УРОШ БРЕГАР ЗА "НОВОСТИ": Желим снажну Србију

Слободан Крстовић

11. 04. 2021. у 11:00

БЕЗ великог рада нема ни успеха. Тога је и те како свестан нови селектор рукометашица Урош Брегар.

УРОШ БРЕГАР ЗА НОВОСТИ: Желим снажну Србију

ФОТО: РК Крим

Словеначки стручњак се доказао као успешан тренер на клупи репрезентације своје земље и љубљанског Крима. Али, позив из Србије га је инспирисао да неочекивано напусти Словенију, како би са нашим девојкама покушао да оствари добар пласман на великим такмичењима и одведе их на Олимпијске игре 2024. у Паризу.

- Понуду сам добио изненада. Онда сам измерио све плусеве и минусе, и када сам завршио неке ствари у Словенији, видео како то иде, одлучио сам да прихватим понуду. Мислим да сам добро радио са селекцијом Словеније, али сам у неком тренутку схватио да због неких ствари не можемо да идемо на виши ниво и преломио. Био сам селектор пет и по година, реалан сам, схватио да је дошло до неке засићености између играчица и мене, да је неке ствари тешко променити и да је Србија прави изазов за мене - наглашава у телефонском разговору за "Новости" Урош Брегар.

БРАНКА ЈЕ ВЕЛИКИ РАДНИК

ФОТО: РК Крим

У РЕПРЕЗЕНТАЦИЈУ се вратила као тренер голмана легендарна Бранка Јовановић.

- Када сам својевремено преузео Словенију било ми је важно да у тиму имам жену, јер играчице лакше причају са женом. Друго, Бранка зна свој посао, била је врхунски голман, освојила Лигу шампиона са Кримом и медаљу са Србијом. Поштена је, добра, прави радник. Важно је да ми помогне у раду са голманима, који су по мени, најбитнија фигура у рукомету. Бранка ради на врхунском нивоу и срећан сам што сарађујем са њом и у Криму и у репрезентацији - подвлачи Брегар.

Искусни стручњак не жели да коментарише зашто рукометашице Србије нису оствариле оно што је од њих очекивала јавност.

- Никад не причам о раду колега. Да не верујем да можемо да направимо добар резултат не бих преузео Србију. Познајем све девојке, тако да верујем да можемо да наставимо са озбиљним радом и да све подигнемо на виши ниво. Без стопостотног залагања, озбиљног рада, синергије тренера и играчица то не може да се оствари - подвлачи Брегар.

Свестан је нови селектор да се у Србији признају само медаље, прва места...

- Пратим српски спорт и веома га поштујем. Уз победнички менталитет иде позитиван каракатер, мислим да може нешто да се уради. Истина је да је репрезентација мало старија, да младе играчице морају полако да се укључују. У овом тренутку најважније је да се пласирамо на СП у Шпанији, па да онда почнемо са озбиљним радом - истиче Брегар.

Словеначки тренер у понедељак ће почети да ради са нашим девојкама, које 17. и 21. априла очекују бараж мечеви за одлазак на СП са Словачком.

- У суштини све играчице мање-више знам. Са некима сам радио као помоћни тренер, односно као главни. Можда три-четири нисам тренирао. Али, костур репрезентације ми је познат. Знам и да никако не смемо да потценимо Словакиње. Не смемо да дозволимо изненађење, јер нам је свима јасно да морамо у Шпанију - наглашава Брегар.

Од искуснијих играчица прва се из репрезентације повукла Слађана Поп Лазић.

- Причали смо са њом. Рекла је да је веровала да ће Србија изборити Олимпијске игре, али како се то није десило, схватила је да више не може. Поштујем њену одлуку, а у спорту је тако, ако нема једног играча, онда је то шанса за другог.

ОТВОРЕН ЗА РАЗГОВОР

БРЕГАР истиче да је спреман да саслуша играча, али и да постоји граница преко које не прелази:

- Допуштам слободу ако играч осети на терену да можемо да одиграмо неку ствар мало другачије. За позитивне ствари сам отворен, али не дозвољавам да идемо ван система. Не може играч да буде битнији од тима. Отворен сам за озбиљан разговор, али да свако ради шта хоће, то не може.

Брегар подвлачи да је у рукомету најбитнија одбрана:

- Желим да Србија игра озбиљну, јаку одбрану. Из одбране полази све и на томе ћу инсистирати од првог тренинга. Као тренер желим сваку утакмицу да добијем. Није битно да ли водим Крим, Словенију или сада Србију. Важно је да се добро припремимо за сваку утакмицу, да покажемо шта најбоље знамо и да у сваком тренутку пружимо свој максимум.

Можда ће Брегаров велики плус да буде и што ће у наредној сезони у Криму да ради са пет српских репрезентативки.

- Због тога ме прозивају у Словенији, а то је била велика случајност. Бирали смо играчице са карактером, који имају конекцију са Кримом. Јована Рисовић је имала супер сезону, Катарина Крпеш Шлезак је играла у Криму, Драгана Цвијић и Андреа Лекић су биле код нас када су биле веома младе, једино Сања Радосављевић није досада играла за нас. Једноставно, нисмо хтели да играчицама Крим буде само успутна станица у животу - објашњава Брегар.

После Шпанца Ђероне који предводи мушкарце и Брегар (42) се води као странац на кормилу дама. А да ли ће се баш осећати као странац у Србији.

- Странац сам, не могу да кажем да нисам. Истина је да смо живели заједно, рођен сам 1979. у СФРЈ. Свестан сам да неће бити лако. Очекивања су велика, али такав је тренерски посао - каже Брегар.

Урош се рано посветио тренерском послу. Тајне рукомета открио је у љубљанском Словану. Али, брзо се окренуо раду са младима...

- Играо сам до 22. године у Словану, а када сам почео да радим у Криму наставио сам да играм у нижим лигама. Онда сам преузео други тим Крима, играли смо прву и другу лигу. Ипак, нисам могао у исто време да будем и тренер и играч, тако да сам са 26 година одлучио да прекинем играчку каријеру - објашњава Брегар.

То што има 42 године и што је генерацијски ближи играчицама, не види као неки велики плус.

- Истина је да су млађе генерације другачије. И сам се понекад на тренингу изненадим и питам се колико далеко може да се иде. Ипак, на крају превладају озбиљан рад, посвећеност, веровање, добра синергија са играчицама. То доноси резултат - подвлачи Брегар.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)