НАДАЛ НЕ ВОЛИ ДА ВИДИ НОВАКА: Имали смо решење за Федерера, али не и за Ђоковића

Новости онлине

19. 08. 2021. у 13:02

ТОНИ Надал, стриц и некадашњи тренер Рафаела Надала, каже да је Рафи тешко пао пораз у финалу Аустралијан опена, као и да за нијансу више воли када Рафа игра с Федерером, у поређењу с Ђоковићем.

НАДАЛ НЕ ВОЛИ ДА ВИДИ НОВАКА: Имали смо решење за Федерера, али не и за Ђоковића

EPA/CAROLINE BLUMBERG

- Највише волим када не игра ни са једним од њих, боље с неким другим играчима - насмејао се Тони - Ипак, мало више с Федерером. Мислим да смо имали начин да победимо Федерера, а са Новаком је теже, јер никада не знаш шта тачно треба да радиш. Ипак, није то била велика разлика.

Тони истиче да су статистике и нова технологија корисни, али да се не треба њима превише залуђивати.

- Постоје технологије које могу да помогну, али с друге стране, ако се превише ослањаш на технологију, то ти ствара слабост. Тако је и у животу. Неке ствари нам помажу, попут детаљне статистике, али никада нисам гледао статистику нити користио превише технологије с Рафом, концентрисао сам се на друге ствари. Када лопта оде напоље, онда понављамо како бисмо схватили зашто лопте иде напоље. Најважније је активно размишљати, а некада се то губи с новим технологијама - каже Тони Надал за Дабл Бејгл подкаст.

Године 2017, Тони је престао да ради с Рафом, и посветио се академији, а Рафин тренер постао је Карлос Моја, уз Франсиска Рођа.

- Тешко ми је да кажем како се њихов тренерски стил разликује од мог. И играчи се мењају, и Федерер се много променио од 25. до 35. године, знао је да више не може да трчи и да мора да буде агресивнији. Слично је и с Рафом, био је свестан да мора да игра агресивније. На крају 2016. сам му рекао: „Рафаеле, не можеш да трчиш као раније, мораш да идеш више на мрежу, да побољшаш сервис и да будеш агресивнији“. Када је Карлос дошао, дао му је самопоуздање да направи те промене, што је било важно.

Осврнуо се Тони и на финале Вимблдона 2008, у којем је Надал савладао Федерера, а истовремено је коштао и свог стрица много живаца.

- Био сам веома нервозан све време. Не у петом сету, него од првог сета. Погледао сам на сат, прошло је само 12 минута и рекао сам Карлосу Кости, који је седео до мене: „Толико дуг пут нас чека, четири сата“. Било је и дуже, а за мене је то био најгори дан на терену, никада нисам био нервознији.

На молбу да издвоји најтеже Рафине поразе, Тони је рекао:

- Тежак је био Аустралијан опен 2012, затим Ролан Гарос 2009… Али када си играч, када си тренер, знаш да можеш и да победиш и да изгубиш. То прихватиш.

(Спортклуб)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)