КАКО ЈЕ АЛКОХОЛИЧАР ПОСТАО АЛКОХОЛИЧАР: Емотивна исповест легендарног Јанеа Ахонена

Новости онлине

25. 01. 2022. у 09:29

КО је бар једном гледао скијашке скокове, чуо је за Јанеа Ахонена, легенду овог спорта.

КАКО ЈЕ АЛКОХОЛИЧАР ПОСТАО АЛКОХОЛИЧАР: Емотивна исповест легендарног Јанеа Ахонена

Фото: ЕПА

Било је бољих, можда и већих такмичара од леденог Финца, али нико није имао континуитет и трајање као ледени Финац (свака част Норијакију Касајиу).

Јане је Финској донео два олимпијска сребра, пет титула шампиона света, пет пута је тријумфовао на турнеји "Четири скакаонице" и два пута освајао "Кристални глобус". Чак два пута се враћао из пензије.

А да све воли два пута, као што је некада и скакако серије, показује његова прича финским медијима, где је признао да се други пут лечи од алкохола.

- Престао сам да пијем 2013. године. И то сам, својом вољом. Осетио сам да ме више ништа не вуче ка алкохолу - почиње причу Јане Ахонен, легитимни наследник Матеа Никенена у свакој области живота.

Одласком Ахонена, скијашко скокови као да су престали да постоје у Финској, која је колевка овог спорта, нешто попут САД за кошарку или рецимо Бразила и Аргентине за фудбал. Ипак, Јане сада има других проблема, а како је "алкохоличар опет постао "алкохоличар", открио је у следећим речима.

Фото: ЕПА

 

- Прошлог пролећа сам изашао са друштвом, попили смо неколико пива. Мислио сам да сам зрелији него раније, да то сад не може да ми направи проблем. Али, одједном сам се нашао поново тамо где сам био 2013. Ништа није било другачије. Иако осам година нисам пио, показало се да моја болест није залечена, нити је нестала.

И тада је легендарни ски скакач затражио професионалну помоћ, као што је било и једном 2011. још док је био на врхунцу славе. Није могао без чашице ни када је летео на скакаоницама широм света.

- Сада сам алкохоличар на путу ка излечењу. Гледам да будем трезан дан за даном - признаје Ахонен, који ће се надамо се излечити, али не и фински скијашки скокови којих нигде нема.

Мати Никекен, Ари-Пека Никола, Јани Соининен, Мика Лаитинен, Тони Ниеминен и велики Јане Ахонен немају наследника ни на видику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)