УРОШ СТЕВАНОВИЋ, ТРЕНЕР ВК РАДНИЧКИ: Деца су нас мотивисала, упис нових чланова вреди више од пехара и злата

Слободан Крстовић

09. 05. 2021. у 10:30

ОД освајача Еврокупа, финалисте Лиге шампиона, преко учесника Ф4 наше Летње лиге до шампиона Регионалне лиге. То је пут ватерполиста Радничког у последњих осам година.

УРОШ СТЕВАНОВИЋ, ТРЕНЕР ВК РАДНИЧКИ: Деца су нас мотивисала, упис нових чланова вреди више од пехара и злата

FOTO: M. Vukadinović

Када су Крагујевчани због дугова пре неколико година морали да крену од нуле, а у повратак су веровали тренер Урош Стевановић и спортски директор Југослав Васовић са неколико сарадника.

- Пре пет година било је велико питање шта и како даље. Не бих себе стављао у први план, Васовић и ја смо тих дана дуго вагали. Остали смо ми, Драган Козомора који је сада координатор у клубу, Тихомир Николић и Тијана Ђурковић која је главни оперативац клуба. Уз нас је био и новинар Игор Лазаревић. Деца која су почела да тренирају ватерполо у Крагујевцу и услови за рад на базену, превагнули су кренемо из почетка, уз обећање града да ћемо добити подршку - прича стратег Радничког Урош Стевановић.

ЦИЉ ЈЕ ТИТУЛА

РАДНИЧКИ је још на почетку сезоне поставио као главни циљ освајање првенства Србије.

- Имали смо кикс у финалу, где смо на петерце изгубили од Звезде. Стигли смо до четвтфинала Еврокупа, елиминисао нас је главни фаворит за освајање трофеја Солнок. Освојили смо Регионалну лигу, што је велики успех. Не могу да кажем сензација, јер смо имали квалитет за то. Мотивисаће нас и то што је Београд у наредне три године домаћин Ф8 Лиге шампиона. А наш циљ је да будемо стални учесници елитног такмичења - каже Стевановић.

Признаје да нису донели лако одлуку да остану.

- Пресудио је осећај да се ватерполу одужимо тако што ћемо створити нову базу и покушати да дигнемо Раднички. А кренули смо од Летње лиге... Није било сјајно ни на новом почетку - сећа се Стевановић.

Требало је издржати тешке дане од 2013. до 2017. године, када су запослени од 48 плата примили 12.

- Некако је мени било најлакше, јер сам имао уговор са ВСС као тренер у сениорској селекцији. Васовић је носилац националног признања због освојене олимпијске бронзе у Сиднеју. Најтеже је било Козомори, Николићу и Ђурковићевој. На крају се то што смо Југослав и ја видели исплатило. Убеђен сам да нико сем нас који смо сада у клубу не би издржао ово било где у Србији - каже Стевановић.

ТРИ ЛЕТОВАЊА ОД 2005.

ОД када је постао тренер 2005, био је на три летовања.

- То је у ватерполу нормално, јер из клупске одмах улазимо у репрезентативну сезону. Понекад се пронађе неки продужени викенд. Да нисмо испали од Солнока не бисмо имали предах до краја сезоне - каже Стевановић.

Раднички је 2012. створио велики тим предвођен Удовичићем, Филиповићем, Ћирићем, Злоковићем, али се нажалост после три године све распало.

- Да није било тог инстант клуба, ми не бисмо створили ово сада. Југослав и ја смо септембра 2013. дошли у Раднички. Када се касније све распало, превагнуло је што смо имали базен на којем смо могли да радимо на начин на који смо мислили да је исправан, да покушамо нешто да створимо. Једноставно, због свега што смо видели и осетили у Крагујевцу, рекли смо себи "ајде да дамо шансу, да кренемо". Привукло нас је да и ми покажемо да знамо како се ради, како се води клуб на свим нивоима, и организационo и стручно - прича Стевановић, уз опаску да сада имају петорицу играча у првом тиму пониклих у клубу, као и кадетске и јуниорске репрезентативце.

ИДЕШ ПРЕКО ГРАНИЦЕ БОЛА

СТЕВАНОВИЋ је свестан да сваки човек ако жели да успе мора да буде ентузијаста.

- Ни у једној сфери живота ако не дајеш целог себе сваког дана, на сваком тренингу, утакмици, нема успеха. Увек мораш да дајеш свој максимум, мораш на сваком тренингу да идеш и преко границе бола.

Урош, који је селектор јуниорске репрезентације Србије, поносан је што у клубу сада тренира 250 дечака, што су покренули женску секцију.

- Примарно је да се сви дечаци и девојчице окрену спорту и правим вредностима у животу. Сада је после освајања Јадранске лиге дошло 50 дечака. То више вреди од пехара, злата.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)