БИЋЕ РАЗГОВОРА: Спортисти ће добити правила о исказивању протеста на Олимпијским играма у Токију

Бета

17. 07. 2020. у 18:08

БИЋЕ РАЗГОВОРА: Спортисти ће добити правила о исказивању протеста на Олимпијским играма у Токију

Фото: Новости архива

ПРЕДСЕДНИК Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах рекао је данас да ће се са спортистима разговарати о правилима исказивања протеста на Олимпијским играма у Токију 2021. године.

Бах је то рекао после позива на реформу правила 50 Олимпијске повеље, које наводи да политичка, верска или расна пропаганда нису дозвољене за време Олимпијских игара.

- Солидарност и недискриминација су у нашој ДНК. Стога ценимо све спортисте и свакога ко подржава те вредности изражавајући себе или тако што помажу другима укључивањем у своје заједнице. У том контексту морамо направити неке напомене око правила 50 Олимпијске повеље - рекао је Бах, пренео је Би-Би-Си (ББЦ).

Новоформирано Удружење спортиста прикључило се кампањи за право спортиста да искажу протест на Играма у Токију, укључујући и то да клекну у знак подршке покрету "Животи црнаца су важни".

- Важно је нагласити да спортисти већ имају више прилика да изразе своје ставове током Олимпијских игара, на конференцијама за новинаре, микс зони, путем друштвених мрежа, у интервјуима. Правило 50 се односи само на игралиште и церемонију - навео је Бах.

- Да би помирили ове вредности слободног изражавања с једне стране и поштовање једних према другима с друге стране, Комисија спортиста МОК покренула је дијалог међу спортистима о томе на који начин могу боље да изразе подршку олимпијским вредностима на достојанствен и јединствен начин - додао је председник МОК.

Игре у Токију требало је да се одрже овог лета, али су због пандемије корона вируса померене за следећу годину и почеће 23. јула.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)