Члан извршног одбора ОИ: Ако не успемо у приоритету, требало би да тражимо још једно инсистирање

Бета

16. 06. 2020. у 11:15

Члан извршног одбора ОИ: Ако не успемо у приоритету, требало би да тражимо још једно инсистирање

Фото: Новости архива

Члан извршног одбора Организационог комитета Олимпијских игара у Токију рекао је да би требало тражити још једно одлагање тог такмичења, ако оно не буде могло да се одржи наредне године.

Олимпијске игре у Токију требало је да буду одржане лета 2020, али су због пандемије вируса корона померене за следеће лето.

"Главни приоритет је да уложимо заједнички напор да одржимо Олимпијске игре на лето 2021. године. Ако то не буде могуће, требало би поново да покренемо акцију да добијемо још једно одлагање", рекао је Харајуки Такахаши за јапанске медије.

Према проценама у Јапану, једногодишње одлагање такмичења коштаће између две и шест милијарди долара, које ће већином пасти на пореске обвезнике.

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах и председник организационог комитета Олимпијских игара у Токију Јоширо Мори одбацили су могућност новог одлагања Игара. Они су се сложили да ће се Игре отказати ако не буду могле да буду отворене 23. јула 2021. године.

Како се наводи, Такахаши је "интимно везан за Игре у Токију" и спекулише се да је добио милионе долара од комитета за кандидатуру Токија за рад на лобирању код чланова МОК када је 2013. године Токио изабран за домаћина Игара, између Буенос Ајреса, Мадрида и Истанбула.

Он је бивши запослени у јапанској маркетиншкој агенцији Дентсу, за коју се сматра да је много помогла да Игре дођу у Токио.

Дентсу је ексклузивна маркетиншка агенција Олимпијских игара у Токију и била је кључна у обезбеђивању 3,3 милијарди долара од локалних спонзорстава.

Истрага у Француској довела је везу улогу те компаније за доделу Игара Токију, укључујући и лобирање некадашњег председника Међународне атлетске федерације Ламина Дијака. Дијак је био члан МОК када је Токио добио Игре.

Њему се суди у Паризу због оптужби за корупцију. То је одвојено суђење од оног за наводну куповину гласова 2013. године. Због оптужби за куповину гласова прошле године је оставку поднео председник Олимпијског комитета Јапана Цунеказу Такеда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)