СВЕ СПРЕМНО ЗА ТОКИО: МОК и Кина склопили договор о вакцинама за олимпијце и параолимпијце

Новости онлине

11. 03. 2021. у 14:12

МЕЂУНАРОДНИ олимпијски комитет (МОК) и Кина удружили су се како би понудили вакцине спортистима и екипама које се припремају за предстојеће Летње Олимпијске игре у Токију и Зимске Олимпијске игре у Пекингу.

СВЕ СПРЕМНО ЗА ТОКИО: МОК и Кина склопили договор о вакцинама за олимпијце и параолимпијце

Фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Сарадња са кинеским олимпијским званичницима објављена је данас током онлајн састанка МОК.

"Захвални смо на овој понуди, која је у правом олимпијском духу солидарности", рекао је председник МОК Томас Бах.

Бах је додао да ће МОК "платити додатне дозе" за олимпијце и параолимпијце, учеснике Игара овог лета у Токију и у Пекингу 2022. године.

Вакцинација у Јапану иде релативно споро упркос томе што се ближе Олимпијске игре, које би требало да почну 23. јула у Токију.

Говорећи о забринутости да би спортисти преко реда могли да добију вакцину, Бах је рекао да ће земље које учествују у програму добити додатне дозе за ширу јавност.

"МОК ће платити две дозе више, које се становништву у тој земљи могу ставити на располагање у складу са њиховим потребама", навео је он.

Он је додао да ће се дистрибуција обављати преко међународних агенција или постојећих споразума о вакцинама које државе имају са Кином.

Бах је рекао да ће договор са Кином помоћи да се испуне обећања организаторима и такмичарима да ће Олимпијске игре бити организоване на безбедан начин.

Бах је додао да пројекат показује солидарност са јапанским народом, кога МОК изузетно цени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)