КРАЉИЦА СПОРТОВА "ШМИНКА" АРЕНУ: Највећа дворана у региону поприма нови изглед за СП у атлетици (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

28. 01. 2022. у 11:40

СМОТРА најбољих атлетичара планете која ће бити одржана у престоници Србије ближи се муњевито. Светско атлетско првенство у дворани заказано је за период од 18. до 20. марта 2022. године у нашој најсавременијој вишенаменској хали за спорт, културу, забаву, изложбе, сајмове и друге манифестације, лепотици којом се поносимо - Арени.

КРАЉИЦА СПОРТОВА ШМИНКА АРЕНУ: Највећа дворана у региону поприма нови изглед за СП у атлетици (ФОТО/ВИДЕО)

Атлетски савез Србије

Грађевински радови на изградњи подконструкције и атлетске стазе у Арени су у пуном јеку, а њихов крај планиран је за финиш фебруара. Управо због вредности које промовише атлетика, Српски атлетски савез, Београд и цела Србија посвећени су организацији овог великог догађаја, са жељом да атлетичари имају најбоље услове за такмичење и да гледаоци уживају у врхунским надметањима.

Други пут у својој историји у једном од симбола нашег главног града, Арена биће испуњена атлетским бојиштима који ће покрити комплетну површину пода, па је из тог разлога извршена демонтажа комплетних трибина са нивоа 100 на источној и западној страни. Приликом изградње борилишта биће употребљено 120 тона челика за потконструкцију и 100 тона челика за атлетску стазу.

- У Арени ће бити подигнут ниво пода на висину од три метра, што значи да ће бити постављена привремена подна потконструкција од монтажно-демонтажних челичних елеманата и дрвених греда и плоча на целокупној површини пода од око 5000 квадратних метара. На подигнути под монтира се атлетска стаза, која се састоји од металне конструкције висине 50цм на равном делу, а по ободним деловима и до 120 центиметара. Горњи слој стазе је подлога од тартана који према својим техничким карактеристикама и квалитету производа задовољава високе стандарде које прописује Светска атлетика, рекао нам је координатор за извођење радова Борис Трмчић.

У оквиру стазе биће постављења кружна атлетска стаза дужине 200 метара и средишња стаза за спринт дужине 60 метара, а између њих ће бити постављена борилишта за скок удаљ и троскок, бацање кугле, скок с мотком и скок увис.

- Радови на стази састоје се из три фазе. У првој фази се поставља привремена подна потконструкција и преко ње метална конструкција атлетске стазе и завршни слој дрвених плоча. Другу фазу чини облагање комплетне површине тартаном, у завршној се обележавају стазе за кружне трке и средишња спринтерска стаза, врши се сертификација и уноси се опрема за сва борилишта (скок удаљ и троскок, бацање кугле, скок с мотком и скок увис) – објашњава координатор за извођење радова Борис Трмчић.

Стаза ће бити у истој висини као и први ред публике на нивоу 200 (на висини од 3,5 метара од нивоа пода Арене).

С обзиром на то да је сама стаза подигнута на 3 и по метра од пода Арене, публика на нивоу 400 добија одличну визуру и прегледност за праћење атлетских надметања.

- Још 49 дана нас дели од највеће спортске манифестације која ће ове године бити одржана у Београду и једне од највећих у свету. Поново окрећемо нови лист историје, Светски шампионат у дворани у атлетици је још једна сјајна прилика за промоцију спорта, али и Београда и Србије, да промовишемо здраве стилове живота, али и спортску културу по којој смо познати широм планете кроз историју - закључио је Предраг Момировић, директор такмичења СП 2022.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОНИ СУ ЗАШТИЋЕНИ А НЕ КАЖЊЕНИ: Председник МОК-а на састанку говорио о безбедности руских спортиста