СЕЛЕКТОР СРБИЈЕ: Нека се ЕП одложи за март, април или јун

Танјуг

17. 11. 2020. у 12:58

СЕЛЕКТОР СРБИЈЕ: Нека се ЕП одложи за март, април или јун

Фото архива ВН

СЕЛЕКТОР женске рукометне репрезентације Србије Љубомир Обрадовић изјавио је да би Европско првенство, због ситуације са корона вирусом, најбоље било померити за наредну годину.

Норвешка је јуче званично одустала од организације шампионата (3. до 20. децембра) и остаје да се види да ли ће ЕХФ у сарадњи са Данском донети одлуку да се цео турнир премести у ту земљу.


- У Норвешкој то не би личило на Европско првенство. За солуцију сам да се такмичење одложи за март, април, можда и јун. Некада су се Европска првенства играла у јуну. Сада се затварају границе, авио саобраћај је у проблему, имамо недељу дана да сачекамо. Неизвесност је, али биће шта ће бити", рекао је Обрадовић за сајт Рукометног савеза Србије (РС С).

Недељу дана пред почетак завршних припрема за ЕП 2020, влада неизвесност хоће ли турнира бити уопште.

- Оваква ситуација није била и дај Боже да никада више не буде. Следећег понедељка би требало да почнемо да радимо, практично, после годину дана од Светског првенства у Јапану. Девојке имају још две утакмице у својим клубовима. То је нешто што нас брине, не само због ЦОВИД-19, већ и због повреда. Драгана Цвијић мора на операцију, неће играти на ЕП. Имамо две повратнице, две маме Катарина Крпеж је почела да игра у Ростову, док са Тамаром (Радојевић) још треба да попричам".

Обрадовић је истакао да му је жао пошто се репрезентативке нису окупиле ниједном после Светског првенства у Јапану, које је одиграно прошле године у децембру.

- Тамо смо дошли до једног одређеног нивоа игре у нападу и одбрану, нивоа што се тиче свега. Било је доста ствари да урадимо за оно што нас цека, квалификације за Токио и првенство. Сада се тај распоред обрнуо, јер нас квалификације чекају у марту. Ту где смо стали, наставићемо. Отказали смо турнир у Пољској. Видећемо да ли је изводљиво да се одиграју две утакмице са Румунијом, знајући каква је ситуација тамо код њих. Видите велики број повреда у свим селекцијама. ЦОВИД-19 је узео свој данак. Питање је да ли су припреме и тренинзи адекватно подешени према датој ситуацији. Све је то за дубоку анализу, не смемо да се играмо, нити да се коцкамо. Пробаћемо да извучемо што бољи резултат од састава који будемо имали".

Припремне утакмице отказују се свуда по Европи, па ће селекције практично без провера отпутовати на ЕУРО 2020.

- Доста репрезентација се окупило у последњој ЕХФ недељи. Нашим играчицама је прећено да ако дођу да це имати проблема са уговорима, тако да нисам имао право да их зовем. Видите и фудбал, Интер је запретио Коларову. Ако у фудбалу то није решено, тешко је онда у рукомету. Морају да се знају обавезе и однос клубова и репрезентација. Ако је ЕХФ недеља за све, онда је за све, ако није није. Не може да се не пушта репрезентативка Србије. Нама није дозвољено да се окупимо. Добро би било да се седне и договори. Политику морају да воде ЕХФ и Савези, а не клубови".

Обрадовић се осврнуо и на изајву председника Србије Александра Вучића, у којој је најавио финансијску помоћ рукомету.

- Прочитао сам изјаву и обрадовао се зато што је рукомет апострофиран од стране председника да ће добити велику помоћ. Та нам ињекција много, много треба. Добро је приметио да струка није на нивоу на коме треба да буде. То није мали посао и на то треба да се обрати пажња. Потребно је, не само помоћи клубовима, вец и видети где та средства одлазе", рекао је Обрадовић.

- Обавезати челнике клубова да одговарају за та средства уколико она не иду за развој рукомета, трошкове играча, тренера, превоза и осталих неопходних ствари. Да се уведе ред. Ако не буде тога, опет ништа нисмо радили. Ако буде једнократна помоћ, опет ништа нисмо урадили, али ме јако радује тај подстицај и надам се да ћемо вратити рукомет тамо где му је место", закључио је Обрадовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)