ДАНАЦ ЈАВНО КРИТИКОВАО АТП: Отежали посао младим играчима да би заштитили Федерера?

Novosti online

18. 10. 2021. у 17:47

У НЕДЕЉИ у којој је са АТП листе отпало чак осам тирнира, од којих и неки из 2019. године, поједини играчи који су пропустили скоро целу претходну годину (читај - Роџер Федерер) изгубили су значајан број бодова. Иако је пласман на листи сада реалнији, многи млади играчи пласирани од 50- до 150. места с разлогом се и даље љуте на АТП.

ДАНАЦ ЈАВНО КРИТИКОВАО АТП:  Отежали посао младим играчима да би заштитили Федерера?

ФОТО: Тањуг

Један од њих, који је јавно иступио, је млади норвешки тенисер Холгер Руне. 

Он се огласио на Инстаграму, пожаливши се да је због сталне промене система бодовања не само изгубио виши пласман него и могућност да игра на бољим турнирима на којима би лакше напредовао. 

Он је тренутно 124. на АТП листи, а када би се рачунали само резултати последњих 12 месецио био би 62. на свету. А с таквим пласманом имао би директан пролаз на јаче турнире на којима се осваја и више бодова, на слабијим би био и носилац, што значи да га је АТП "закинуо" вероватно и за пласман у Топ 50 ако не и бољи. 

- Ви знате да сам веома вредан и да се обично не жалим. Ове године, снажно сам се борио да остварим своје циљеве и уђем у топ 100. АТП је константно отежавао посао мени и многим другим младим тенисерима због тога што су 'замрзнули' ренкинг 2019. године, што значи да играчи на АТП туру и даље имају поене од резултата из 2019. без обзира на њихове резултате 2020. и 2021. Гледајући на уобичајено бодовање од пре две године, ја бих био 62. на свету, а не 124. Да ли је то важно? Да, јер када сте амбициозни и напорно радите, важно је да будете награђени. Са тим ренкингом бих био у могућности да играм боље турнире и осећао бих да се мој напоран рад исплатио. Осећам се уморно и љут сам зато што мислим да овај систем није фер. Волим тенис, али требало би да се такмичимо под једнаким условима - поручио је Руне на Инстаграму.

А поређења ради, Роџер Федерер би, да је нормално бодовање на снази, имао 585 бодова, 2700 мање него што сада има! Швајцарцу би се рачунало четвртфинале Вимблдона од ове године, уместо финала из 2019;  као и 45 бодова за четвртфинале Дохе. Осмина финала овогодишњег РГ (180) му се и званично рачуна, јер је полуфинале из 2019. испало, а он 2020. није учествовао.

БОНУС ВИДЕО - 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)