ФРАНЦУСКИ ЛЕКАР ОТКРИО ЗАШТО НАДАЛ НЕ СМЕ ДА СЕ ОПЕРИШЕ: "Ако то уради никад више неће моћи да трчи него само да хода"

Novosti online

22. 08. 2021. у 15:26

РАФАЕЛ НАДАЛ је због све већих проблема са Милер-Вајсовом болешћу отказао учешће на АТП туру до краја сезоне, а ако сте се питали зашто Шпанац не може операцијом да реши проблем болног стопала, одговор даје чуверни француски ортопед Жилбер Версије.

ФРАНЦУСКИ ЛЕКАР ОТКРИО ЗАШТО НАДАЛ НЕ СМЕ ДА СЕ ОПЕРИШЕ: Ако то уради никад више неће моћи да трчи него само да хода

Фото: EPA-EFE/DAVE HUNT

Милер-Вајсова болест установљена је Рафи после Мастерса у Шангају 2005, а он за све то време није ни покушао проблем да реши операцијом. Рѕазлог је што би га операција заувек онемогућила да игра тенис.

Истакнути француски ортопед Жилбер Версије говорио је о природи бола и повреде, са којом се суочава бик са Маљорке и открио шокантне детаље:

- Могуће је оперисати, али то је опција само за теже случајеве, кад не може да се хода и кад су болови екстремни. До тога Надал још увек срећом није стигао. Ако се одлучи за операцију, након тога не би могао да трчи, већ само да хода. Друге хируршке опције такође нису компатибилне са бављењем спортом - рекао је Версије.

Иако је Надал спреман да жртвује остатак сезоне, као што је уосталом већ жртвовао први део пре сезоне шљаке, он сматра да још није рекао последњу реч у тенису и зато операција и даље не долази у обзир, као што је раније била још неприхватљивија опција.

- Кост одумире јер губи васкуларност па крв не циркулише кроз њу. Овај процес није брз, али временом долази до деградације. Ово је проблем који се више среће код жена у педесетим годинама, него код младих - објашњава Версије.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)