето олимпијско правило - важно је учествовати? Изостанак реакција током читавог случаја од стране АТП (Асоцијације тениских професионалаца), ИТФ (Светске тениске федерације), као и водећих спортских светских институција, намеће питање да ли ће ово од сада да буде шаблон понашања организатора великих спортских приредби?

Да ли ће спортисти, и када валидно испуне све прописане захтеве за улазак у земље организаторе такмичења и турнира моћи политичком одлуком моћника да буду прецртани са листе учесника, притварани као криминалци и - протеривани?

Спорт је увек био најчистији сегмент друштва, поготово тенис као спорт џентлмена, у коме је поштовање прописа увек било високо цењено. Наш шампион Новак у тим условима је постао светски број 1 и то без премца у историји.

Тениски савез Србије у потпуности подржава Новака Ђоковића као најбољег амбасадора наше земље. Верујемо и надамо се да ће и после ове неправде учињене не само једном историјски успешном спортисти, него и изузетној личности, Новак као и обично бити јачи и бољи.

БОНУС ВИДЕО: Новак Ђоковић - пет тајни због којих је најбољи на свету

 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

РОЛАН ГАРОС БЕЗ ФИНАЛИСТКИЊЕ ИЗ 2019: Чехиња због операције отказала учешће у Паризу