БРАТСТВО: Руски шампиони воле Србију

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

27. 01. 2022. у 12:00

У време док Американци и њима најлојалнији савезници хоће да на неки начин покваре Кинезима празник спорта дипломатским бојкотом Зимских олимпијских игара у Пекингу, наши и руски бивши и садашњи спортисти показују како се супарништво са борилишта може претворити у велико пријатељство и љубав.

БРАТСТВО: Руски шампиони воле Србију

Фото: Б.В.

Одличан пример дају свима руски и наши рвачи који пријатељство и братство преносе и на своју децу и иначе млађе генерације. Велики шампиони познати широм света постали су веома успешне народне дипломате.

Недавно је у Москви одржан 15. јубиларни сусрет клуба пријатеља рвачког клуба Партизан. Ни епидемија короне није успела да спречи да се сретну пријатељи, не само из рвачког већ и других спортова, као и успешни пословни људи. Директор Рвачког клуба Партизан Рајко Балтић се консултовао са Александром Карељином и угледним члановима клуба треба ли одложити сусрет због епидемије короне, али сви пријатељи Партизана у Русији били су за то да се јубиларни сусрет обавезно одржи.

На древној Тагањки у Москви, у пријатељској пријатној атмосфери, приказан је филм о Рвачком клубу Партизан, а затим су уручена признања онима који су годинама радили на јачању пријатељства не само на спортском борилишту, већ и у свакодневном животу. Председник клуба пријатеља Партизана Александар Барабанов и први почасни члан клуба Сергеј Тарасов говорили су о пријатељству са Србима и лепим утисцима за време боравка у нашој земљи. Заиста је пријатно кад познати руски спортисти и функционери причају како су их топло дочекивали у Србији и заустављали људи на улицама да их поздраве и изразе поштовање. Они су се враћали у Русију са спознајом да Срби заиста воле спорт и многи га добро познају.

Сви говорници на скупу у Москви истицали су заслуге за богату и широку сарадњу Рајка Балтића, директора Рвачког клуба Партизан, који је недавно напунио 60 година, али је још увек агилан и бодар и пун идеја за нову сарадњу. Рајкова је спортска филозофија да људи треба да се друже и сарађују и ван спортске арене.

Заслуга Рајка Балтића је свакако и то што је он сарадњу раширио не само на рваче, већ и друге спортисте. Чланови клуба пријатеља Партизана су и четвороструки олимпијски шампион у пливању Александар Попов, кога памтимо као вишеструког светског рекордера. Попов је шест пута био првак света и многоструки европски првак.

Почасни члан клуба је и Николај Валујев, бивши боксерски шампион у тешкој категорији. Валујев је по верзији WBA био шампион у тешкој категорији од 2005. до 2007, као и 2009. године. Сада је Николај Валујев посланик у руском парламенту.

Међу познатијим пријатељима Партизана у Русији је и Андреј Ведишћев, председник Кошаркашког клуба Локомотива из Краснодара.

Наравно, највећу заслугу за одличне односе руских и српских рвача, али и иначе спортиста, има чувени Александар Александрович Карељин, совјетски и руски спортиста, рвач грчко-римског стила. Био је члан руског парламента, а сада је члан Савета федерације, руског сената... Један је од оснивача Путинове партије Јединствена Русија. Као доказани патриота 1996. добио је Орден хероја Русије.

Карељин је био троструки победник Олимпијских игара у категорији до 130 килограма - 1988, 1992. и 1996. Он је девет пута био светски првак и 12 пута првак Европе. Четири пута је добијао Златни појас као најбољи рвач света - 1989, 1990, 1992. и 1994.

Карељин је у Гинисовој књизи као спортиста који у три деценије није изгубио ниједном!

Први пута је Карељин дошао у Србију 1998. године. Већ тада је показао велику симпатију према браћи Србима. Касније су 2003. године Александар Карељин и Рајко Балтић постали кумови и сада се породично друже.

Горостас из Сибира је много пута био у Србији и за његова добра дела Српска православна црква га је наградила Орденом Светог Саве.

Шампиона из Новосибирска спортска слава и политичка функција нису нимало изменили. Остао је народни човек, врхо духовит и срдачан. Са осмехом пружа руку и поздравља се и не заборавља разговоре и интервју који смо са њиме правили за Новости.

- Руси и Срби су братски народи и радује ме што су наше везе све боље и - нераскидиве. Политички односи су одлични, развијамо сарадњу на свим пољима, али морали бисмо много више да учинимо да наши наследници боље упознају једни друге и да наставе нашим путем пријатељства и братства. Изузетно је важно да се чешће срећемо и дружимо, да се млади људи кроз спорт и културу упознају и уче језике. Што више Руса треба да зна српски и Срба руски језик - каже искрено Карељин.

На свечаности у Москви говорио је о пријатељским односима са спортистима из Србије и иначе грађанима и Гоги (Георги) Когуашвили, петоструки светски шампион, седмоструки првак Европе, као и освајач бронзане медаље 1992, на Олимпијади у Барселони. Гоги је сада главни тренер руске рвачке репрезентације.

На овом јубилеју Балтић није заборавио да истакне улогу наших успешних људи и добротвора грађевинара Радмила Јевтовића и архитеката Веселина Савићевића и Мирка Тице.

После много комплимената које је Рајко Балтић чуо на рачун организаторских способности и спремности да увек кад затреба помогне, он је дописнику "Новости" казао:

- Ако смо заједно допринели барем мало да односи између наших земаља и народа буду још бољи, ја сам пресретан. Велика ми је жеља да то пријатељство наставе и млађе генерације, јер заиста са правом се говори да нема ближих народа од Руса и Срба. Ривалитет у разним спортовима није покварио већ само ојачао наше пријатељство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)