СКАНДАЛ! МОК НЕ ПРИЗНАЈЕ ЛУКАШЕНКА: Белорусија не може на Игре у Токију

Novosti online

08. 03. 2021. у 21:29

Међународни олимпијски комитет (МОК)саопштио је данас да не признаје Виктора Лукашенка, сина белоруског председника Александра Лукашенка, за новог председника Олимпијског комитета те земље, што значи да Белорусија неће моћи да се такмичи на Олимпијским играма у Токију које треба да буду одржане овог лета.

СКАНДАЛ! МОК НЕ ПРИЗНАЈЕ ЛУКАШЕНКА: Белорусија не може на Игре у Токију

Фото: ЕПА

У саопштењу се прецизира да то што МОК не признаје Лукашенка за председника значи да на снази остаје изузеће Белорусије из свих актовности те организације, укључујући Олимпијске игре, преноси агенција Тасс.

Виктор Лукашенко изабран је крајем фебруара за председника Олимпијског комитета, иако је МОК суспендовао и њега и његовог оца и забранио им учешће на Олимпијади у Токију.

Александар Лукашенко је био на челу националног Олимпијског комитета 23 године, а његов син Виктор је до сада био потпредседник.

МОК је у децембру прошле године суспендовао и оца и сина уз образложење да нису заштитили спортисте који су учествовали у протестима у тој земљи од дискриминације.

Протести у Белорусији избили су након председничких избора у августу, на којима је Лукашенко осовојио шести мандат.

Опозиција и западне земље тврде да су избори били нерегуларни, док званични Минск то негира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

prellee

08.03.2021. 21:38

Šta radi politika sa Zapada. I sport su uvezali u političke igre. Samo stavaraju haos u Bjelorusiji i neprijatelje sistema, samo da nametnu svoju volju, lidere koji će voditi interes Zapadnih zemalja a ne Bjelorusa. Sport postao oružje u funkcija smjene vlasti. Žalosna uloga MOK.

Vasa

08.03.2021. 22:17

Срамота, ко то себи даје за право да забрањује некоме да се такмичи под својом заставом и прославља победу уз своју химну? Батина увек има два краја.

Lola

09.03.2021. 23:06

Eto razloga da se i OI ukinu, izgubili su svrhu postojanja. Pa valjda za sport, muziku...umetnost, ne treba da postoje granice. Pa samo da podsetim: kada su se u starom veku u Grckoj odrzavale ove olim. igre, ratovi bi prestajali, a bili bi nastavljeni tek nakon zavrsetka olimp. igara. Olimpijske igre su bile period i simbol mira. A sta ovi danas rade?!...