ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР СПОРТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ ГОРАН МАРИНКОВИЋ ЗА "НОВОСТИ": У години изазова прошли смо кроз циљ

Н. ИЉУКИЋ

28. 12. 2020. у 17:44

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР СПОРТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ ГОРАН МАРИНКОВИЋ ЗА НОВОСТИ: У години изазова прошли смо кроз циљ

ФОТО: ССС

СПОРТ у Србији је одолео и много већим искушењима, па је то успео и у светској пандемији вируса корона.

Најмасовнија спортска организација на Балкану, Спортски савез Србије успео је да испуни своју мисију и да са поносом закључи 2020. годину.

Генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић је у разоговору за "Новости" истакао значај организације коју од децембра 2017. години води олимпијски рвачки шампион Давор Штефанек.

- Припадам генерацији која је одрастала док су над нама летеле НАТО бомбе. Када смо ту муку преживели, испада да је вирус корона мања катастрофа. Ипак, спортисти у Србији и организација коју више него успешно предводи наш велики шампион Давор Штефанек је успела да одоли свим изазовима и са поносом могу да кажем да смо и у 2020. години која је за заборав, успели да спорт приближимо значајном броју младих људи. Оно што је још битније, то смо успели да урадимо у много мањим срединама - каже Маринковић.

Први оперативац Српотског савеза Србије је истакао колико су неке акције добиле на важности у години вируса корона.

- Људи у локалним срединама препознају значај бављења спортом који у крајњој линији значи и здавље нације. Поносни смо на неколико акција које смо у отежаним условима успели да спроведемо у дело. Ту пре свега мислим на Мале сајмове спорта. Спортски савез Србије сваке године одређује градове домаћине манифестације којој је циљ да се деца упознају са спортском понудом у свом месту и укључе у систем спорта. Ове године одржани су Мали сајмови спорта у Кули, Бачкој Паланци, Вршцу, Сомбору, Суботици (пролећни сајмови), Новом Пазару, Краљеву, Врњачкој Бањи, Алексинцу, Крушевцу (јесењи сајмови). Наставиће се са организацијом десет малих сајмова годишње као што је било и у 2020.години - додаје Маринковић.

БУДИМО СВЕСТ КОД МЛАДИХ

Спортски савез Србије подиже ниво изазова.

- У 2021. години желимо да радимо још више и конкретније. Надамо се да ће и епидемилошка ситуација то да нам омогући. У мањим срединама желимо још више да пробудимо свест код младих људи да је редовно рекреативно или професионално бављење спортом. Посебно желимо у основним школама у Србији да омасовимо бављење спортом, јер су два или три часа физичког васпитања недељно практично недовољна - каже Горан Маринковић.

Без обзира на немогућност да се у стандардним условима одржи традиционални велики сајам спорта на Београдском сајму, манофестација је овог новембра симболично обележена.

- Спортски савез Србије већ осам година организује уз подршку Министарства омладине и спорта Сајам спорта. Из године у годину ова манифестација расте и привлачи све већи број деце која се могу опробати у преко 50 спортова, упознати спортске шампионе и заинтересовати се за физичку активност. Кроз програм едукације, који се спроводи у склопу Сајма спорта, стручно се усавршавају спортски радници и одржавају се интересантне трибине на тему спорта, рекреације и здравља. Ове године је и традиционални, велики Сајам спорта симболично обележен у Кошутњаку на атлетском стадиону Републичког завода за спорт и медицину спорта уз присуство председника и генералних секретара гранских спортских савеза, без публике, а уз придржавање мера сузбијања заразе - каже Маринковић.

ШТЕФАНЕК САДА ИМА ВИШЕ ВРЕМЕНА

На недавном Светском купу у рвању у Београду давор Штефанек је званично завршио каријеру. Светски шампион из 2014. и олимпијски шампион из 2016. године одавно је најавио да неће ићи на Олимпијске игре у Токио, па су ове његове одлуке обрадовале све људе у Спортском савезу Србије.

- Давор Штефанек је аутенитични шампион и са тим менталитетом ради све у животу, па тако води и спортски савез Србије. Радујемо се што ће сада имати још више времена и што ћемо много више да будемо заједно. Лакше ћемо моћи да спроведемо у делу све оно што смо и до сада радили - каже Маринковић.

У Спортском савезу Србије са поносом истичу и остале акције које су успели да организују.

- То су Сеоске игре, затим значајна манифестација женског спорта под називом "Буди здрава, вежбај са нама", затим омасовљавање војног спорта које спроводимо у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије. Ускоро ћемо исту ствар радити и са Министарством унутрашњих послова. Бројне панел дискусије, посете територијаним савезима и едукација спортских стручњака су редовне активности на које смо  поносни, а спроводимо их уз велико ангажовање свих запослених у Спортском савезу Србије - закључује Маринковић.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)