ЗАШТО СЕ СВИМА ПРАШТАЈУ ГРЕШКЕ, САМО ЂОКОВИЋУ НЕ? Нико овако није стао уз Новака! Уживају кад се мучи, праве од њега зликовца

Новости онлине

03. 08. 2021. у 08:50

НОВАК Ђоковић није успео да освоји златну медаљу на Олимпијским играма у Токију и самим тим је остао без прилике да комплетира "златни календарски слем" ове године, што су светски медији једва дочекали.

ЗАШТО СЕ СВИМА ПРАШТАЈУ ГРЕШКЕ, САМО ЂОКОВИЋУ НЕ? Нико овако није стао уз Новака! Уживају кад се мучи, праве од њега зликовца

Фото: АП

Одмах су почели нови напади и лажне вести о Ђоковићу, светски медији су се неправедно обрушили на њега, али сада је неко и стао у његову одбрану. Један тениски портал поставио је питање које се дуго чекало - зашто се свим спортским великанима праштају грешке, само Ђоковићу не?

Популарни портал "ТеннисБузз" објавио је у понедељак коментар на ту тему испред којег је потписана читава редакција. У њему се Ђоковић брани пред светским медијима, који су се утркивали да што гнусније нападају најбољег тенисера света.

"Новак Ђоковић је био жестоко критикован за показивање својих фрустрација на терену на Олимпијским играма, али зар не бисмо великанима морали да опростимо њихове мане?", поставља се питање на самом почетку текста.

Ђоковић је у њему био коментарисан из угла менталног притиска, нарочито у поређењу са Симон Бајлс и Наоми Осаком, америчком гимнастичарком и јапанском тенисерком које су јавно говориле о њиховим менталним проблемима са притиском у спорту.

"Оно што је посебно тешко помирити је да исти медији који су пружали подршку спортистима у дебати о менталном здрављу такође предводе клеветање Ђоковића. Осака, Бајлс и Бен Стоукс су недавно говорили о тим стресовима и њима се придружио и фудбалер Тајрон Мингс. То је дебата која нам је потребна, али није добро када медији бирају према коме ће показати разумевање. Како би Ђоковић могао да не буде под озбиљним менталним притиском у овом тренутку? Покушао је да оствари херкуловски подвиг писања историје спорта: прво напад на "златни слем", а сада и на календарски слем. И све то уз очекивања нације на Олимпијским играма, док је без породице, у центру светске пажње и усред глобалне пандемије", питају се аутори текста.

FOTO> AP

 

Потом постављају и кључни аргумент.

"И опет, људи захтевају перфектно ментално стање и онда, када се такмичи, сви су срећни да уживају у његовим мукама, све док уздижу друге спортисте који одбијају да се уопште и такмиче под сличним притиском", бране аутори Новака и алудирају на повлачење Симон Бајлс током Игара, као и Наоми Осаку и њено повлачење са Ролан Гароса.

У тексту су се бавили и тиме што медији од Ђоковића хоће да створе зликовца због бацања рекета на празну трибину, објашњавајући да његово извињење због тога није било баш пропраћено, већ само оно што је медијима одговарало. У последњем делу текста, Ђоковић се истиче као неко ко нема исти третман као други спортисти.

"Суштина приче није да Ђоковић није савршен, већ питање зашто су многи тврдоглави да му никад не опросте његове мане? Покажите нам било ког великана из било ког спорта или дела друштва и ми ћемо вам показати генија са манама. Сваки суперхерој има свој криптонит. Заправо, величина није величина без свих мана које морају да се савладају на путу ка њеном достизању."

Фото: АП

 

"Ђоковић има проблеме контролисања фрустрација на терену. Сви смо то видели и сам је то признао. Разлика је та што за друге спортске великане одбацујемо мане и дефинишемо их њиховом спортском величином. Са Ђоковићем, многи би да одбаце величину и дефинишу га његовим манама."

"У том смислу, дупли стандарди се настављају са оним што се десило на Олимпијским играма. Омаловажавајући га због менталне грешке под притиском, док сви заговарају подизање свести о менталном здрављу, ти двоструки стандарди су прерасли у потпуни смрад", наводи се на крају текста портала "ТеннисБузз".

(Мондо)


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)