СУЂЕЊЕ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ: Завршено је саслушање, познато када пада одлука

А. Илић

15. 01. 2022. у 22:06 >> 04:38

ВЕЧЕ одлуке је пред нама. Све очи спортског света упрте су у Мелбурн где ће вечерас Новак Ђоковић одиграти други сет против Аустралије. Први против суда је добио, а чека га тај-брејк против Федералног суда Аустралије и министра имиграционих питања Алекса Хока. Дешавања вечерас у Аустралији пратите уживо на сајту Новости.рс у наставку текста.

СУЂЕЊЕ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ: Завршено је саслушање, познато када пада одлука

Фото: АП

 
Завршено је саслушање. Одлука до краја дана или рано ујутру.

04.50 - Тренутно је по локалном времену у Мелбурну 14.50, а по првим најавама суда одлуку нећемо добити тако брзо. Очекује нас тек придвече или можда ујутру.

У наредним сатима ће судијско веће Џејмс Алсоп, ЕНтони Бесанк и Дејвид О'Ќалахан већати о случају.

04.30 - Адвокат Новака Ђоковића тражи да српски тенисер буде пуштен 30 минута од одлуке суда, ако буде пресуђењно у његову корист, а да образложења суда не морају бити поднета данас.

04.22 - Поново се јавности обраћа Николас Вуд - адвокат Новака Ђоковића

Тужилац је завршио излагање

04.12 - Новак Ђоковић има велику популарност. Људи га доживљавају као некога ко подржава антиваксерске ставове, а такође рекламира бројне производе, има утицаја међу навијачима.

04.09 - Огласио се премијер Викторије Данијел Ендруз. Позвао је на вакцинацију.

- Прво, вакцинишите се. Једноставно је и тиме бисмо спречили губљење времена на све ово. Друго, Аустралијан опен је гренд слем турнир, један од четири највећа и ао такав је већи од било ког појединца. Много већи, зато и јесте гренд слем, рекао је Ендрјуз.

04.00 - Скандалозан преседан прави тужилац Лојд. Као образложење одлуке државе наводи да је мање од половине Србије вакцинисано.

- У Ђоковићевој земљи, мање од половине људи је вакцинисано против ковида - рекао је Лојд.

03.57 - Нечувена је тврдња тужиоца да Аустралија не треба да трпи странце из страха. Није познато какав страх изазива Новак Ђоковић за кога је доказано да не представља претњу по јавно здравље.

- Аустралија не сме да трпи присуство странца из страха од тога шта би се могло догодити ако буде уклоњен - рекао је Лојд.

 03. 50 - Ништа у тексту не указује да би било неразумно не обратити пажњу на чињенице. Држава Аустралија не мора да брине шта ће бити са странцем којем није одобрена виза. Не може се рећи да нису узети у обзир контра аргументи. рекао је Лојд.

03.41 - Након паузе за ручак суђење се наставља.

Треба истаћи да ни нешто мање од 24 часа до почетка турнира на Аустралијан опену још увек није избачен званичан распоред мечева. Уколико Новак буде добио на суду, први меч играће сутра један час иза поноћи.

ФОТО: Принтскрин/Аустралиан опен

02.38 - Ђоковићеви адвокати ће након излагања Стивена Лојда добити прилику да одговоре, а након тога судије ће се повући. Одлука може, али не мора да падне ове вечери, или чак јутра можда ћемо је још чекати до недеље.

02.30 - Не назире се крај. Пауза нас чека до 03.30 по нашем времену, након тога још сат времена ће тужилац Лојд изнети преостале доказе. 

02.14 - Тужилац тврди да је Алекс Хок узео у обзир све релевантне изворе пре доношења одлуке.

Одбрана је одмах одговорила контра питањем, шта је конкретно предузео министар.

- Он не мора да наведе све разлоге. Закон у одељку "Ц" и "Ф" наводи да могу да се наведу разлози, али није потребно да се наведу сви разлози, образложио је тужилац.

01.56 - Новак Ђоковић неће сведочити пред Федералним судом, о чему се већ говорило.

- Новак неће сведочити и неће причати о свом погелду на вакцинацију. Изабрао је да се не појављује јавно и да не прича на рочишту - потврдио је новинар "Тхе Аге"-а, Паул Сакал.

01.47 - Владин адвокат такође се осврнуо на текст "Би-Би-Сија" истичући да се знало да није за вакцинацију.

- Чак и пре него што је вакцина била доступна, његов став је био да не буде за њих. Оставио је отворену могућност да се предомисли, али је ипак његов став остао да није за узимање вакцина.

01.44 - Адвокат Стивен Лојд каже да се слаже са мишљењем судије Алсопа да Хок може да се ослони на свој здрави разум.

01.35 - Излагање почињу адвокати Аустралије.

01.29 - Вуд: Министар је одлуку донео искључиво на основу ранијих ставова Новака Ђоковића, без изјаве. Признао је да није тражио да се изјасни о тренутном ставу о вакцини.

01.21 - Испред суда у коме се одржава саслушање Новака Ђоковића окупили су се навијачи како би нашем тенисеру пружили подршку.

01.01 –Током суђења Ђоковићу у аустралијским медијима појавила се вест да је Крег Тили, први човек аустралијског тениса, изненада отказао интервју на АБЦ Спортсу у емисији Офсајдерс.

00.59 - Николас Вуд је у потпуности оголио пристрасност Алекса Хока за кога тврди да је одлуку донео на основу чланка на сајту Би-Би-Сија.

00.50 - Вуд је истакао да током сезоне Новак Ђоковић није ни на једном турниру на коме је учествовао промовисао антиваксерски став.

- Ирационално је, ваша висости, да министар једино разматра могућност ширења антиваксерског расположења које би могло да се створи тиме што господин Ђоковић игра тенис, док се не размишља о другој опцији, да се такво расположење рашири оваквим потезима државе, рекао је Вуд.

00.14 - Одбрана је Хоку доставила додатне документе који образлажу здравствено стање Новака Ђоковића, а то је разлог невакцинације. Хок је Новаку одговорио да није лекар и да документе није прочитао, а то му, наводе Ђоковићеви браниоци, није сметало да га прогласи за безбедносни ризик по Аустралију.

00.10 - Приложен је и текст Би-Би-Сија у коме је истакнуто да Новак није антиваксер

- Српска звезда није открила свој статус о вакцинацији, у време када вакцине нису биле доступне рекао је да се противи вакцинацији. Али министар није објаснио важан део,  "да није стручњак и да бира шта уноси у тело, те да не жели да га неко тера да се вакцинише како би играо".

00.08 - Вуд је подсетио да је Новак већ добио случај на суду. Истакао је да је министар Хок забринуут за здравље јавности.

- Узео сам чињеницу да је Новак невакцинисана и утицајна особа. Те је јавно одбио да се вакцинише, а министар је декларисао то као антиваксерски став, рекао је Новаков адвокат.

00.05 - Главни судија на случају Олсоп истакао је да контроверзе треба што пре отклонити и случај решити. У обзир је узета и чињеница да Новака очекује меч против Миомира Кецмановића за 24 часа.

00.00 Аустралијски медији не дају Новаку велике шансе у случају против државе.

Ник Вуд износи случај одбране

23.54 - Прва тачка на којој се базира одбрана Ника Вуда јесте да би депортација Новака Ђоковића могла да има више штете него користи по државу Аустралију и сам први гренд слем. Суђење води часни судија, Џејмс Алсоп, а којем помажу часни судија Ентони Бесанко и часни судија Дејвид Џон О'Калахан.

Новаков долазак на суђење

Новак Ђоковић је уз велику пажњу медија стигао на суђење.

Почело је суђење Новаку Ђоковићу

23.42 - Добра ствар је најава суда да ће суђење бити завршено данас, најављују из судског већа да би суђење могло данас да добије коначан епилог.

23.40 - Судско веће изнело је уводну реч, а очекује се да се прво заступници Новака Ђоковића обрате суду.

23.35. Почело је суђење.

Уочи суђења

23.31 - Уколико Новак Ђоковић буде избачен са турнира Андреј Рубљев биће противник Миомира Кецмановића на турниру.

23.23 У аустралијским медијима урађена је анкета, већина учесника је за депортацију Новака Ђоковића.

Ђоковић кренуо на суд

22.35 - Новак Ђоковић кренуо је на суђење.

Од 23.15 по средњоевропском времену очекује нас почетак суђења пред судијским већем Федералног суда Аустралије.


Адвокати српског тенисера Новака Ђоковића јуче су поднели захтев да уместо судије О'Калахана о судбини нашег играча одлучује судијско веће сачињено од тројице судија, а тај захтев данас је усвојен.

Подсетимо се шта је данас претходило почетку суђења:

Депортовани хрватски тенисер сматра да је Ђоковић средство за прикупљање јефтиних политичких поена.

Прочитајте и шта вас чека у сутрашњем издању Вечерњих Новости.

Појавила се и могућност да Новак Ђоковић буде депортован вечерас без обзира на исход одлуке суда.

У току дана огласило се и Удружење адвоката Аустралије, стали су, очекивано на страну српског тенисера.

Док легендарни Радмило Арменулић сматра да је за Новака Ђоковића најбоље да се врати у Србију.

Појавила се и занимљива спекулација да би тенисери могли да бојкотују Аустралијан опен.

Донедавно највећи критичар Новака Ђоковића Ник Кирјос подржао га је несебично чиме је покупио симпатије народа у Србији.

Подсетите се и како је министар Алекс Хок пре само годину дана причао о Новаку Ђоковићу.

Откривена је и потресна порука Новака Ђоковића Нику Кирјосу.

БОНУС ВИДЕО: КАД ДРЖАВА БРИНЕ О ШАМПИОНИМА: Како су се низали успеси Србије у 2021. години

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)