ЗБОГ СТРАХА ОД ТАЛИБАНА: Авганистански боксери остали у Србији

Novosti online

06. 12. 2021. у 21:12

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА Авганистана у боксу, њихов тренер и челник савеза Авганистана остали су у Србији по завршетку Светског првенства у Београду (24. октобар - 6. новембар) из страха да би могли да се суоче са осветом талибана по повратку кући.

ЗБОГ СТРАХА ОД ТАЛИБАНА: Авганистански боксери остали у Србији

ФОТО: БСС

Они су тренирали у тајности и тако се припремали за тај турнир.

- Када је талибански режим преузео власт у Авганистану, све се променило. Под новим режимом, новом владом, било је тешко доћи на Светско првенство - изјавио је Вахидулах Хамеди, генерални секретар Боксерског савеза Авганистана.

Авганистански тим је контактирао са неколико страних амбасада у вези са хуманитарним визама и азилом. Поједине државе Европске уније су одбиле њихов захтев, али група од 11 чланова не одустаје. Иначе, десетине хиљада Авганистанаца, укључујући спортисте, побегле су из земље у августу откако су се САД повукле и талибани преузели власт.

- Талибани не одобравају бокс због чега чланови екипе имају мале шансе да наставе своје каријере у Авганистану - каже Хамеди.

Боксерски тим је морао да крије планове за учешће на турниру у Београду. Они су прво добили визе да уђу у Иран, а затим су у Техерану тражили визу за Србију пре него што им је дозвољено да допутују у Београд. Њихове визе су од тада истекле, а Хамеди је рекао да су их пријатељи и породице упозорили да се не враћају у Авганистан. Он је рекао да се нада да ће цела експедиција ускоро добити визе, пошто нико не жели нелегално да прелази границу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)