ОДБОЈКАШИЦЕ ПОНОС ТАМНАВЕ И КОЛУБАРЕ: Најбоља женска одбојка игра се у Обреновцу, Убу и Лајковцу

Бранко Пузовић

17. 04. 2021. у 18:30

ВРХУНСКА женска одбојка игра се у Обреновцу, Лајковцу и Убу захваљујући, пре свега, јакој вољи, ентузијазму, знању и способности заљубљеника у овај спорт.

ОДБОЈКАШИЦЕ ПОНОС ТАМНАВЕ И КОЛУБАРЕ: Најбоља женска одбојка игра се у Обреновцу, Убу и Лајковцу

ФОТО: ОСС

Успесима на државним такмичењима, али и на европској сцени, на најбољи начин женски одбојкашки клубови из ова три комшијска места промовишу Србију. Сматрамо да још нисмо све рекли, сигурни смо да ће бити још победа и титула.

Ово каже Ивана Кнежевић Васиљевић, председник Женског одбојкашког клуба Уб из истоимене варошице, који се недавно овенчао првом шампионском титулом у својој историји, после победе над ТЕНТ-ом из Обреновца. Претходно, одбојкашице Железничара из Лајковца освојиле су Куп Србије, тријумфом у финалу у Убу, над - Убљанкама.

Тако, практично, све што је било значајно у српској женској одбојци ове године дешавало се у сусретима комшијских женских одбојкашких клубова из варошица Уб и Лајковац, и Обреновца. После деценијске доминације клубова из главног града (Црвена звезда 27 титула, 17 трофеја у купу, Партизан 8-2, Поштар 4-6, Визура 5-2, Раднички 3-3) и Ужица (Јединство 9-8), одбојкашка мапа Србије је "прекомпонована" и сада је женска одбојка понос Тамнаве и Колубаре.

- Одбојкашка прича на Убу траје око две деценије, али тек последњих седам-осам година почео је нагли успон клуба, који је експресно стигао из регионалне до Суперлиге - поносно каже председница ЖОК Уб Ивана Кнежевић Васиљевић.

- Већ у другој сезони у Суперлиги постигли смо први велики успех, лане смо освојили пехар Купа Србије, победом над Јединством из Старе Пазове. Одбојка на Убу, не може се одвојити од ентузијазма и способности градоначелника Дарка Глишића, који значајно помаже овај спорт и клуб. Формирали смо тим од проверених одбојкашица, са интернационалним искуством. Вредно ради и одбојкашка школа, у којој тренира стотину девојчица из Уба и околине.

ФОТО: ОСС

Напомиње Ивана Кнежевић Васиљевић, не кријући задовољство, да успехе нижу и најмлађи. Недавно су пионирке ЖОК Уб регионално такмичење окончале прве на табели и пласирале се на државно првенство Србије.

О подмлатку и те како брине и обреновачки ТЕНТ, са четири деценије дугом традицијом најстарији од ова три клуба, који има више од 350 играчица у млађим категоријама.

ЗАШТИТНИ ЗНАК ЛАЈКОВЦА

- СВЕ зависи од улагања - каже Ивана Лазаревић. - Колико се средстава уложи у клуб, толико резултата се добије. Железничар из Лајковца освојио је све титуле у домаћем првенству, али и даље имамо велике амбиције. Ове године, измакла нам је шампионска титула, иако смо у првенству имали веома квалитетну и јаку екипу, на челу са искусном Аном Бјелицом. Драго нам је што је шампионски пехар стигао у Уб, то је значајно за одбојку, јер су дуго београдски клубови, пре свега Црвена звезда и Поштар држали примат. У Лајковцу је одбојка последњих година постала један од брендова. Уз Мила из песме, који иде лајковачком пругом, књижевника Радована Бели Марковића, несумњиво је и Женски одбојкашки клуб Железничар постао заштитни знак некада познате железничке варошице Лајковац.

- Пре четири године, одлучили смо да екипу подмладимо, свесни да је одбојка у Србији у великој експанзији и да сигурно можемо да постигнемо велике резултате - каже Славиша Перовић, директор ОК ТЕНТ из Обреновца.

- Управо када славимо 40. рођендан клуба, достигли смо историјске успехе, полуфинале Купа ЦЕВ-а, те завршницу финала плеј-офа, које смо изгубили од Уба. Наша визија је да ангажујемо младе одбојкашице, да их афирмишемо, да постану шампиони, не само у спортском смислу, већ и као особе. Циљ нам је да ТЕНТ створи државног репрезентативца, од чега би, наравно, и српска одбојка имала користи. Да не говоримо да су одбојкашице ТЕНТ-а идоли младима Обреновца, што је изузетно значајно за промоцију спорта и здравог живота.

Перовић истиче да се веома често организују дружења младих одбојкашица са чланицама првог тима, којима су, недавно, приредили величанствен, шампионски дочек, после финала плеј-офа, иако нису тријумфовале. Наглашава да су Обреновчани, љубитељи одбојке, увек уз екипу ТЕНТ-а, без обзира на резултате и поносно вели да се клуб, уз Црвену звезду, једини већ 16 година непрекидно такмичи у Суперлиги.

- У Италији има много примера да одбојкашки клубови из малих места која су географски веома близу постижу врхунске резултате - каже Ивана Лазаревић, директор ЖОК Железничар из Лајковца, чије витрине одскоро краси пехар Купа Србије.

- Тако, ето, стицајем околности Уб, Обреновац и Лајковац, већ годинама нижу успехе. Врхунска одбојка из великих центара преместила се у овај део Србије захваљујући значајним новчаним улагањима, добрим тренерима, условима за рад и тренирање, квалитетним играчицама. Купили смо неколико станова у којима, у истој згради, живе наше одбојкашице, постале су Лајковчанке, јер их мештани обожавају, бодре екипу код куће и у гостима. Неспорно, клубови из ова три места подигли су квалитет женске одбојке у Србији, чија је лига најјача у региону, и веома смо поносни на то.

Присећа се директор ЖОК ТЕНТ, када је 2014. године, за време катастрофалне мајске поплаве, Обреновац био потопљен, а клуб остао без простора за тренирање и одржавање утакмица. Тада су им, каже, Убљани широм отворили врата своје спортске хале.

- Убљани и председник општине Дарко Глишић у том најтежем тренутку прихватили су нас као најрођеније - каже Славиша Перовић.

ДОБИТАК ЗА СРБИЈУ

- У ЛАЈКОВЦУ, привредник Живорад Лазаревић постигао је огроман успех Женског одбојкашког клуба "Железничар", у који улаже сопствена средства, а помажу и привредници из ове варошице и околине - каже Славиша Перовић. - У Убу, градоначелник Дарко Глишић жели да од клуба начини велико име у женској одбојци. Наш клуб који су својевремено основали радници, односно синдикат Термоелектране "Никола Тесла" у Обреновцу, финансијски помаже "Електропривреда Србије". Сматрамо да ентузијазам и залагања ова три клуба, чији су резултати неоспорни успеси и квалитет игре, представљају велики добитак за одбојку Србије, али и промоцију наше земље широм Европе и света.

- У Убу смо тренирали, играли утакмице, и могуће је да се баш у том периоду код наших комшија јавила жеља да почну да се посвете одбојци, да се појавио мотив да Уб направи велики успех у том спорту и, ето, за кратко су стигли до Суперлиге и титуле шампиона.

Деценијама, Уб је био познат по - фудбалу, захваљујући асовима Драгану Џајићу, Душану Савићу, сада Немањи Матићу и Радосаву Петровићу. Својевремено, Обреновац је био познат по успесима ФК Раднички. Лајковац по Фудбалском клубу Железничар. Већ неколико година, у овим варошицама сем, традиционално, о фудбалу, увелико се прича и о - одбојци.

- Успели смо да житељи Уба веома заволе одбојку, прате дешавања, долазе на све наше битне утакмице, али је корона, засада, омела наше верне навијаче да нас бодре са трибина - каже Ивана Кнежевић Васиљевић. - Из целе Србије стижу речи хвале за квалитет одбојке коју приказујемо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)