ПРИЗНАЊЕ ЗА БАНАТ: Зрењанин проглашен за Европски град спорта 2021. године

Н. Иљукић

среда, 05. 08. 2020. у 11:10

ПРИЗНАЊЕ ЗА БАНАТ: Зрењанин проглашен за Европски град спорта 2021. године

Фото: ССС

У данима када је највећи фокус на здрављу и борби против пандемије вируса корона, спорт у Зрењанину добио је велико признање - проглашен је за Европски град спорта 2021. године.

Лепе вести прво су саопштене Спортском савезу Србије. Помоћник градоначелника за спорт града Зрењанина Симо Салапура и генерални секретар Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић су на састанку генералном секретару Спортског савеза Србије Горану Маринковићу саопштили ову ексклузивну информацију и на тај начин још једном потврдили важност кровне организације, као и одличну сарадњу и подршку коју добијају. Симо Салапура је истакао важност оваквог признања:

- Изузетно нас је обрадовала ова вест коју смо искрено прижељкивали, али нисмо могли да будемо сигурни да ће заиста бити у нашу корист. Зато чим смо за викенд сазнали одлучили смо да најпре дођемо до Спортског савеза Србије и у 2021. години што боље заједнички представимо Зрењанин, спорт и Србију у европским оквирима. Почаствовани смо признањем, и драго нам је што су и челници Европске асоцијације престоница и градова спорта позитивно оценили све наше напоре и активности које реализујемо у области спорта, али пре свега, што су препознали наш спортски дух, свест о значају бављења спортом и физичком културом, изузетну традицију и велики допринос развоју олимпијског покрета, у ком су наши суграђани присутни од самог оснивања, од др Ференца Кемења, па до освајача 23 олимпијске медаље. Ова награда уједно и обавезује, да наставимо започете пројекте, али, надам се, и да с титулом “Европски град спорта” отворимо нове спортске странице нашег града - рекао је помоћник градоначелника Зрењанина.

Генерални секретар Спортсков савеза Србије Горан Маринковић рекао је да је велика част да и задовољство да територијални спортски савез препознаје Спортски савез Србије као своју кућу и види поузданог партнера у спортским пројектима:

- Европски град спорта је адекватан назив за Зрењанин, екипа која је на челу спорта већ годинама улаже велике напоре и спроводи низ спортских пројеката у овом граду. Веома нам је драго што смо први сазнали ову вест. Честитамо Зрењанинцима на томе што су се први у Србији посветили чланству у АЦЕС Еуропе и озбиљно радили на промоцији свог града изван оквира наше земље и кандидовали се у овој категорији. Као и до сад Спортски савез Србије подржаће увек добре и оригиналне идеје које стижу из града на Бегеју. У Зрењанину се већ организује Мали сајам спорта, за следећу годину је већ договорено спровођење акције "Буди здрава - вежбај са нама" пројекат за рекреацију жена. Идеја за организацију дружења кроз такмичења за старије суграђане по месним заједницама оберучке је уораво данас прихваћена, а како би им се обезбедили што бољи услови за рекреацију, Спортски савез Србије ће донирати и опрему. Желим да напоменем да и други градови и општине у Србији треба да следе пример Зрењанина - увек оригиналне идеје, рад, труд из године у годину, велика воља и посвећеност спорту, увек питају ако се двоуме, желе да науче шта не знају. Зато су у овом тренутку ту где јесу. Они су позитиван пример како се уз максимално ангажовање спортских радника може постићи много, да се скрене пажња и на руралне пределе, на жене, децу предшколског узраста, школског, старије, особе са инвалидитетом, а опет да имају толико прослављених и врхунских спортиста - закључио је Маринковић.

Фото: Град Зрењанин

Челници Зрењанина ће крајем године, у Европском парламенту у Бриселу, присуствоваће свечаности на којој ће бити проглашена Европска престоница спорта за наредну годину - Лисабон, а Зрењанину биће уручена застава и звање Европског града спорта 2021.

Добијање титуле “Европски град спорта” може додатно да унапреди услове за бављење спортом и капацитете носилаца спорта и спортских организација. Улазак у мрежу европских престоница и градова који су већ носиоци ове титуле допринеће и унапређењу спортске сарадње и размени искустава која се тичу функционисања система спорта у различитим срединама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

nebitno

05.08.2020. 21:52

Zrenjanin je grad u kome se sport nimalo ne neguje, gde se teretana u hali sportova raspada, gde sportisti cekaju plate po 10 meseci, gde u celom gradu parkove za vezbanje mozes nabrojati prstima jedne ruke, gde je normalna staza za trcanje tek nedavno napravljena, za koju nisam siguran da moze obicno gradjanstvo da koristi, gde ne postoji vise od 3 normalnih kosarkaskih terena, gde skolice fudbala dobijaju iste pare kao i ekipa koja cilja ulazak u prvu ligu. Sramotite se i sramotite sve nas iz Zrenjanina