"ТЕНИС У СРБИЈИ УМИРЕ": Ђоковић причао о Јелени Генчић и почетку краја белог спорта у нашој земљи

Новости онлине

25. 05. 2021. у 18:18

НОВАК Ђоковић пласирао се у четвртфинале Сербиа опена, а после меча у којем је поразио Матса Мораинга са 6:2, 7:6 причао је и о својој будућуј академији.

ТЕНИС У СРБИЈИ УМИРЕ: Ђоковић причао о Јелени Генчић и почетку краја белог спорта у нашој земљи

Фото: Танјуг

- Веома је инспиративно креирати светску академију овде у Београду. Причао сам о томе, ми имамо много талената, не само у тенису. Последњих деценија посебно. Све док Јанко Типсаревић није кренуо, није је уопште било у овом делу света. Срећан сам да ће их убудуће бити више у региону, јер су то услови за будући успех и опстанак овог спрта, то је важно.

- Тенис у Србији умире, мада можда неко то гледа другачије. Истина је да смо до пре 10 до 15 година имали 8.500 младих играча, сада је готово упола мање. Један од разлога је тај што клупски тенис није где је некад био. Немамо квалитетна клупска такмичења, а то је основа тенисера.

- Хоћемо да створимо праве услове, да млад играч може да се такмичи, да ствара ривалства, пријатељства, а клубови су тако нешто увек нудили. Виктор Троицки је неко са ким сам одрастао, путовали смо, сада приметим да много талената одавде раде са индивидуалним тренерима од почетка. Наравно, потребан вам је индивидуални програм и квалитет, али и окружење где имате људе попут вас, који играју исти ниво или мало боље. То вас мотивише, имам осећај да вас то развија менталано и емитивно као играча- сматра Ђоковић.

С обзиром на то да је његов први тениски учитељ, Јелена Генчић, утицала снажно на формирање њега и као играча и као личности, питање се односило и на то колико ће Новак у својој академији примењивати те принципе и вредности.

- Поменули сте Јелену Генчић, имао сам среће да радим са неким као што је она. Помогла ми је великим саветима, научио сам много од ње и то ми је помогло да изградим карактер и личност. Те здраве навике су кренуле рано, мени је било природно да наставим тим путем.

- Данас то код младих не видим, али надам се да ћемо тако нешто понудити у нашој академији. Пре свега, понудити им праву базу, а остало је на њима. Морају да покажу да им је стало и да могу да промене ствари у свом животу.

-Није довољно само тренирати. Морате посветити живот томе и ви и сви који вас подржавају, да би се досегле висине у овом спорту - закључио је Новак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СВИ СУ ОВО ЧЕКАЛИ: Новак сазнао када креће одбрану титуле на Ролан Гаросу!