ЗА 26 ГОДИНА - 500 ПЕХАРА: Предраг Ковачић, оснивач и тренер београдског теквондо клуба Азија о великим успесима

С. РАЈИЋ

12. 08. 2022. у 12:35

МЕДАЉЕ са престижних међународних такмичења нису изненађење за Теквондо клуб Азија из Београда. Ове године, њихови такмичари окитили су се са чак три одличја. Прво на сениорском Европском првенству у Манчестеру, Стефан Таков (злато) и Александра Перишић (бронза), а недавно и Ела Марић бронзом са јуниорског СП у Софији.

ЗА 26 ГОДИНА - 500 ПЕХАРА: Предраг Ковачић, оснивач и тренер београдског теквондо клуба Азија о великим успесима

Foto: I. Marinković

На ова велика достигнућа поносан је Предраг Ковачић, власник и оснивач овог успешног спортског колектива.

- Те медаље су узели "клинци". Александра и Стефан су се већ са 19 година домогли медаља у сениорској конкуренцији. То је невероватан успех, било би очекивано да са 21, 22, 23... почињу да крче пут, па онда са 24, 25 дођу до одличја, а они су већ то остварили - истиче Ковачић за "Новости". Претходних година, Новак Станић је први из редова Азије у тој генерацији кренуо ка успесима.

- Био је сениорски вицепрвак Европе пре две године са само 17 година! Избацио је светског шампиона Шпанца Тортосу, који је имао тад 25. То је било изненађење, али смо знали за његов потенцијал. Елин успех се очекивао.

- Знали смо да поседује врхунски квалитет, да је талентована, радна. Има само 16 година и још једну пуну јуниорску сезону пред собом, али ће имати право да наступа и на сениорским такмичењима, па ћемо је гурнути у ватру. Нисмо имали досад пример да је неко тако доминантан - истакао је некадашњи селектор СЦГ и Србије.

- А талената не мањка, нова имена већ куцају на врата успеха. Ту су Страхиња Милинковић, Теодора Радак, Вук Аџић...

Теквондо клуб Азија постоји 26 година, а на полицима има скоро 500 пехара.

- Елина медаља нам је била 30, укључујући европска и светска првенства. Десет одличја смо узели у последње три године, девет европских и ово нам је била јубиларна десета и то светска, као нека круна свега. На нашем континенту, једино Сплит може да се похвали сличним учинком. Требало нам је 20 година за првих 20 медаља, а током последњих шест, узели смо десет одличја. Ове године ће бити сениорско СП први пут након три године и вируса корона, па ћемо и ту имати учеснике. Иако су сви млади, надамо се да ће доћи нека медаља - наглашава Предраг, у чијем клубу тренира између 40 и 50 чланова, али и око 150 рекреативаца.

Свакоме у клубу се посвећује подједнако времена.

- Путујемо на сваки турнир, пратимо семинаре у свим категоријама, не бавимо се ничим другим. Ово нам је и љубав и страст и професија. Дешавало се да жртвујемо и своје одморе зарад оваких ствари. На првом месту је љубав према теквонду - закључио је Ковачић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАТО У СТРАХУ: Столтенберг открио шта Путин жели у Украјини