ОНИ ДОЛАЗЕ: Наталија, шампионка која не одустаје

Драгана Зечевић

09. 12. 2021. у 12:12

ЗА непуних пет година, колико се активно бави кик-боксом, Наталија Савић, осамнаестогодишњакиња из Косовске Митровице, освојила је више од тридесет медаља на државним, европским и светским такмичењима!

ОНИ ДОЛАЗЕ: Наталија, шампионка која не одустаје

Фото: Приватна архива

 Иако се, поред каратеа који је тренирала као девојчица, премишљала за који ће се спорт определити, јер су јој "занимљиви" били и тенис и одбојка, "пресекла" је у тринаестој години и посветила се кик-боксу, а пресудна у тој одлуци била је заправо сала у којој је тренирала карате.

- Пошто су се у истој сали одржавали тренинзи и за кик-бокс, гледајући њих схватила сам да бих желела да се опробам у тој спортској дисциплини. Поготово што стил у каратеу којим сам се ја бавила није дозвољавао контакт и схватила сам да ми је потребна нека, да кажем, грубља дисциплина - прича нам Наталија, која је у Митровици и на северу Космета познатија као Чупка.

Девојчица која је надимак добила још као мала, а која сада похађа четврти разред средње школе, почела је да се такмичи после само месец и по дана тренирања кик-бокса. И да ниже награде. Прво учешће на такмичењу у централној Србији донело јој је победу и прву медаљу...

- Иако ми је било чудно да могу да се такмичим већ после месец и по дана тренирања, вероватно је тренер сматрао да сам спремна да се опробам у томе. Тако сам те исте 2016. године, када сам и почела са тренинзима, освојила прву награду на првенству централне Србије у кик-боксу за јуниоре одржаном у Неготину - наставља причу ова девојчица која је потом наставила да ниже награде, како на државним, тако и на европским али и светским такмичењима.

Фото: Приватна архива

 

Учествовала је на Балканским куповима у Србији и Босни и Херцеговини, на европским такмичењима која су се одржавала у нашој земљи као и у Хрватској, на Европском првенству у Босни, Светском првенству у Италији, одакле је доносила углавном златне медаље. Јер, Наталија је 2018. године постала светска шампионка у кик-боксу када је освојила злато за јуниорску репрезентацију Србије.

Након титуле првака света, следеће 2019. године осваја и европску медаљу у овом спорту у којем наставља да ниже признања. И док појашњава да потиче из породице у којој се бављење спортом подразумева, јер јој је деда био професор физичког, који је тренирао кошаркаше и рукометаше, као и да јој се мајка аматерски бавила овим спортом, Наталија ипак признаје да су јој мајка, бака и један рођак највећа подршка, јер јој они омогућавају одласке на такмичења.

Фото: Приватна архива

 

- Пошто су ми родитељи разведени и живим са мајком и баком, овим спортом се бавим и одлазим на такмичења захваљујући рођаку који нам помаже, јер дуге финансијске подршке немам - говори Наталија, која упркос свему и незавидној финансијској ситуацији не одустаје од тренинга и жеље да на такмичењима у најлепшем светлу представи своју Косовску Митровицу и своје Косово и Метохију.

Подвлачи да јој је бављење спортом саставни део живота и додаје да не сматра необичним то што се, иако је девојка, бави кик-боксом. Напротив, каже, подигла је лествицу активности на виши ниво и због тренинга и такмичења је на посебном режиму исхране.

БЕЗ СТИПЕНДИЈЕ И ФИНАНСИЈСКЕ ПОДРШКЕ

- НАЖАЛОСТ, мој клуб за који тренирам нема свој буџет, нити имам финансијку подршку општине, односно града. Немам ни стипендију, иако ме је својевремено десет месеци стипендирала Канцеларија за Косово и Метохију, али и то је престало - прича нам Наталија, која се боји једино да је материјални разлози не "одвоје " од спорта за који се определила и у којем ниже успехе. Јер, опрема у којој тренира је каже потрошни материјал, а само један пар рукавица кошта око стотину евра...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)