ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У МЕЛБУРНУ ПРЕЖИВЕЛЕ ПОТРЕСЕ: Шта ће бити са предстојећим у Токију?

В. СТАНКОВИЋ

12. 01. 2021. у 21:15

ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У МЕЛБУРНУ ПРЕЖИВЕЛЕ ПОТРЕСЕ: Шта ће бити са предстојећим у Токију?

ФОТО: ОКС

КАКО се ближи "други почетак" Олимпијских игара, које су из 2020. пребачене у 2021. (23. јул - 9. август), све гласније се прича да би поново могле да буду одложене или чак - отказане!

По неким анкетама у Јапану, чак 80 одсто испитаника се противи одржавању Игара, док организатори и челници МОК уверавају да ће се спортисти наћи на борилиштима у Земљи излазећег сунца...

Иначе, одлагање ОИ у Токију догодило се први пут у историји, а од првих модерних Игара, 1896. у Атини, прекидао их је само рат. Није их било 1916, 1940. и 1944. Било је више "крњих", бојкотованих из политичких разлога, али од Лондона 1948. никада није било паузе у четворогодишњем циклусу.

Занимљива је прича о Мелбурну 1956. Аустралијски град је организацију добио на Конгресу МОК у Риму. Кандидовало се још осам градова, од којих чак шест из САД: Лос Анђелес, Сан Франциско, Детроит, Чикаго, Минеаполис и Филаделфија. Преостала два претендента били су Сијудад Мексико и Буенос Ајрес. После серије гласања, у финалу су се нашли Мелбурн и Буенос Ајрес, а победу је, захваљујући англо-саксонском блоку, за један глас (21-20) однео Мелбурн.

Игре су одржане упркос бројним проблемима и делимичном бојкоту. Прво је, због опструкције Сиднеја, било проблема са новцем, али је аустралијска влада обезбедила потребна средства.

ЈУГОСЛАВИЈИ ТРИ СРЕБРА

ЛЕГЕНДА Фрањо Михалић/ФОТО: Танјуг

ПОДАЦИ кажу да је у Мелбурну било 3.155 спортиста из 67 земаља, али у биланс се пишу и они учесници који су се такмичили у Стокхолму. Бројке се са њима пењу на 3.314 и 72 земље. Највише медаља освојио је СССР - 98, Американци су били други са 74, а Аустралија трећа са 35.

Најуспешнији појединац били су мађарски гимнастичар Агнес Келети и совјетска гимнастичарка Лариса Латињина са по шест медаља. Међу 38 земаља које су освојиле неку медаљу на 26. месту нашла се Југославија са три сребра, које су освојили Фрањо Михалић у маратону, фудбалери и ватерполисти.

Много пре почетка избио је проблем са такмичењем у коњичком спорту, јер аустралијски прописи нису дозвољавали увоз коња, односно јесу али уз обавезни карантин од шест месеци! Нађено је "соломонско" решење: такмичење у коњичком спорту одржано је шест месеци раније, од 11. до 17. јуна у - Стокхолму! Било је то јасно и свесно кршење Олимпијске повеље, која налаже одржавање свих такмичења у једном граду и једној земљи, али за ванредне ситуације увек важе ванредне мере...

То није био једини проблем. Те олимпијске 1956. године, председник Египта Гамал Абдел Насер национализовао је Суецки канал, који је формално у власништву Француске и Велике Британије. Дошло је до рата ових земаља, којима се придружио и Израел, против Египта... СССР је подржавао Египат, међународна политичка криза била је у пуном јеку. У Мађарску су те године ушле совјетске трупе, што је довело до 200.000 избеглица из Мађарске. Кина није дошла због сукоба са Формозом.

МАЂАРСКА - СССР 4:0

ИНТЕРЕСАНТНО је да су на ватерполо турниру, у претпоследњем колу, морали да играју СССР и Мађарска. Победили су Мађари са 4:0 и отишли у финале, у коме су победили Југославију, али више од резултата памти се велика туча у базену...

Упркос свим проблемима, Олимпијске игре су одржане, мада је било делимичног бојкота. Са једне од идеолошки сукобљених страна нису дошли: Египат, Ирак и Либан, са друге Шпанија, Швајцарска и Холандија, које су тиме протестовале због уласка совјетских трупа у Мађарску. Мађарски спортисти су дошли у Мелбурн, али се многи нису вратили, остали су у Аустралији или отишли у друге земље које су их примиле као политичке емигранте...

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)