НИШТА ОД ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА? Петиција за отказивање такмичења у Токију предата властима

Новости онлине

14. 05. 2021. у 11:51

АНТИОЛИМПИЈСКИ активисти поднели су данас петицију којом позивају на отказивање Игара у Токију пошто се ситуација са пандемијом корона вируса у Јапану погоршава и власти се спремају да прошире на додатне области ванредно стање које је на снази у једном делу земље.

НИШТА ОД ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА? Петиција за отказивање такмичења у Токију предата властима

Фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Више од 352.000 људи је потписало онлајн петицију под називом "Откажи Олимпијске игре у Токију да бисмо заштитили наше животе" коју је почетком маја покренуо Кенџи Уцуномија, адвокат и бивши кандидат за гувернера Токија.

Брзина сакупљања потписа "одражава јавно мњење" пошто анкете показују да се од 60 до 70 одсто становништва противи одржавању Игара овог лета, рекао је он.

"Поставља се питање чему дајемо приоритет - животу или церемонији и догађају који се зове Олимпијске игре", рекао је Уцуномија.

Петицијом је позвао гувернерку Токија Јурике Коике да затражи од Међународног олимпијског комитета (МОК) да откаже Игре.

"МОК има право да донесе одлуку о томе да ли ће отказати Игре или не, али Токио као град домаћин треба да позове МОК да их откаже", рекао је он.

Активисти су своју петицију послали МОК-у и Међународном параолимпијском комитету, а планирају да исти текст предају другим међународним телима, јапанској влади и Организационом одбору Игара у Токију.

Ова иницијатива долази у тренутку када се очекује да Јапан ванредно стање због корона вируса, које је на снази у шест префектура, прошири на још три.

Број случајева ковида-19 и даље расте у Јапану, док кампања вакцинације напредује врло споро.

Последњих дана неколико најпознатијих јапанских спортиста, међу којима је и тенисерка Наоми Осака, изразили су резерву у погледу одржавања Олимпијских игара усред пандемије.

Јапан је релативно поштеђен пошто је почетка 2020. године пријавио нешто више од 11.000 смртних случајева, али медицински стручњаци упозоравају да је здравствени систем под великим притиском.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)