ТРЕНИРАМО, АЛИ СУМЊА ПОСТОЈИ: Стјепановић се нада да ће се Олимпијске игре одржати наредне године

С. Крстовић

11. 08. 2020. у 08:28 >> 08:28

ТРЕНИРАМО, АЛИ СУМЊА ПОСТОЈИ: Стјепановић се нада да ће се Олимпијске игре одржати наредне године

Фото: Н. Параушић

ПЛИВАЧИ су се вратили тренинзима, али не и такмичењима.

Велимир Стјепановић је у групи наших асова која стално вежба на Кошутњаку и нада се да ће се догодине, ипак, одржати Олимпијске игре у Токију. Некадашњи европски првак признаје и да постоји стрепња да се због короне још једном одложи највеће такмичење на свету.

- Причали смо пре две недеље да није пандемије да бисмо били на Олимпијским играма. Али, шта да се ради, тако је суђено, виша сила. Жао ми је, посебно сам се спремао за највеће такмичење, јер волим Токио и Јапан. Морам да признам да сам срећан што сам се квалификовао непосредно пред прекид свих такмичења. Бар могу да будем миран - уз уздах прича Стјепановић.

ОДЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ

ЗА време припрема организовали су и интерна такмичења, како би видели у каквој су форми.

- Више су то били јавни тренинзи. Ја сам 100 м краул испливао за 49,66, 200 м за 1.49,6, а 100 м лептир 51... То су после велике паузе коју сам имао одлична времена, нарочито храбри да сам 200 м слободно пливао испод 1,50. То је стварно добро и подстрек за даљи рад. Нормално, није исто као када си на митингу или неком првенству, јер је тада набој много јачи - каже Стјепановић.

Ако већ немају такмичења, пливачи могу да усавршавају технику, побољшају брзину. Наши репрезентативци су на Кошутњаку, где граде форму за наредну сезону, јер су овог лета отказана и домаћа такмичења.

- Вежбамо већ седам недеља. Ове седмице се одмарамо, а поново крећемо од 17. августа. Радимо добро, напредовали смо, ушли у ритам. Оно што нас мучи је неизвесност. Пливамо, а не знамо када ће да крену такмичења. Када бисмо макар знали да ћемо се сигурно такмичити од децембра, јануара идуће године. Фокусирани смо на Токио, а у исто време бојимо се да се Игре на откажу. То је највећи проблем. Није лако тренирати када у подсвести имаш неке сумње. Морамо да будемо оптимисти - подвлачи Стјепановић.

Почетак после паузе због ванредног стања није био лаган. Многи су се и поред рада код куће угојили...

- Првих дана смо били спори, скидали постепено килограме. Сада смо већ на добром нивоу. Мислим да смо у доброј форми. Радимо у мањим групама, бодримо се и надамо да ћемо се ускоро такмичити. Најважније је да имамо добру атмосферу - каже Стјепановић.

Недостатак митинга, великих такмичења, пливачи ће осетити и по тањем новчанику, јер не могу да освајају медаље, али и награде.

- Не бих рекао да ико од нас живи од награда са такмичења. Ја сам лично нешто уштедео, па сам миран. Иначе, наш једини прави приход су стипендије. То нам много значи у овим тешким временима. Лично немам спонзора, а не знам да ли неко у нашој репрезентацији има тај додатак са стране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)