МОК ПРЕЛОМИО: Спортисти на Играма без државне заставе

Novosti online

26. 02. 2021. у 18:00

МОК ПРЕЛОМИО: Спортисти на Играма без државне заставе

Фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

МОК ће и даље помагати белоруским спортистима у припремама за Олимпијске игре у Токију.

Виктор, син председника Белорусије Александра Лукашенка, изабран је за челног човека Олимпијског комитета Белорусије.

Најстарији Лукашенков син је раније био потпредседник док је ОКБ водио његов отац, чија је победа на изборима прошлог августа изазвала протесте у бившој совјетској републици.

Александар је позвао делегате да гласају за његовог сина у изјави објављеној на сајту националног олимпијског тела.

- Под његовим вођством неће бити крађе, корупције и злоупотребе новца. Са спортистима и тренерима увек ће поступати поштено.

Интересантно је да је Међународни олимпијски комитет (МОК) обојицу суспендовао у децембру и забранио им учешће на Играма у Токију јер нису "на одговарајући начин заштитили белоруске спортисте од политичке дискриминације".

Ова одлука повећава шансу да ће белоруски спортисти на Олимпијским играма морати да се такмиче као независни спортисти, под олимпијском заставом.

Први човек МОК-а Томас Бах је навео да то тело прати ситуацију, али да не жели да спекулише о могућим последицама.

Виктор, који је саветник оца за националну безбедност, један је од функционера који је под санкцијама Европске уније, која није признала исход председничких избора одржаних 9. августа 2020. године, оцењујући их као "намештене".

МОК ће и даље помагати белоруским спортистима у припремама за Олимпијске игре у Токију тако што ће им директно плаћати новац за стипендије, док су исплате Олимпијском комитету Белорусије стопиране.

(Ало) 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)